Mor l’activista cultural Antoni Carné

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Mor l’activista cultural Antoni Carné

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El president i fundador de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català va morir, el passat 6 de setembre, a Barcelona als 60 anys després d’una llarga malaltia.

El promotor cultural Antoni Carné i Parramon (Sant Vicenç de Castellet, 1954) va morir de malaltia el diumenge 6 de setembre a Barcelona. Carné estava al capdavant de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, confederació que va presidir des de la seva fundació el 2005. L’ENS engloba més de trenta federacions de cultura popular i durant els deu anys al càrrec, Carné va promoure el Primer Congrés de l’Associacionisme Cultural Català (2007-2008), per tal d’analitzar i buscar nous punts de treball del moviment associatiu; o el reconeixement de l’ENS com a ONG acreditada per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Carné “ha treballat per cohesionar, potenciar i dotar d’eines l’associacionisme cultural català. Sempre serà un referent per la seva força i capacitat d’empenta”.

L’ENS destaca en un comunicat emés arran de la defunció que Carné “ha treballat per cohesionar, potenciar i dotar d’eines l’associacionisme cultural català. Sempre serà un referent per la seva força i capacitat d’empenta”.

El seu compromís amb l’associacionisme i el voluntariat cultural i social s’inicià des de ben jove, com a president de la Societat Coral l’Estrella del seu poble natal, bregant a la Creu Roja i com a president, més tard, de la Federació de Cors de Clavé (2001-2009). Des d’aquest càrrec destaca la seva participació en l’organització de l’Any Clavé, que entre els anys 1999 i el 2000 va commemorar els 150 anys de Cant Coral a Catalunya, amb moltes activitats i concerts arreu del territori.

Durant en el seu mandat es du a terme el concert Cants de Pau en el marc del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004. Un acte coordinat entre la Federació de Cors de Clavé i el Moviment Coral Català que porta a la Federació de Cors de Clavé a participar en l’As­semblea Mundial del Voluntariat, que va esdevenir la primera activitat social associada al Fòrum. També organitza dues Trobades Internacionals de Cors d’Homes (any 2005 i 2008). Carné també va promoure la connexió amb la Catalunya Nord, per tal de potenciar el moviment associacionista, que el porta a ser no­menat President Honorífic de la Fede­ració de Cors de Clavé de la Catalunya Nord.

A principis de l’any 2015, Antoni Car­né va deixar el càrrec de president de l’ENS. Actu­alment, Carné seguia vinculat a la confederació com a coordinador general, fins que la malaltia el va fer retirar a finals del mes de juny.

Afegeix un comentari nou