Música per salvar vides

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
La musicoteràpia busca optimitzar la qualitat de vida i millorar la salut. Font: Fundació Orfeó Lleidatà
La musicoteràpia busca optimitzar la qualitat de vida i millorar la salut. Font: Fundació Orfeó Lleidatà.
El ‘Projecte Enllaç’ de la Fundació Orfeó Lleidatà permet que les persones amb discapacitat participin a la vida cultural.  Font: Fundació Orfeó Lleidatà
El ‘Projecte Enllaç’ de la Fundació Orfeó Lleidatà permet que les persones amb discapacitat participin en la vida cultural. Font: Fundació Orfeó Lleidatà.
L’estímul musical pot activar diferents zones cerebrals i provocar una resposta terapèutica que millori la qualitat de vida. Font: Fundació Orfeó Lleidatà
L’estímul musical pot activar diferents zones cerebrals i provocar una resposta terapèutica que millori la qualitat de vida. Font: Fundació Orfeó Lleidatà.

Música per salvar vides

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Orfeó Lleidatà fa vint anys que aposta per la música com a medicina al ‘Projecte Enllaç’ de música comunitària.

La musicoteràpia utilitza els sons i les melodies per provocar canvis en les persones que els escolten amb una finalitat terapèutica. Aquesta especialitat ajuda a persones tant amb dificultats físiques, mentals, socials com emocionals.

Segons expliquen des de la Federació Espanyola d’Associacions de Musicoteràpia, l’ús de la música i dels seus elements com una intervenció en entorns mèdics i educacionals busca optimitzar la qualitat de vida i millorar la salut, el benestar físic, social, comunicatiu, emocional, intel·lectual i espiritual.

Un exemple d'això és el ‘Projecte Enllaç’, de la Fundació Orfeó Lleidatà, que permet que les persones amb discapacitat participin en la vida cultural. La iniciativa promou la socialització dels infants en situació d’exclusió social, facilita que la gent gran aprengui música i potencia la música per resoldre tensions socials. “La musicoteràpia millora la qualitat de vida dels pacients des d’un punt de vista tant de salut mental com de repercussió a nivell físic”, subratlla el director de la Fundació, Oscar Enrech.

L’Orfeó porta gairebé vint anys, des que van iniciar el projecte el 2001, treballant amb la musicoteràpia. Des de llavors, han treballat amb persones amb paràlisi cerebral, autisme, en una prova pilot amb pacients de l'UCI o, ara, amb l’esclerosi múltiple.

A més, amb aquesta la iniciativa intenten apropar la música a tothom. Per això, reivindiquen l’existència de l’article 27 de la Declaració dels Drets Humans de les Nacions Unides: “Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar”. És per aquest motiu que els últims anys s’han centrat a fer partícips de la cultura a col·lectius en risc d’exclusió social com immigrants, sensesostre o menors no acompanyats. “Estem intentant que la comunitat pugui participar de la cultura, és un objectiu social”, reivindica Enrech.

Les activitats que es porten a terme amb el Projecte Enllaç van des de tallers fins a concerts. Tallers de música i moviment per a persones amb discapacitat intel·lectual, tallers de percussió per a persones amb trastorns mentals o el taller de dansa i expressió corporal per a persones amb malalties mentals en són alguns exemples.

L’Orfeó participa amb entitats col·laboradores com la Federació ALLEM, el Centre Assistencial Sant Joan de Déu, la Fundació ASPROS, l’Associació Shalom, Salut Mental Ponent o l’Obra Social “La Caixa” per fer arribar la música més enllà.

El conveni amb la Fundació Esclerosi Múltiple

Enguany, s’inicia un nou projecte de l’Orfeó amb la participació de la Fundació d’Esclerosi Múltiple a Lleida. Ambdues fundacions han signat un conveni per portar la musicoteràpia al Centre Neurorehabilitador M. Martí i Pol amb unes sessions molt específiques i innovadores en què es treballa l’estimulació a través de la música.

L’Orfeó posa a l’abast un equip de tècnics especialistes per incorporar la música a la medicina. Aquests es reuneixen amb els especialistes mèdics de la Fundació Esclerosi Múltiple per poder tractar cada pacient segons les seves necessitats. Les tècniques “depenen de cada col·lectiu, cadascú té unes necessitats molt específiques en què es treballa l’estimulació amb la música”, explica Enrech.

Estudis recents sobre els beneficis de la musicoteràpia mostren que els patrons dels ritmes musicals activen àrees cerebrals que impliquen funcions executives, l’atenció o la memòria i produeixen canvis en el benestar psicosocial i emocional que ajuden a persones amb esclerosi múltiple.

La musicoteràpia, la medicina sense efectes secundaris

Actualment, la musicoteràpia ja s’utilitza en especialitats mèdiques com oncologia, cures intensives, pediatria, cardiologia, rehabilitació o psiquiatria.

Els efectes que la música provoca en les persones estan demostrats químicament. La música actua en les àrees cerebrals encarregades del plaer, i fa que segreguin dopamina, que ens fa sentir millor. Aquesta substància pot modificar la taxa cardíaca, la respiració o la temperatura corporal, afavorint la relaxació i l'estimulació del nostre cervell.

“La musicoteràpia, aplicada per un professional format, pot oferir al pacient una via de tractament que complementi les teràpies que se li ofereixen habitualment", confirmen des de Metges de Catalunya. "L’estímul musical pot activar diferents zones cerebrals i una aplicació correcta pot provocar una resposta terapèutica que millori la qualitat de vida del malalt neurològic”, afegeixen.

Diversos estudis reafirmen l’eficàcia de la musicoteràpia. L'ONG ‘Música en Vena’ ­fa dos anys que treballa a set hospitals de Catalunya amb un conveni amb l’Institut Català de Salut. Han comprovat que la música alleugera la percepció del dolor perquè millora l’adaptació a l’entorn de qui la rep, produint una sensació de calma i benestar.

Tanmateix, tot i que no només la dopamina o la relaxació que aporta la música són útils en la musicoteràpia, l’excitació aconseguida per música estimulant també ajuda a pacients amb depressió, per exemple. La música clàssica és la més comuna, però recalquen que l’estil musical s’ha d’adaptar a les necessitats i gustos de cada persona per tal d'assolir la màxima eficàcia possible.

En el que sí que coincideixen tots els experts és en què la música humanitza els hospitals, crea un ambient més confortable per reforçar un estat d’ànim més positiu i poder, així, lluitar contra les malalties. Així, la música es consolida com una medicina sense efectes secundaris.

Afegeix un comentari nou