Neix ‘Aixeta’, una plataforma de micromecenatge continu per a la creació i la cultura

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Pàgina principal del lloc web de l'Aixeta
Pàgina principal del lloc web de l'Aixeta

Neix ‘Aixeta’, una plataforma de micromecenatge continu per a la creació i la cultura

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’activista Liz Castro dirigeix una eina fundada per enfortir tant creació com cultura.

L’entitat sense ànim de lucre Associació l’Aixeta de promoció cultural, ha endegat el projecte Aixeta, de micromecenatge continu creat per Liz Castro i posat en marxa des de desembre passat. Es tracta d’una iniciativa enfocada a connectar creadors en un sentit ampli del terme (artistes, científics, agents culturals…) amb el seu públic.

A través de la plataforma, els creadors posen a disposició els continguts que generen -contes, música, poesies, pensaments, fotografies, il·lustracions, artesania, arts visuals, activisme, teatre, guions, arts escèniques, ciència, tecnologia, gastronomia, periodisme, etc.- i els comparteixen amb els mecenes que els aporten mensualment petites ajudes econòmiques a canvi de les recompenses periòdiques establertes (2€, 3€, 5€, 10€, etc.) segons cada grau de subscripció.

Una alternativa davant l’escàs finançament a la creació

La iniciativa sorgeix en uns moments en que segueixen sense recuperar-se els finançaments tant públic (subvencions, ajudes…) com privat (patrocini) de la cultura, les arts, les ciències i dels projectes socials d’ençà de la dràstica caiguda arran de la crisi. Només una minoria de creadors poden accedir al seu públic via canals tradicionals (editorials, productores, sales d’exposicions, discogràfiques, espais d’arts escèniques, etc.), un accés limitat sense el qual no hi ha visibilitat, reconeixement ni ingressos pels continguts creats. I tot i que la tecnologia i les xarxes socials sí que actualment poden visibilitzar-los, és una exhibició pública gratuïta que no els beneficia econòmicament.

Inspirada en l’americana Patreon, i sense equivalent a Europa, l’Aixeta pot permetre als creadors obtenir un coixí econòmic gràcies al gota a gota directe del públic interessat perquè puguin dedicar-se a crear més sense haver de dependre tant d’altres activitats no relacionades amb el seu àmbit de creació però que els proporcionen els recursos per subsistir. Amb el suport de l’Aixeta, es podran concentrar en seguir creant ja que a mesura que ofereixen més continguts poden aconseguir més mecenes i, per tant, més ingressos. I de retruc, l’increment de la producció cultural beneficia a la societat.

Una nova plataforma de micromecenatge?

A diferència d’altres plataformes de micromecenatge, com Verkami, Tot Suma o Kickstarter que tenen definits un objectiu, un import i uns dies per assolir-los, l’Aixeta està pensada per donar suport de manera continuada i perquè la relació entre el creador i el seu públic es consolidi, que els mecenes puguin ajudar a finançar l’activitat creativa a mig/llarg termini i alhora gaudir de la producció cultural, poguent interactuar-hi, suggerir, comentar… Són així plataformes complementàries, ja que les primeres ofereixen suport puntual extraordinari i l’Aixeta proposa una relació llarga i de suport estable.

Un projecte local d’ambició global i sostenible

L’Aixeta neix a Barcelona, hub tecnològic europeu per excel·lència, i ho fa en català, castellà i anglès amb l’objectiu de traspassar fronteres cap a Europa. I és que la llengua és part de la cultura, però en les arts i les creacions es poden presentar els continguts en totes les llengües o en cap fins i tot. És, a més, una associació sense ànim de lucre que s'autofinança amb el 5% de les donacions dels mecenes que gestiona. Obrir una pàgina a l’Aixeta és gratuït pel creador, i de les subscripcions que va assolint, rep els donatius en forma de subvenció a través de la plataforma de pagaments Stripe.

Un equip femení pilotant el projecte

L’Associació l’Aixeta de promoció cultural, constituïda formalment el desembre de 2018, és una associació sense ànim de lucre presidida per la Liz Castro, informàtica amb ampli recorregut en el món de la tecnologia i de les xarxes socials. Llicenciada en Arts per la Universitat de Pennsilvània, Castro és de fet especialista en traducció de programes informàtics i llibres electrònics, i autora del beststeller HTML, XHTML, and CSS: Visual QuickStart Guide, amb vuit edicions i més d'un milió d'exemplars venuts, publicat en 14 idiomes. Gestionant la iniciativa l’acompanyen la Mireia Domènech i Bonet, periodista especialitzada en comunicació corporativa i amb experiència en gestió cultural i l’Elena Fonts Circuns, dissenyadora gràfica i creativa.

Comentaris

Fantàstica iniciativa, molt bé!

Afegeix un comentari nou