Neix la primera coral de pacients d’afàsia de l’Estat

 Font:
Font:

Neix la primera coral de pacients d’afàsia de l’Estat

Resum: 

Pacients de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona han creat Canta Sant Pau, la primera coral de tot l’Estat formada per persones afectades per afàsia, un trastorn del llenguatge associat a lesions cerebrals.

Els ictus, els tumors i els traumatismes són les causes més freqüents.

Canta Sant Pau és conseqüència d’un projecte de recerca becat per la Marató de TV3 sobre els efectes de la musicoteràpia en la rehabilitació de pacients afàsics. Els afectats van ser sotmesos a un tractament per millorar l’expressió verbal a través de l’entonació melòdica.

“Un cop acabada la teràpia alguns pacients van demanar repetir el tractament i, per aquest motiu, abans de Nadal ja es va crear la coral”, explica Carme García-Sánchez, neuròloga i líder del projecte.

L’objectiu és aprofitar el ritme i la musicalitat per aconseguir la producció de paraules durant el cant. La musicoteràpia és un tractament efectiu en la rehabilitació del llenguatge, però també en l’estat d'ànim, reduint l’ansietat i la depressió. Segons la doctora, alguns estudis també han demostrat que escoltar música després de patir una lesió cerebral pot millorar la memòria verbal i l’atenció, entre d’altres funcions cognitives.

García-Sánchez assegura que els participants de la coral continuaran recuperant les seves habilitats comunicatives, però els temps de rehabilitació venen marcats per cada pacient i les seves lesions cerebrals. “Depèn de la gravetat i la localització de les lesions, la seva edat i altres factors. Hi ha pacients que han experimentat una ràpida recuperació i, en pocs mesos, han passat de tenir un llenguatge nul a expressar-se amb relativa normalitat”, ha afirmat.

Canta Santa Pau està formada per 15 persones, “tot i que es va afegint gent i seguirà oberta a tots els afectats que vulguin sumar-s’hi”. Actualment, els membres de la pionera coral assagen dos dies per setmana i està previst que s’estrenin sobre els escenaris el proper 23 d’abril amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

Afegeix un comentari nou