Àmbit de la notícia
Cultural

Olga Tragant: "Cal revalorar el territori des d'una mirada artística, poètica, cultural, històrica i social"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Olga Tragant, directora del festival NATURES
    Olga Tragant, directora del festival NATURES
  • Olga Tragant, directora del festival NATURES
    Olga Tragant, directora del festival NATURES
  • Actuació del festival NATURES
    Actuació del festival NATURES
  • Actuació del festival NATURES
    Actuació del festival NATURES

Parlem amb la directora del festival NATURES, que ofereix propostes artístiques en l'entorn rural, amb motiu de la seva tercera edició aquest octubre a la Noguera.

Com definiries el Festival NATURES?

NATURES és un festival que gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura i, concretament, amb el paisatge rural de l'Alzina de l'Aguda, a la Noguera. Ens proposem crear unes trobades estimulants entre la dansa, l'art i la natura. Un espai on repensar, sentir i apreciar l'art des de la natura i on escoltar la natura des de l'art.

Com va néixer el projecte?

L'any 2005 l'artista Jaume Amigó i jo vam arribar al poblet de l'Alzina de l'Aguda, on vam restaurar les naus d'unes antigues granges en desús i un paller per convertir-ho en espais de creació, engegant així el projecte de tragantCamp.

Des d'aleshores hem estat treballant per portar a terme diverses activitats tant de dansa i pràctiques de moviment i dansa com d'arts plàstiques. Fa més de dos anys vàrem decidir tirar endavant la primera edició del festival i aquest octubre celebrarem la tercera. 

Què ofereix aquest festival a les persones que vulguin gaudir de l'art a la natura?

Volem oferir un festival singular dedicat a l'exhibició i la divulgació de la dansa i l'art en relació amb la natura i el paisatge, fora dels nuclis urbans, de les sales i teatres convencionals i, a la vegada, apropar-nos al món rural i dinamitzar un territori on les propostes artístiques i l'art en general són molt escasses.

Quina és la relació entre art i natura?

Quan parlem d'art a la natura o d'art i paisatge, ens referim a les formes artístiques que treballen a la natura, amb la natura i a partir de la natura. Així doncs, parlem de propostes artístiques en relació amb un territori, un paisatge o un entorn específic. Propostes que treballen sobre el terreny utilitzant els recursos que ofereix l'espai natural.

NATURES és escoltar la natura, crear amb ella i aprendre d'ella i amb ella. Crear una poètica de la terra en dialogar, habitar, integrar, fusionar i interaccionar amb ella des dels llenguatges de la dansa, les arts plàstiques i les anomenades arts de l'acció o performance art.

De quina manera abordeu la relació entre art i territori?

A través de disciplines que sentim més properes: la dansa, les arts de l'acció i les arts plàstiques. Volem reconèixer la importància d'aquest territori fomentant mirades que permetin revalorar-lo des d'una mirada artística, poètica i també cultural, històrica i social.

Com treballeu aquestes propostes artístiques?

La major part de les propostes neixen de la relació directa amb l'Alzina de l'Aguda. Treballem a partir del que el territori ens pot oferir, les possibilitats i elements que la natura ens dóna d'una forma respectuosa. Potenciem les intervencions artístiques de baix impacte en la natura. Valorem aquelles peces de LanDance i Land Art que fan un ús responsable dels materials de l'entorn i no el perjudiquen.

Suposa un repte afegit per als i les artistes crear fora dels espais habituals?

Sí. I ens sembla un repte molt enriquidor crear fora de sales, teatres, galeries... i deixar-se portar i estimular per l'entorn, els elements, les idees que sorgeixen en el territori. És per això que vinculat al festival oferim les residències de creació per tal de potenciar i cultivar les creacions sorgides directament d'aquestes terres.

Quin tipus d'activitats s'hi poden veure durant el festival?

El festival s'articularà de 2 jornades amb públic el 2 i 3 d'octubre, 2 laboratoris de creació del 9 al 12 i el 23 i 24 d'octubre. La primera jornada presentarem actuacions integrades en el paisatge amb les propostes de dansa i arts escèniques del col·lectiu Lamajara Danza i de Joan Català i comptarem amb un concert del trio de Carola Ortiz i una conversa amb la historiadora de l'art Maria Garganté.

La segona jornada començarà amb una conversa amb l'artista Fina Miralles, que ens compartirà la seva visió de l'art-vida-natura. Continuarem amb un taller sobre percepció, cos i paisatge. El plat fort serà el recorregut itinerant d'intervencions artístiques on podrem veure 8 creacions artístiques a diversos punts de l'Alzina de l'Aguda des de la dansa, arts plàstiques i performance. 

En què consistiran els laboratoris de creació en format d'estada?

Van adreçats a tothom qui vulgui endinsar-se en l'experimentació en les disciplines de la dansa i les arts plàstiques a la natura. El primer dels laboratoris, Dance on Land, estarà liderat pel ballarí i coreògraf internacional Shinichi Iova-Koga.

L'altre laboratori estarà dedicat al Land Art, del 23 al 24 d'octubre i dirigit per l'artista Nil Nebot, qui posarà en relació l'art i el territori a través de la pràctica que anomena amb cert caire irònic 'art neo-rupestre' i que consisteix a utilitzar per a la creació artística únicament els materials que trobats en l'entorn natural.

Qui pot participar-hi?

Acull un ventall ampli de persones, amb interessos i trajectòries diferents. A les jornades acollirem públic general amb propostes en un entorn tranquil i agradable. Amants de la dansa, l'art, la cultura, la Natura. Persones curioses i sensibles amb més o menys contacte amb la dansa i l'art, amants del paisatge i la natura, que busquin conèixer nous territoris i fer activitats participatives i diferents.

El festival vol ser una trobada que facilita l'intercanvi a diferents nivells: entre el públic provinent de ciutat i la gent del territori rural, entre públic general i artistes, un diàleg entre artistes de diferents disciplines, una trobada entre la tradició i la ruralitat i la contemporaneïtat de les propostes artístiques.

Quins canvis en el festival ha causat la pandèmia?

L'arribada de la pandèmia ens va agafar d'imprevist i va afectar les dates del festival, va provocar que artistes no poguessin participar i ens va obligar a repensar les dinàmiques per tal de complir amb les mesures de seguretat i aforaments, tot intentant mantenir el caliu propi del NATURES. Si més no, el festival es realitza quasi íntegrament a l'exterior i això va fer-ho més viable i possible.

Aquest any hem vist que alguns dels canvis que ens ha obligat a fer la pandèmia són bones idees que volem mantenir. La limitació en els aforaments ens ha portat a ampliar els dies de festival, que ara té dues jornades, per mantenir la proximitat amb el públic i ampliar i enriquir la proposta.

Quin és el balanç que feu de les dues anteriors edicions?

Les dues primeres edicions han tingut una acollida molt positiva. La resposta que hem rebut ha superat les nostres expectatives i hem sentit l'entusiasme de públic i artistes amb el projecte i les seves propostes. Vam portar a terme la primera edició pràcticament sense recursos, però vam percebre que havíem engegat un projecte singular i engrescador que valia la pena continuar.

En la segona edició vam obtenir més recursos que ens van ajudar a fer possible la proposta i, malgrat les dificultats afegides per la pandèmia, vam aconseguir que fos una experiència gratificant per tothom, deixant-nos la sensació que l'esforç havia valgut la pena.

Quina fita us heu marcat per aquesta edició?

Ens proposem consolidar el format del festival i, a la vegada, ampliar les jornades amb públic, augmentant les propostes d'exhibició tot mantenint l'eix vertebrador del festival amb la relació art i natura i el format proper que singularitza el projecte. Us convidem a passar el dissabte o el diumenge o gaudiu del cap de setmana al NATURES.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari