Àmbit de la notícia
Cultural

Òpera Prima: l'obra cocreada entre el Liceu i el barri del Raval

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • El Liceu i el barri del Raval treballen conjuntament en la producció l'obra comunitària Òpera Prima
    Font: Liceu Barcelona
  • Representants de les entitats del Raval presenten el projecte de cocreació al Liceu
    Representants de les entitats del Raval presenten el projecte de cocreació al Liceu. Font: Gran Teatre del Liceu. Font: Mane Espinosa
  • El Raval serà el protagonista de l'obra 'La gata perduda'.
    El Raval serà el protagonista de l'obra 'La gata perduda'. Font: Liceu Barcelona

El Liceu estrenarà conjuntament amb el Raval una nova òpera comunitària amb l'objectiu d'afavorir la integració social i cultural del barri barceloní.

Òpera Prima és la nova línia de creació d'òpera comunitària organitzada pel Gran Teatre del Liceu, que produirà cada tres anys una obra de nova creació amb la participació activa del barri del Raval de Barcelona. El projecte pretén emprar la cultura com a eina d'integració social, impulsant alhora la creativitat i el talent artístic del veïnat. 

El Raval, a més de ser el barri que emplaça el Liceu, comprèn un teixit social, cultural i associatiu molt divers. Això esdevé un punt clau per l’elaboració del projecte: una xarxa veïnal culturalment variada i estructurada en l'associacionisme que permet la fluïdesa entre els diferents actors del barri. 

El projecte ja compta amb cinquanta associacions i institucions del Raval, impulsades per la Fundació Tot Raval, que s'uniran en la producció de l'òpera comunitària 'La gata perduda' prevista per estrenar-se en la temporada 2022/23. La comunitat participarà en tots els processos creatius: des de l'escriptura musical i dramatúrgia, a la interpretació o la construcció d'elements tècnics i d'escena.

Òscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval, assegura que "les diferents entitats celebren que uns dels equipaments culturals més significatius del barri vulgui vincular-se a través d'un procés d'apropament comunitari". Tanmateix, el Raval té una llarga tradició comunitària i, amb l'excusa de l'òpera comunitària, el teixit associatiu també vol aprofitar per "mostrar l'activitat que es produeix en el seu dia a dia i que la ciutadania no coneix". 

Pel que fa a la trama de l'obra, segons explica la dramaturga Victoria Szpunberg, "gira entorn d'un fet inesperat que succeeix en un dels carrers més coneguts del Raval, on es desenvolupa una trama fantasiosa que implica tot el barri". L'escriptura i la inspiració d'aquesta ficció s'ha basat en una documentació bibliogràfica sobre el barri i en diverses entrevistes realitzades al veïnat, que es destil·len a través del procés de creació artística i acaben conformant el llibret de l’Òpera. 

L'òpera comunitària proposa tot un repte: aprendre a treballar amb sincronia entre els professionals de l'art i la ciutadania. “És un repte i alhora un aprenentatge mutu, on l’important no és la funció, sinó tot allò que aprenem els uns dels altres en el camí que recorrem per arribar a fer-la”, destaca Antoni Pallès, director del Departament Musical, Educatiu i Social del Liceu.

Aquest descobriment recíproc entre el Teatre i el Raval, pretén anar més enllà de l'Òpera Prima. "La funció no és un projecte aïllat, sinó que està acompanyada per una sèrie d'accions que el teatre segueix desenvolupant", explica l'Antoni. Emmarcat en el Liceu Apropa, el teatre ofereix activitats de trobada amb el Raval, com programes educatius amb escoles i instituts del barri.

 

TRACTION, o apropar l'òpera a tots els públics

La iniciativa del Liceu compta amb el suport de la Comissió Europea, que contribueix aportant fons a través de TRACTION, un consorci format entre diferents socis europeus que busquen, a través de la innovació tecnològica, apropar l'òpera a tots els públics. La iniciativa crearà una estratègia digital que permeti la convergència entre diversos col·lectius i projectes internacionals, com la Irish National Opera a Irlanda o la Sociedade Artística Musical de Pousos a Portugal. 

En el cas del Liceu, la tecnologia de TRACTION permetrà ensenyar el rere-escenari de l’òpera comunitària a un públic més ampli i facilitarà elements digitals itinerants per allargar les dues representacions que tindran lloc el novembre d’aquest any. A més, l’adhesió a aquesta iniciativa fomentarà la internacionalització de l’obra i permetrà enriquir-se de les experiències d’altres plataformes semblants. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari