Àmbit de la notícia
Cultural

Pep Morella: "Intentem donar el màxim perquè l'activitat als ateneus segueixi funcionant"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pep Morella.
    Font: Federació d’Ateneus de Catalunya
  • La darrera gran convocatòria del moviment va ser l'any 2018, a la 1a Trobada Nacional a Figueres
    Primera Trobada Nacional d'Ateneus a Figueres l'any 2018. Font: Oriol Jordan Font: Oriol Jordan
  • Foto de família dels guanyadors de la gala. Foto: Toni Galitó / FAC
    Foto de família dels guanyadors d'una de les anteriors gales de premis. Foto: Toni Galitó / FAC Font: Toni Galitó / FAC

Parlem amb el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) sobre l'afectació que està provocant la pandèmia en les entitats, així com el futur que els espera un cop finalitzi la crisi.

 

Les afectacions econòmiques i emocionals que han provocat la pandèmia són les principals preocupacions dels ateneus que, després de més d'un mes tancats, veuen com encara no tenen els protocols per reprendre la seva tasca. Parlem amb Pep Morella, el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), que considera necessari que les administracions facin públiques aquestes directrius per conèixer quan i de quina manera els ateneus han d'obrir les seves portes.

Com està afectant als ateneus aquesta crisi?

Som un sector cultural, però no deixem de ser un motor econòmic dins de les nostres poblacions. El fet de tenir tancat provoca que desapareguin ingressos de tresoreria, per cessament d'activitats o del taquillatge dels espectacles. També desapareixen els lloguers dels bars dels nostres edificis, arrendats a tercers. És un ingrés que a les entitats els va molt bé pel seu dia a dia, per les seves despeses fixes, però si el bar està tancat, no hi ha lloguer. I les despeses ordinàries, subministres, del personal, es mantenen.

L'econòmic és l'únic aspecte en el qual els ateneus s'han vist afectats?

Sobretot ens afecta en una qüestió emocional. Els ateneus, com a associacionisme cultural que som, som entitats de convivència i de contacte social, de vida social, de relació, i tot això ha desaparegut. Sí que tenim les videoconferències, però el contacte humà, que és l'important per a nosaltres, això ha desaparegut. També tenim la incertesa de no saber quan ni de quina manera obrirem.

Hi manca informació al respecte?

La primera fase la tenim assumida, no podem obrir, ens manquen ingressos, hem de reajustar-nos. Si teníem diners previstos per unes coses, ara hem de refer pressupostos. D'acord, això ho tenim assumit. Però, com encarem el nou curs? Amb quines activitats? En quines condicions? No hi ha cap concreció. És l'error és voler-ho centralitzar tot, i en el nostre cas cada ateneu té unes problemàtiques diferents dels altres perquè cada territori és diferent. Tenim 180 entitats i 180 realitats diferents. Amb una visió centralista ningú sap com s'han de fer les coses.

Què és el que us traslladen els ateneus?

Estan preocupats perquè no hi ha un protocol oficial que ens digui quin aforament pot entrar a una sala, per exemple. Fins que no s'aixequi l'estat d'alarma estem lligats de mans i peus. Les preocupacions són "quan puc obrir", "què he de fer per obrir" o "com desinfectar després de cada activitat".

Com els esteu ajudant?

Hem doblat la nostra activitat perquè s'ha doblat el volum de consultes. Hem creat una plataforma segura i gratuïta de videoconferència, que l'hem posat a disposició de tots els ateneus i que aviat la posarem a disposició d'altres entitats de cultura popular amb un cost associatiu. Augmentarem les beques i busquem altres sistemes d'ajuts a les entitats. Encara ho estem acabant de definir.

Ens pot explicar més sobre aquests ajuts a entitats?

Són unes beques que fa anys que tenim, que es diuen Tots hi tenim lloc!, per ajudar amb els problemes que pugui tenir una família en l'àmbit econòmic i que no li permeti fer una activitat. Creiem que és important per la salut mental de les persones que puguin participar d'aquesta societat. Ara també busquem un altre sistema d'ajut més directe per complementar els de l'administració. També tenim altres ajuts, els Impulsa't, que ja els hem convocat perquè les entitats el vagin preparant. Intentem donar el màxim perquè l'activitat segueixi funcionant.

Com ha estat la relació amb les administracions?

La sort que hem tingut és que els hem tingut molt a prop. Han estat sempre molt atents al Departament de cultura, tant la consellera i la directora general, com el sotsdirector i el secretari, han estat molt atents. Han mantingut el contacte i ens han fet saber que hi havia algú allà darrere. Ens han transmès en tot moment tota la informació que tenien.

Hi ha ajuts per poder superar aquesta difícil situació?

Sabem que el compromís que hi havia de l'increment en cultura s'ha mantingut i es treballa perquè les convocatòries de subvencions surtin ja. Els pressupostos ja estan aprovats i només queda que surtin les bases, i això creiem que serà imminent. Alguna cosa caurà per descomptat, però les que teníem, més alguna d'excepcional per poder cobrir aquests moments excepcionals, hi ha el compromís que hi seran.

Hi ha quelcom positiu que els ateneus puguin extreure d'aquesta crisi?

Sempre podem treure quelcom de positiu. Per exemple, poder-nos revisar com a entitat. Fins ara el dia a dia no ens permetia revisar procediments, maneres de fer i activitats. La majoria de persones que gestionem aquest tipus d'entitats som persones voluntàries i dediquem les hores que podem. El confinament ens ha permès fer una frenada, i veure què podem fer per millorar el que fem, tant en la gestió com en la programació d'activitats.

Es parla molt de la qualitat humana que ha fet sortir aquesta situació.

La qualitat humana sempre la tenim, no ha sortit ara. Els ateneus són espais on es fan campanyes de donatius, campanyes solidàries... Sempre hem estat implicats, els ateneus són espais de convivència i solidaritat. Des del primer moment es van bellugar, moltes entitats van aprofitar les seves plataformes per fer canals de solidaritat, per exemple, per ajudar la gent gran. I s'ha pogut fer des del minut zero perquè les entitats ja tenen aquesta dinàmica.

Com s'han adaptat els ateneus a la situació? Molts segueixen les activitats telemàticament.

El que s'ha pretès és mantenir el contacte que, com a persones, necessitem. Una manera de fer-ho és abocant a la xarxa obres de teatre, espectacles dels esbarts o conferències. Els ateneus ens hem adaptat a la situació, mantenint el contacte amb els associats hem de crear continguts. Però això té una limitació, desitgem i necessitem per salut mental i econòmica, que això duri el mínim possible perquè si no no sabem com ho aixecarem, no només en qüestió d'ateneus sinó qüestió econòmica del país.

Quin és el futur que els espera als ateneus?

Dependrà molt de la causídica de cada entitat. La majoria estan en locals de propietat o cedits, però hi ha que estan de lloguer. Per sort totes les entitats tenen una massa social, que si no es veu molt afectada per temes laborals, aniran mantenint el "xup xup" de l'entitat. Però clar, no podem estar, ni suposem que ho estarem, molt de temps tancats. Hem passat altres crisis, i al final ens hem sortit. I és evident que ens en sortirem perquè el món associatiu és optimista, tirarà endavant. Està dins de l'ADN de la nostra societat.

Patiran molts canvis?

Per exemple en el fet de redefinir els espais. Ara els estem redefinint utilitzant la lògica i el sentit comú, encara no podem utilitzar el protocol que necessitem i demanem.

Ens en sortirem?

Sí. Passarem una època de nervis, sobretot per la incertesa. Però si sabem el que hem de fer, ho farem exactament com ens manen. Però ho hem de saber per poder tirar endavant.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari