Pere-Joan Pujol: "Cal que els ateneus facin front a la crisi oferint propostes atractives per a la ciutadania"

Pere-Joan Pujol: "Cal que els ateneus facin front a la crisi oferint propostes atractives per a la ciutadania"

Resum: 

Pere-Joan Pujol, president de Xarxaateneu i vicepresident del Casino Menestral Figuerenc, explica quins són, per a ell, els reptes de futur de l'associacionisme.

Cal que els ateneus cerquin i ofereixin propostes atractives per als seus associats i per a la ciutadania en general.

Els ateneus van néixer per donar a les classes menys afavorides l’oportunitat de gaudir d’oci, de formació i d’espais d’intercanvi d’opinions. Per això la majoria tenen sala de ball, biblioteca i cafè. Avui molts d’aquests serveis ja estan coberts per l’Administració pública i per l’oferta privada i, per tant, els ateneus han de buscar la seva raó d'existir en ser útils, oferint espais i activitats per a aquelles coses que interessen als associats i a la ciutadania en general. També cal dir que les activitats, encara que voluntàries, cada cop més exigeix professionalitat. Actualment, molts cobren per la feina que fan, quedant menys voluntaris reals.

Fer front a la crisi en les seves diferents facetes.

La present situació de crisi també afecta als voluntaris que fan possible la feina dels ateneus, i posa en risc moltes de les activitats, sobretot aquelles que comporten despeses. Abans, el voluntari que venia a les associacions el guiava una fidelitat a l’entitat que avui quasi ha desaparegut. De manera que, tot allò que es programi, ha de tenir forçosament un atractiu per a la gent, ja que actualment venen exclusivament per fer una activitat en concret i, una vegada finalitzada, es donen de baixa. Per tant, malgrat que les associacions encara tenen molt a fer i a dir en la societat actual, si no aconseguim posar fre a aquesta crisi tant econòmica com de valors, serà difícil que moltes tirin endavant.

Torna a la pàgina dels reptes de futur

Afegeix un comentari nou