Proposta perquè s’insti l’ONU a adoptar com a oficial l’"Himne a la Pau" de Pau Casals

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa
 Font:
Font:

Proposta perquè s’insti l’ONU a adoptar com a oficial l’"Himne a la Pau" de Pau Casals

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa

Resum: 

La Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat instar al Govern Espanyol a que impulsi totes les iniciatives que calguin perquè l'Himne a la Pau que el músic català Pau Casals va confeccionar per Nacions Unides fa 40 anys sigui l'oficial d'aquest organisme.

La decisió s'ha aprovat després que ERC presentés una proposició no de Llei amb la demanda que va expressar la vídua del compositor. Pel diputat d'Esquerra, Joan Tardà, “la coherència política de Pau Casals comportà que, per al món democràtic, la seva figura esdevingués un dels símbols de l'antifranquisme i, en conseqüència, un referent de les causes dels pobles”.

La iniciativa, que finalment s'ha sotmès a votació, instà al govern espanyol a proposar a l'ONU l'himne a la pau com a himne oficial de l'organisme. A més a més, es demana plantejar, en el marc de l'Organització de Nacions Unides, la celebració del quarantè aniversari del concert de Pau Casals a la seu de l'Assemblea General de les Nacions Unides interpretant el seu himne a la pau. Aquesta commemoració hauria de portar associats actes per 'enaltir la pau i la llibertat'. Per això, el govern de l'Estat, en cooperació amb la Generalitat, “oferirà tota la col·laboració necessària”' .

Per últim, es demana “intensificar la col·laboració amb organismes i institucions que promouen la figura i l'obra de Pau Casals i els festivals que es fan actualitzant la seva obra i mantenint viu el seu record”. Especialment, diu l'esmena, col·laborar amb la iniciativa promoguda per l'entitat Fòrum Musicae, impulsora de l'organització d'un concert commemoratiu el 24 d'octubre del 2011 a càrrec de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i els del Cor de l'Orfeó Català.

Fa quatre dècades, i per encàrrec de qui aleshores n'era el secretari general, U Thant, Casals va compondre una peça per commemorar el vint-i-cinc anys de vida, de l’ONU. El poble català té integrat en l'imaginari la figura d'un dels nostres universals davant de l'Assemblea General interpretant i donant a conèixer al món l'existència de la nació catalana, de les seves primeres institucions parlamentàries i de 'pau i treva'.

Afegeix un comentari nou