Propostes culturals gratuïtes a les Jornades Europees de Patrimoni

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Enguany les JEP se celebraran del 9 a l’11 d’octubre.  Font: mNACTEC
Enguany les JEP se celebraran del 9 a l’11 d’octubre. Font: mNACTEC
L'objectiu és conèixer i apropar el patrimoni cultural a la societat i conscienciar de la importància de la seva conservació.  Font: Ajuntament d'Aiguamúrcia
L'objectiu és conèixer i apropar el patrimoni cultural a la societat i conscienciar de la importància de la seva conservació. Font: Ajuntament d'Aiguamúrcia
El Palau de Moja i els monuments de l’ACdPC tindran intèrprets de llengua de signes en català.  Font: Generalitat de Catalunya
El Palau de Moja i els monuments de l’ACdPC tindran intèrprets de llengua de signes en català. Font: Generalitat de Catalunya

Propostes culturals gratuïtes a les Jornades Europees de Patrimoni

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Visites guiades, portes obertes, concerts, poesia, tallers, rutes, gimcanes i exposicions és el que oferiran les Jornades arreu de Catalunya per reivindicar el valor educatiu del patrimoni cultural.

Arriben les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) del 2020, un esdeveniment obert a tothom per conèixer i apropar el patrimoni cultural a la societat i conscienciar de la importància de la seva conservació.

Les JEP se celebren a Catalunya ininterrompudament des del 1991 i són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. A les Jornades conflueixen “elements de mediació patrimonial que permeten la transmissió del nostre llegat a la societat, des del present, amb una mirada al futur”, expliquen des de la Generalitat de Catalunya.

Enguany les JEP se celebraran del 9 a l’11 d’octubre amb un gran ventall d’activitats gratuïtes per municipis d’arreu de Catalunya. Portes obertes, visites guiades, concerts, tallers familiars, exposicions, poesia o gimcanes, entre d’altres.

Entre les més de dues-centes activitats preparades es podran realitzar visites guiades per a tots els públics, jornades de portes obertes, rutes, itineraris per veure el patrimoni cultural i natural, concerts i espectacles, inauguracions d’exposicions, presentacions de llibres, conferències, xerrades o demostracions. Tindran lloc a monuments, conjunts històrics i jaciments que estiguin reconeguts com a béns patrimonials en catàlegs i/o inventaris oficials.

L’oferta d’activitats d’aquesta vintena edició serà més reduïda i comptarà amb activitats en línia a causa de la pandèmia. Un espectacle poètic dels clàssics de la literatura catalana, una visita guiada per La Seu Vella o una visita virtual a espais de la Guerra Civil a Cubelles són algunes de les propostes a distància.

A la pàgina web de les JEP hi ha un mapa per cercar les activitats per territoris dividits en Barcelona i Catalunya Central, comarques de Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, i Terres de Lleida i Aran.

Les Jornades Europees de Patrimoni compten amb visites guiades accessibles per facilitar que les persones amb discapacitat auditiva puguin gaudir de les activitats. Hi haurà intèrprets de llengua de signes en català per visitar el Palau de Moja i els monuments de l’ACdPC (Agència Catalana del Patrimoni Cultural).

El Palau de Moja és un dels palaus barrocs més emblemàtics de Barcelona del segle XVIII. La seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural obrirà les portes junt amb el Monestir de Sant Pere de Rodes, el Reial Monestir de Santes Creus, la Cartoixa d’Escaladei, el Castell de Miravet, el Castell Monestir d’Escornalbou, la Ciutat Ibèrica del Molí de l’Espígol, la Roca dels Moros del Cogul, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran i el Castell de Cardona.

Les JEP són iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea, estan impulsades per la Generalitat de Catalunya i compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

El Vendrell, capital de la cultura catalana 2020

Cada any les JEP i l’Associació Capital de la Cultura Catalana treballen per designar un dels municipis de Catalunya com a capital. Enguany, el Vendrell és la ciutat escollida. Seguint el lema proposat pel Consell d’Europa, ‘Patrimoni i Educació’, s’ha posat en marxa una nova aplicació web gratuïta anomenada ‘finestres al Vendrell’, un itinerari autoguiat pels deu elements més singulars de la capital del Baix Penedès.

La campanya ‘Desperta el patrimoni’

Tenint present el lema d’aquest any, ‘Patrimoni i Educació’, s’ha creat una nova activitat dinàmica per descobrir el patrimoni a través de la fotogrametria, una tècnica de captació de la imatge. Consisteix en l’elaboració de models 3D a partir de fotografies dels objectes des de tots els punts de vista. És a dir, una vegada es tenen les imatges de l’element a captar, s’usa un programa especialitzat per obtenir el model 3D del mateix. El taller pretén obrir la porta a la participació social combinant la tecnologia amb l’apreciació del patrimoni cultural.

Aquesta activitat estarà disponible al Museu Episcopal de Vic, al Monestir de Sant Cugat del Vallès, a Sant Joan Despí, al Museu etnogràfic de Ripoll, a Montcada i Reixac, a la Bòbila del Sugranyes de Reus i a Algerri.

Afegeix un comentari nou