Publicat un protocol de conservació de patrimoni documental per a arxius d’associacions culturals

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El protocol indica com digitalitzar l'arxiu. Imatge de Kevin. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0 Font: Kevin. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0
El protocol indica com digitalitzar l'arxiu. Imatge de Kevin. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0
Moltes vegades els arxius de l'entitat s'acaben perdent per no saber com gestionar-los.  Imatge de Môsieur J. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Môsieur J. Llicència d'ús CC BY 2.0
Moltes vegades els arxius de l'entitat s'acaben perdent per no saber com gestionar-los. Imatge de Môsieur J. Llicència d'ús CC BY 2.0

Publicat un protocol de conservació de patrimoni documental per a arxius d’associacions culturals

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

Es publica un protocol per ajudar a les associacions culturals a gestionar millor els seus arxius. El protocol també especifica que els arxius es poden gestionar en els arxius públics sense perdre’n la titularitat.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va publicar el passat 11 de febrer un protocol de conservació de patrimoni documental per a arxius d’associacions culturals. Aquest protocol ha estat desenvolupat per la Direcció General del Patrimoni Cultural i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

L’objectiu d’aquest protocol és vetllar pel patrimoni documental, oferint metodologies bàsiques per a la gestió i conservació del fons documental de més de 5000 associacions culturals del territori català. El protocol és una eina per orientar uns primers tractaments documentals per a les associacions, aportant unes pautes bàsiques, tant en el tractament analògic com el tractament digital.

El protocol està estructurat en els següents apartats:

  • Què és i per a què serveix un arxiu.
  • Breu descripció del marc legal i normatiu.
  • La gestió de documents, conceptes, beneficis i metodologia.
  • Les accions i línies de suport a la gestió documental ofertes des del Govern.
  • Una terminologia tècnica bàsica.
  • Referències normatives i bibliografia.

El protocol també especifica amb quines tecnologies de suport és millor treballar per digitalitzar tot el fons. També indica com, quan i amb quina periodicitat s’han de fer les còpies de seguretat de tot l’arxiu, i on s’ha de desar aquestes còpies.

A part d’aquestes pautes bàsiques, el protocol també recomana la proposta d’entregar l’arxiu de l’associació a l’arxiu públic més proper. Aquest fet no fa perdre’n la titularitat de l’arxiu i la documentació. A part, d’aquesta manera es garanteix la preservació, el seu accés públic i la seva difusió a la ciutadania.

Aquest protocol neix arran de la celebració, l’octubre de 2019, de la Primera Jornada d’Arxius i Associacionisme. Durant aquella jornada es va anotar que hi ha moltes consultes relacionades amb la gestió documental d’aquestes entitats.

El protocol està disponible en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou