Ramon Viladomat: “El Ball de l’Almorratxa havia quedat molt diluït”

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Imatge del Ball de l'Almorratxa el 2001 Font: Viquipèdia
Imatge del Ball de l'Almorratxa el 2001
Imatge antiga del Ball del'Almorratxa Font: Viquipèdia
Imatge antiga del Ball de l'Almorratxa
L'almorratxa, en la seva versió fabricada amb terrissa Font: Viquipèdia
L'almorratxa típica de terrissa
La versió en vidre de les almorratxes Font: Viquipèdia
La versió en vidre de l'almorratxa

Ramon Viladomat: “El Ball de l’Almorratxa havia quedat molt diluït”

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

El Ball de l’Almorratxa ha passat per una situació delicada durant els darrers anys a Gironella, però el municipi ha començat a dedicar esforços a pal·liar la situació.

Què és?

El Ball de l’Almorratxa té el seu origen en un recipient de terrissa (principalment) anomenat almorratxa, provinent de Damasc, i que es caracteritza per tenir una forma d’ampolla de la qual en surten, per la part superior, una sèrie de brocs que filtren la sortida del líquid contingut a dins. L’almorratxa es feia servir, en època moderna, per emmagatzemar-hi líquids perfumats o aigua de roses.

El Ball representa els mals usos de l'època medieval, concretament, el dret a cuixa dels senyors feudals

El ball sorgeix de la representació d’un casament d’època feudal, on es feien visibles els privilegis del Senyor, que era el propietari de les vides i els destins de la gent que vivia als pobles que restaven sota la seva jurisdicció. Parlem dels mals usos, i del famós dret a cuixa, és a dir, el de passar la primera nit de casada (la nit de noces) amb qualsevol núvia del municipi. Clar és, que aquesta era la pràctica més estesa, però de ben segur potser en alguna vila trobaríem la petició del senyor de passar la primera nit amb l’hereu.

D’aquesta manera, en aquest ball, s’aboquen aquests líquids perfumats des de les almorratxes a les noies que hi participen, per representar aquesta dominació del senyor sobre les pubilles del poble. Habitualment, quan el ball s’acaba, la tradició és de trencar l’almorratxa. En ser un producte de terrissa provinent de Damasc, l’almorratxa i el ball està estès a altres indrets del territori, amb les seves particulars variants.


La recuperació del ball a Gironella

D’entre les poblacions on existeix aquesta tradició, Gironella n’és la més destacada. La població de la comarca del Berguedà “ha recuperat del tot un ball que havia quedat molt diluït a la població”. Ens ho explica en Ramon Viladomat, periodista enamorat de la cultura popular d’aquesta zona. A aquesta afirmació hi dóna suport Jordi Vallbona, artista del municipi implicat també en el teixit cultural.

Tots dos coincideixen en la bona decisió presa pel consistori de Gironella, d’augmentar la presència del ball de la nit de dissabte de Festa Major a afegir-lo també el matí de diumenge, després de l’ofici; una decisió de 2016 presa pel departament de cultura del municipi, liderat pel regidor Lluís Vall, que animava aquell any a què la gent s’apuntés als assaigs i s’animés a practicar aquesta dansa històrica.

“Jo penso que ara l’han posat en un lloc emblemàtic, que és el migdia de la Festa Major. Aquell matí no es feia res més enllà de la missa, era un diumenge normal, i ara, amb aquest canvi, se li ha donat un contingut tradicional, i això ajudarà a recuperar el matí de la Festa Major”. Ens explica Viladomat. “Per mi és una bona decisió, és una bona recuperació de la qual n’estic content, perquè és un ball tradicional que dóna molta personalitat a Gironella”. Viladomat també comenta que “si hi ha algú al davant que ho empenyi, els joves també s’hi enganxaran”.

Afegeix un comentari nou