Recercat 2022: torna l'espai de trobada i intercanvi dels centres d'estudis de recerca i ateneus

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge del Recercat 2021 que va tenir lloc a Tortosa. Font: Institut Ramon Muntaner
Imatge del Recercat 2021 que va tenir lloc a Tortosa. Font: Institut Ramon Muntaner
Maria Carme Jiménez és la directora de l'Institut Ramón Muntaner. Font: Imatge cedida per la Maria Carme Jiménez.
Maria Carme Jiménez és la directora de l'Institut Ramón Muntaner. Font: Imatge cedida per la Maria Carme Jiménez.
Acte del Recercat 2015 a Vilafranca del Penedès. Font: Institut Ramon Muntaner.
Acte del Recercat 2015 a Vilafranca del Penedès. Font: Institut Ramon Muntaner.

Recercat 2022: torna l'espai de trobada i intercanvi dels centres d'estudis de recerca i ateneus

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les jornades organitzades per l'Institut Ramon Muntaner, que enguany se celebraran a Igualada, recuperen el format presencial en totes les activitats, destacant l'espai de la fira amb la instal·lació de la tradicional carpa.

Igualada, com a Capital de la Cultura Catalana 2022, serà del 5 al 8 de maig, el punt de trobada entre els centres i instituts d'estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i els ateneus federats catalans. Serà gràcies a la celebració del Recercat 2022, les jornades organitzades per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), que enguany tindrà com a principal novetat, respecte a les dues darreres edicions, la recuperació del format presencial en totes les activitats.

Maria Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner, precisament subratlla la importància de la total presencialitat en unes jornades com el Recercat. "Van ser concebudes com un espai de trobada i intercanvi d’experiències i projectes i, per tant, el contacte és molt important", assegura Jiménez. La directora de l'IRMU destaca sobretot la recuperació de la carpa on s'instal·larà la fira, amb els estands de les entitats que hi participen i l'exposició de pòsters. Aquest espai s'ubicarà a la plaça de Cal Font.

"A banda de facilitar que sigui un espai de trobada i d’intercanvi entre les entitats, la carpa permet que la població del municipi pugui conèixer, de primera mà, tota l’activitat dels centres d'estudis i els ateneus federats", assegura la directora de l'IRMU, que parla de la carpa com un espai "fonamental". "Estem molt contents amb la participació de les entitats perquè és l'any en el qual s'han presentat més projectes, amb un total de cinquanta", diu Jiménez. Aquests projectes es mostraran en format pòster al recinte de la fira.

El programa de la 18a edició del Recercat, que pots consultar sencer a través d'aquest enllaç, també destaca altres activitats com la taula rodona sobre l’espoli franquista als territoris de parla catalana; la presentació sobre la recerca en l'àmbit local i la seva vinculació amb l'àmbit universitari de la Xarxa Vivers d’Universitats; la presentació sobre la renovació del diccionari i com activar el vocabulari de la Institució Francesc de Borja Moll; o el Mosaic Recercat per donar a conèixer els últims projectes dels centres d'estudis locals i comarcals.

No podia faltar tampoc, com un dels actes centrals, el lliurament dels Premis Recercat. Es durà a terme el dissabte 7 de maig a dos quarts de dues de la tarda al Teatre Municipal-Ateneu Igualadí (Carrer de Sant Pau, 9).

L'aparador del món de la recerca local

La celebració del Recercat suposa per a les entitats poder estar en contacte amb altres entitats i conèixer les novetats de publicacions i recerques que s'han fet al llarg del territori. Però també, tal com assenyala Jiménez, aquesta trobada dona peu a què surtin projectes a través de les converses i els intercanvis de les entitats que hi participen. "En sabem d'uns quants que han sortit d'anteriors Recercat i després han tingut un llarg recorregut, siguin exposicions o altres iniciatives", manifesta la directora de l'IRMU.

Així mateix, Jiménez considera que el Recercat és un gran aparador del món de la recerca local, de la cultura de proximitat que desenvolupen els centres d'estudis i els ateneus. "És imprescindible conèixer-la i, sobretot, ser conscient de la gran presencialitat que té al territori i la potència que té els seus respectius municipis", expressa. "De vegades aquestes entitats potser no són conscients que formen part de dos col·lectius molt importants a nivell territorial que, ben articulats, són potencialment dos elements clau per a la cultura catalana", sentència.

Afegeix un comentari nou