Recicla Cultura: transforma llibres en nous lectors

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Recicla Cultura: transforma llibres en nous lectors

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La vida de milers de persones que no saben llegir ni escriure al nostre país pot canviar amb un llibre.

La Fundació Servei Solidari ha impulsat la quarta edició del projecte Recicla Cultura per ampliar els recursos per l’alfabetització de persones en risc d’exclusió. Es tracta d’una iniciativa que fomenta el valor de la lectura i la solidaritat entre les entitats col·laboradores tot convidant-les a viure un Sant Jordi amb valor afegit. Els interessats poden sumar-se a la iniciativa per vàries vies: comprant el llibre que canvia vides “La nostra Barcelona”, donant llibres que ja no utilitzaran, compartint la iniciativa o bé, creant un punt Recicla Cultura. Per la Diada, Barcelona ciutat tindrà diversos punts on trobar paradetes de la campanya.

Durant els darrers tres anys, Recicla Cultura s’ha estès arreu de Catalunya a través d’una vuitantena d’escoles, universitats, biblioteques, entitats i empreses rellevants de la nostra societat. Així, s’ha sensibilitzat entorn a les dificultats que es troben les persones analfabetes en el seu procés d’inclusió social. Aquesta és la tasca que du a terme Servei Solidari des de fa 10 anys, que ha impulsat 33 cursos trimestrals d’alfabetització per a 2.000 joves i adults que no sabien llegir ni escriure.

I és que a Catalunya encara hi ha 100.000 persones que no saben llegir ni escriure en la nostra llengua, fet que dificulta enormement la seva inclusió social.

Sahid Ashras: “gràcies als cursos de Servei Solidari, no només vaig aprendre a parlar, llegir i escriure en les dues noves llengües, sinó que em van permetre integrar-me amb més facilitat al barri i compartir la comunitat i la cultura catalanes”.

En Sahid Ashras, és originari del Pakistan, té 22 anys i en porta sis vivint a Barcelona. Quan va arribar sol del seu país natal tenia 17 anys i va viure un temps en un centre de menors. Des del centre li van recomanar que s’inscrivís als cursos de Formació Bàsica de Servei Solidari, per aprendre català i castellà. “Quan vaig arribar, m’era molt difícil comunicar-me i fer-me entendre. El que més em va sobtar és que a Occident escriviu de dreta a esquerra! Però gràcies als cursos de Servei Solidari, no només vaig aprendre a parlar, llegir i escriure en les dues noves llengües, sinó que em van permetre integrar-me amb més facilitat al barri i compartir la comunitat i la cultura catalanes”.

El contacte amb altres alumnes dels cursos, també li va permetre establir amistat amb persones d’orígens ben diversos i ara, en Sahid, està totalment implicat al barri del Raval: “ara no tinc cap barrera lingüística”. Actualment està cursant un grau mitjà d’instal·lació bàsica d’electricitat i telecomunicació, és monitor en un esplai i membre del Casal d’Infants del Raval, on va participar en l’elaboració d’un curtmetratge, “El poder de los jóvenes”. Forma part, a més de Fundació Èxit, on treballa amb joves per temes laborals. D’altra banda, des de Servei Solidari se li va brindar l’oportunitat de viure en un pis d’acollida per a joves ex-tutelats, des d’on avança el seu procés cap a la plena autonomia i treballa, colze a colze, amb el Tercer Sector.

Albert Francolí: “l’aprenentatge del català i el castellà és un procés imprescindible per al procés d’adaptació de les persones nouvingudes; els hi dóna confiança, apoderament i autonomia. És el primer pas per formalitzar la seva inclusió social”.

La campanya Recicla Cultura, junt als cursos d’alfabetització, contribueixen a fer visible una realitat que s’oculta: a Catalunya hi ha milers de persones que no saben ni llegir ni escriure en les nostres llengües vehiculars. Segons l’Albert Francolí, coordinador de la campanya Recicla Cultura, “l’aprenentatge del català i el castellà és un procés imprescindible per al procés d’adaptació de les persones nouvingudes; els hi dóna confiança, apoderament i autonomia. És el primer pas per formalitzar la seva inclusió social”. Una quarantena de voluntaris imparteixen els cursos d’alfabetització trimestralment, coordinats per tres persones tècniques del programa, en dos locals que Servei Solidari té al Raval.

La novetat d’enguany de la campanya Recicla Cultura és l’edició del llibre “La nostra Barcelona”, que és una bona oportunitat per col·laborar amb el projecte: “hi ha participat una vintena d’alumnes dels cursos que expliquen la seva experiència a Barcelona; adquirir el llibre suposa una manera interessant de descobrir la realitat de Servei Solidari i també contribuir amb la tasca de la Fundació”, afegeix Francolí.

Aquest Sant Jordi, hi haurà una vuitantena de punts Recicla Cultura repartits en escoles, centres universitaris, empreses i grups d’amics. Són espais on tothom qui ho vulgui pot dur el seu llibre “reciclat” i, si vol, dedicat. El Dia de Sant Jordi (o dies en els quals es vulgui fer la campanya) tothom del centre podrà comprar un dels llibres reciclats fent un donatiu en una guardiola ubicada en el Punt. Els beneficis es destinaran a la implementació de més material i recursos per a l’alfabetització de persones. “Volem que no només per Sant Jordi es desenvolupi la campanya, sinó al llarg de l’any”, segons apunta Francolí.

Enric Garcia: "la universitat és un espai ideal per ubicar un punt Recicla Cultura, ja que a la universitat es crea, es transmet i es difon cultura".

La Universitat de Barcelona va instal·lar un punt Recicla Cultura la Diada de Sant Jordi del 2014, en la que es va aconseguir reciclar més de 600 llibres, provinents de donacions fetes per diferents col·lectius de la Comunitat universitària. “ L’experiència de l’any passat demostra que la universitat és un espai ideal per ubicar un punt Recicla Cultura, ja que a la universitat es crea, es transmet i es difon cultura; juntament amb això, transmetre els valors del voluntariat i la solidaritat propis d'una societat democràtica, forma part dels seus objectius fonamentals, i Sant Jordi és una bona ocasió per fomentar-los”, segons Enric Garcia, responsable de voluntariat de l'UB.

Afegeix un comentari nou