Robert García: “140 artistes del món del còmic s’han bolcat per ajudar a les persones refugiades”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Gràcies a les descàrregues dels dibuixos del projecte, ja han recaptat més d’11.000 €. Font: Dibuixos per Somriures. Font: Font: Dibuixos per Somriures.
Gràcies a les descàrregues dels dibuixos del projecte, ja han recaptat més d’11.000 €. Font: Dibuixos per Somriures.
Pel Dia Mundial de les Persones Refugiades, l'entitat col·labora amb Open Arms per fer arribar la visió dels seus voluntaris. Font. Dibuixos per Somriures. Font: Font: Dibuixos per Somriures.
Pel Dia Mundial de les Persones Refugiades, l'entitat col·labora amb Open Arms per fer arribar la visió dels seus voluntaris. Font. Dibuixos per Somriures.
Diferent és una novel·la gràfica on han participat més de 140 artistes referents en el món del còmic. Font: Dibuixos per Somriures. Font: Font: Dibuixos per Somriures.
Diferent és una novel·la gràfica on han participat més de 140 artistes referents en el món del còmic. Font: Dibuixos per Somriures.
El projecte es va presentar a la passada edició del saló del còmic. Font: Dibuixos per Somriures. Font: Font: Dibuixos per Somriures.
El projecte es va presentar a la passada edició del saló del còmic. Font: Dibuixos per Somriures.
El 20 de juny, organitzaran l’activitat ‘Històries del Mediterrani il·lustrades’, on 10 il·lustradors/es dibuixaran en viu. Font: Dibuixos per Somriures. Font: Font: Dibuixos per Somriures.
El 20 de juny, organitzaran l’activitat ‘Històries del Mediterrani il·lustrades’, on 10 il·lustradors/es dibuixaran en viu. Font: Dibuixos per Somriures.
L'activitat tindrà lloc a la Plaça Reial de Barcelona. Font: Dibuixos per Somriures. Font: Font: Dibuixos per Somriures.
L'activitat tindrà lloc a la Plaça Reial de Barcelona. Font: Dibuixos per Somriures.

Robert García: “140 artistes del món del còmic s’han bolcat per ajudar a les persones refugiades”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El 2 de juliol, Dibuixos per Somriures publicarà una novel·la gràfica on han participat més de 140 artistes per recaptar fons pels camps de refugiats a Grècia i Sèrbia.

Dibuixos per Somriures és una associació sense ànim de lucre que pretén dignificar les vides de les persones refugiades, a través de propostes artístiques i creatives.

El projecte neix amb l’objectiu de recaptar el màxim de donatius per ajudar a cobrir de forma directa les necessitats bàsiques en molts dels camps de refugiats que hi ha arreu d’Europa.

La plataforma ja compta amb més de 500 artistes que han cedit una de les seves obres per contribuir amb el seu art en l’ajuda de les persones refugiades. Cada dibuix de la plataforma es pot descarregar a canvi d’un donatiu.

Diferent: la novel·la gràfica

Diferent és una novel·la gràfica on han participat més de 140 artistes referents en el món del còmic.

El projecte va néixer el passat saló del còmic. El president de l’associació, Robert Garcia, explica que “el saló va ser tot un èxit, amb la participació de més de 200 artistes. I vaig pensar: Per què no fer un projecte en conjunt amb molts artistes? Un còmic on cada vinyeta fos dibuixada per un artista diferent”.

La idea va començar a tenir cara i ulls gràcies a un guió original d’Israel. L. Escudero, professor de l’Escola Joso. “Em vaig trobar amb l’Israel, li va encantar la idea i em va proposar un guió. En menys de tres mesos vam aconseguir posar d’acord a tots els artistes. Ha sigut increïble com totes aquestes persones han col·laborat de forma desinteressada amb el projecte” afegeix Garcia.

Diferent narra la història de Jana, una jove que un dia descobreix que el món al seu voltant canvia d’aspecte a cada instant. Per plasmar visualment els canvis de la realitat de la protagonista, cada pàgina, o fins i tot cada vinyeta, està dibuixada per un/a artista diferent. Una novel·la gràfica que es mou entre el gènere fantàstic, el thriller i el viatge d’autodescobriment i superació.

El llibre editat per Planeta Còmic sortirà a la venda el 2 de juliol i els beneficis aniran destinats a finançar projectes d’ajuda a persones refugiades.

Algunes de les persones que han col·laborat han estat premis nacionals de còmic i artistes consagrats/des con Miguelanxo Prado, Pasqual Ferry, Daniel Torres, Miguel Gallardo, Núria Tamarit, Javier Olivares, Roger Ibáñez i Cristina Bueno.

Disseny de la imatge gràfica del Dia Mundial de les Persones Refugiades

L’entitat, en col·laboració amb alumnes de l’Escola Joso i l’Ajuntament de Barcelona, han dissenyat la campanya de comunicació del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

La campanya va ser escollida entre les sis propostes presentades i crea vincles emocionals amb les nombroses realitats que envolten l’asil i el refugi.

Sota el lema ‘Sóc veí, sóc refugiat’, es mostren escenes que relaten les vivències quotidianes que, en contextos quotidians, deixen de ser-ho.

Amb aquesta fórmula comunicativa es referma la idea que darrere de cada persona refugiada hi ha una història propera que ha de ser escoltada.

Activitats pel Dia Mundial de les Persones Refugiades

Aquest any, pel Dia Mundial de les Persones Refugiades, Dibuixos per Somriures organitza diverses activitats.

El 16 de juny, al Parc Fluvial del Besós, es farà una gran festa del dibuix amb creacions en viu, retrats i caricatures. Garcia explica que “en aquesta festa es sumen els esforços de moltes de les entitats de la ciutat que treballen per les persones refugiades”. L’entitat compta amb diferents artistes que faran dibuixos relacionats amb el tema, amb un espai per fer còmic a varies mans i la creació d’un mural gegant.

D’altra banda, el 20 de juny a la Plaça Reial de Barcelona, organitzaran l’activitat ‘Històries del Mediterrani il·lustrades’, on 10 il·lustradors/es dibuixaran en viu. L’objectiu és donar la seva particular visió del drama actual en el Mediterrani i dels homes i les dones d’Open Arms, que de forma voluntària treballen per a evitar que el mar es cobri més víctimes.

L’entitat en xifres

Des de la creació de Dibuixos per Somriures a finals del 2017, el projecte ha tingut més de 150.000 visites i ha aparegut en múltiples mitjans de comunicació com TVE, Time Out, Huffington Post o El Terrat.

Gràcies a les descàrregues dels dibuixos del projecte, ja han recaptat més d’11.000 € que han estat destinats directament a projectes d’ajuda en els camps de persones refugiades a Grècia i Sèrbia.

Els més de 500 dibuixos que hi ha disponibles al web, han tingut més de 1.500 descàrregues i segueixen pujant cada dia. A més, setmanalment, nous grans dibuixants es segueixen sumant a la causa.

Afegeix un comentari nou