Robert Quirantes: “Hi ha més consciència del que signifiquen els gegants i la seva simbologia”

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Robert Quirantes: “Hi ha més consciència del que signifiquen els gegants i la seva simbologia”

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Les figures, les coreografies i les partitures del món geganter català passaran a examen el 5 de juny al primer Concurs de Balls de Gegants a Catalunya.

10 colles participaran al primer Concurs de Balls de Gegants a Catalunya el proper 5 de juny a a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm (Barcelona). Organitzat per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el certamen vol oferir a les colles un ajut econòmic per a aquells grups que treballen i difonen el ball de gegants i tot el seu entorn. El primer premi està valorat en 450 €, el segon premi de 250 €, el tercer premi de 150 € i dos accèssits a la millor partitura i a la millor coreografia, de 50 € cadascun.

Robert Quirantes és adjunt a presidència de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i un dels organitzadors del concurs.


Quin és l'objectiu de convocar el primer concurs de Concurs Nacional de Balls de Gegants a Catalunya?

La idea i objectiu del concurs, és apropar i donar a conèixer el ball de gegants en la seva vessant més poc coneguda: les coreografies, l'esforç i dedicació per assolir els objectius del ball de gegants, l'entorn de les figures i les coreografies i partitures, etc. En definitiva, un aparador on les colles puguin aspirar a ser un exemple i com Agrupació, poder donar un ajut de difusió i econòmic.

“Només a Catalunya tenim la presència de més de 3500 gegants i 6000 capgrossos”.

Posem xifres al sector: quants gegants/es i quantes colles hi ha avui?

En aquests moments, a la nostra federació hi han 402 colles associades això representa més de 1200 gegants i més de 3000 capgrossos. Amb aquestes quantitats, cal sumar-hi tota la resta d'entitats no federades, gegants de barris, escoles, particulars... Segurament, només a Catalunya tenim la presència de més de 3500 gegants i 6000 capgrossos.


Quantes colles participaran al concurs?

S'ha fet una limitació de 10 colles. Aquestes són les colles d'Arenys de Mar, Bellvís, Cervera, Iluro de Mataró, l'Arboç del Penedès, Llinars del Vallès, Oliana, Palamós, Parets del Vallès i Terrassa.


Els territoris acostumen a definir les peculiaritats dels seus personatges geganters i la seva manera de ballar?

Sí. Cada territori té els seus propis costums, les seves danses, els seus artesans... i això fa que el ventall sigui molt ampli. Per aquest aspecte ens sentim molt satisfets, doncs en el concurs tindrem colles provinents de les 4 províncies de Catalunya.


Quins elements es tindran en compte per escollir les coreografies i partitures guanyadores?

Elements com les proporcions de les figures, els moviments, la partitura de cada ball, la manera d'interpretar les danses, l'entorn de les figures i el ball, etc.


Dins de la cultura popular catalana, de quina salut gaudeix l'associacionisme geganter?

Considerem que en aquests moments, l'associacionisme geganter està en una etapa tranquila, bona. Cada cop hi ha més consciència del que signifiquen aquestes figures i tota la seva simbologia. També la gent està més preparada per seguir treballant en el món geganter. Tot i això, encara queda molt camí a fer per arribar a unificar els criteris i anar tots a una!

Afegeix un comentari nou