S'acaba l'estiu però la cuca encara viu

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Gemma Humet a l'edició del MMV 2017 Font: MMV
El Mercat de la Música Viva de Vic és sempre un dels festivals imprescindibles a Catalunya
Sitges, malgrat la proximitat amb Vilanova té una Festa Major ben potent, i una patrona compartida amb tarragona Font: Ajuntament de Sitges
Sitges, malgrat la proximitat amb Vilanova té una Festa Major ben potent, i una patrona compartida amb tarragona

S'acaba l'estiu però la cuca encara viu

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Ja ho diu la dita que cal conservar la salut i procurar-se aliment. I aprofitant les últimes onades de calor, us proposem algunes activitats culturals imprescindibles per encarar el fimal d'aquesta estació tan desitjada per tothom.

En els imprescindibles culturals d'aquest mes, us fem tot un seguit de propostes festives, però també amb consciència social, mentre retornem al dia a dia dels nostres llocs de treball, a l'espera, almenys de no haver de patir tant la calor!

L’exposició que organitza el CCCB destaca les fites de l’avantguarda feminista que, a la dècada dels setanta, va reescriure el cànon de la història de l’art. Mostra més de 200 obres de 73 artistes com ara Cindy Sherman, Helena Almeida, Ana Mendieta, Judy Chicago, Valie Export, Birgit Jürgenssen, Ketty La Rocca, Orlan, Gina Pane, Martha Rosler o Martha Wilson.

La FiraTàrrega és un aparador de l’actualitat escènica, amb una programació eclèctica que inclou espectacles de sala i que posa una atenció especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no-convencionals. Enguany començarà amb una conversa inaugural entre Xavier Antich i Àngels Margarit, i una espectacular graella d’artistes que aniran desfilant per la capital de l’Urgell.

Arriba la segona edició d’un festival de circ que es dirigeix a un públic més familiar, i que va tenir molt d’èxit en la seva estrena. Hi seran presents artistes i companyies internacionals, però també les imprescindibles, les de km0. Enguany es dona el tret de sortida amb un espectacle inaugural molt explosiu i impactant al teatre Kursaal.

Una de les festes majors més importants de Catalunya, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1996, és Santa Tecla. Eduard Boada serà el pregoner d’unes festes que tindran un altre aire després d’un canvi de color polític a l’ajuntament de l’antiga capital romana.

La Festa de Santa Tecla de Tarragona no és l’única que es fa al territori. Sitges és un dels altres punts neuràlgics de la festivitat. La població del Garraf encara la segona part de la seva Festa Major amb la celebració de la festivitat de la seva santa amb una defensa encesa de la seva cultura popular, concursos, la tradicional processó, la matinal i d’altres activitats especials.

La Federació d’Ateneus de Catalunya rebrà el proper 16 de setembre el reconeixement de la Generalitat de Catalunya, per la seva aportacio al món de la cultura i la cultura popular a través de les gairebé 180 entitats federades per tot Catalunya. Durant l’acte, que se celebrarà a la Filmoteca de Catalunya, servirà per presentar oficialment també el documental ‘Ateneus: Llavor de llibertat’; una producció de la FAC i Nosotros Films, que fa un recorregut per la història dels ateneus.

Arriba la trenta-unena edició d'un dels festivals més importants que se celebren a tot Catalunya. El MMVV és l'aparador de música del país, i poques presentacions més es poden fer. Durant els quatre dies que dura hi passaran gairebé tots els artistes del país. Estigues atent a la programació oficial del festival, però no et perdis l’Off Mercat 2019!

No sense polèmica, Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid, serà la pregonera d’enguany de la Festa Major del cap i casal de Catalunya, les Festes de la Mercè 2019. El programa, que ja es pot consultar, presenta una infinitat d’activitats per a tothom, com no podia ser d’una altra manera. Aquest any, la ciutat convidada triada és Beirut, a l’altra riba del Mediterrani.

No és estrictament un fet cultural, però és imprescindible i afecta a la nostra cultura humana i de la resta d’espècies mundials. El canvi climàtic és una emergència a tot el planeta, i Barcelona Sostenible ha convocat una seguit de Taules per l’Emergència Climàtica amb l’objectiu elaborar els continguts de la Declaració d'Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2020. El procés de treball constarà de diverses sessions en dijous de 17:30 a 20h els dies 26 de setembre, 17 d'octubre, 7 i 28 de novembre.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou