Salut mental i arts escèniques interaccionen a L'Altre Festival

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El festival pretén donar a conèixer la realitat de la salut mental a la societat des d’un vessant positiu i inclusiu. Font: L'Altre Festival
El festival pretén donar a conèixer la realitat de la salut mental a la societat des d’un vessant positiu i inclusiu. Font: L'Altre Festival
La companyia de dansa Eva Durban presenta P9, una proposta on el principal llenguatge per comunicar-se és la dansa. Font: L'Altre Festival
La companyia de dansa Eva Durban presenta P9, una proposta on el principal llenguatge per comunicar-se és la dansa. Font: L'Altre Festival
Cada any, el Festival produeix un espectacle en el qual col·laboren reconegudes professionals de les arts escèniques i persones amb problemes de salut mental. Font: L'Altre Festival
Cada any, el Festival produeix un espectacle en el qual col·laboren reconegudes professionals de les arts escèniques i persones amb problemes de salut mental. Font: L'Altre Festival

Salut mental i arts escèniques interaccionen a L'Altre Festival

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Fabra i Coats de Barcelona acull una nova edició d'aquest festival, del 10 al 12 de juny, amb més d'una trentena de propostes de teatre, circ, dansa, música i nous formats escènics relacionats amb aquest trastorn.

Quan es parla d'accessibilitat a la cultura, sovint es fa referència al fet que persones amb diversitat funcional o trastorns mentals puguin consumir propostes culturals des d'un rol passiu. Per trencar amb aquesta consideració, L'Altre Festival Internacional d'Arts Escèniques i Salut Mental, que posa el focus sobretot en la salut mental, pretén que les persones amb aquest trastorn puguin accedir a la cultura adoptant altres rols poc desenvolupats en aquest col·lectiu, com el de la creació o la interpretació.

Per trencar amb aquest paradigma i assolir altres objectius, L'Altre Festival celebra la seva vuitena edició, del 10 al 12 de juny, repetint espai a la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona. Enguany, el programa arriba farcit d'una trentena de propostes de teatre, circ, dansa, música i nous formats escènics relacionats amb la salut mental. En definitiva, propostes artístiques creades o protagonitzades per persones amb problemes de salut mental i sense, així com creacions que reflexionen sobre la salut mental.

El director del festival Manel Anoro, amb la seva experiència com a metge de família, considera que en salut mental els recursos se centren, sobretot, en tot el que passa dins la consulta, com l'ingrés o la teràpia. "Hi ha pocs recursos que vagin dirigits al que va més enllà de la consulta que, en definitiva, és la major part de la vida d'aquestes persones", afirma Anoro. Aquí és on apareixen les companyies escèniques que treballen al voltant de la salut mental i la celebració de L'Altre Festival, que estimula la formació, la perpetuació i la millora d'aquests col·lectius.

"Totes aquestes companyies, amb la seva activitat cultural al voltant del teatre, la dansa, la música, ajuden en la rehabilitació, la socialització i la integració de les persones amb un trastorn mental un cop surten dels recursos sanitaris", explica Anoro. A més, el fet que aquestes activitats es desenvolupin en grup i amb persones sense un trastorn de salut mental, permet al col·lectiu conviure, viure, interaccionar i socialitzar amb la resta de persones.

L'Altre Festival és la culminació d'un projecte social i cultural que va néixer ara fa vint-i-dos anys amb la creació de la companyia La Trifulga dels Fútils, grup vinculat en els seus orígens al Centre de Dia Pi i Molist, però que més tard esdevindria una entitat independent i autogestionada. El festival va donar les primeres passes l'any 2015 i, des de llavors, ha celebrat diverses edicions a Barcelona i Manresa. El 2018, un grup de persones a l'Argentina va decidir organitzar El Otro Festival a Rosario.

Reflexionar sobre la salut mental

És habitual que en espectacles creats des de l'àmbit de la salut mental es vulgui parlar d'experiències pròpies. És per això que moltes de les propostes presentades a L'Altre Festival pretenen reflexionar sobre la salut mental i els aspectes relacionats amb ella. "Al final l'art és un mode d'expressió que té l'artista per expressar el que porta a dins. I per a moltes companyies expressar-se vol dir explicar-se i contar la seva història", considera Anoro.

Així, molts dels espectacles tenen a veure amb experiències pròpies, però cal destacar que també hi ha companyies o persones que volen aportar altres mirades, noves maneres de posar-se dalt d'un escenari o noves propostes escèniques diferents. "Fins i tot interpretar autèntics clàssics del teatre, que també ho veiem a L'Altre festival", expressa el director.

De la programació destaca el muntatge inaugural, 'Sosoveuveu', una coproducció del Festival Mixtur i L’Altre Festival, en col·laboració amb el Taller de Músics, a càrrec de la compositora Reiko Yamada i la companyia La Trifulga dels Fútils; 'El club de res de res', de Berta Giraut i Companyia Teatro de Pacotilla; o 'As British As Watermelon', de mandla rae, una exploració a través de records fragmentats en què es fa preguntes sobre la pertinença, el trauma i el perdó. L'últim dia arrencarà amb la performance 'Com la nit i el dia', de la Cia Des-Concierto.

"Realment L'altre Festival sempre ha estat un èxit, i és el que esperem d'aquesta edició. La gent es prepara tot l'any per venir i veure els espectacles de qualitat que proposem durant tres dies", explica Anoro, que destaca que el festival cada cop arriba a més gent que no és de l'entorn de la salut mental. "Ens fa molta il·lusió que ciutadania curiosa i culturalment inquieta vingui al festival. Creiem que ve per una qüestió de veure noves coses i enriquir la seva vida, però amb l'afegit que els podem traslladar un tema tan important com la salut mental", sentència.

Afegeix un comentari nou