Sanitaris pels Escenaris mostra que salut i cultura poden anar de la mà

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Xamfrà serà un dels projectes culturals beneficiats Font: Xamfrà
Xamfrà serà un dels projectes culturals beneficiats Font: Xamfrà
Sanitaris pels Escenaris vol retornar a la cultura el que ha aportat durant el confinament Font: Foss
Sanitaris pels Escenaris vol retornar a la cultura el que ha aportat durant el confinament Font: Foss
Sanitaris pels Escenaris té l’objectiu de recaptar diners perquè la sanitat retorni el que ha aportat la cultura.  Font: Sanitaris pels Escenaris
Sanitaris pels Escenaris té l’objectiu de recaptar diners perquè la sanitat retorni el que ha aportat la cultura. Font: Sanitaris pels Escenaris

Sanitaris pels Escenaris mostra que salut i cultura poden anar de la mà

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa pretén recaptar diners per ajudar artistes que han patit durant el confinament. Des de la sanitat volen tornar a la cultura el que ha fet aquests mesos per la ciutadania.

Durant el confinament, la ciutadania va omplir d'aplaudiments els balcons i les finestres de les llars per agrair l'esforç de les persones del sector sanitari que havien estat en primera línia de combat contra la Covid-19. Mentrestant, la cultura es trobava gairebé paralitzada. Artistes de totes les disciplines només podien oferir contingut gratuït a les xarxes socials i han quedat molt tocats per la pandèmia.

Amb aquesta idea i sota el nom de Sanitaris pels Escenaris, neix la iniciativa d’un metge de l’Hospital de Mollet, Víctor Espiga, amb l’objectiu de recaptar diners perquè la sanitat retorni el que ha aportat la cultura.

La campanya fa una crida a les persones sanitàries a donar la paga extra que rebran de la Generalitat per haver treballat durant la pandèmia. “Qui vulgui i pugui podrà donar la paga, o part d’aquesta, per subvencionar projectes culturals que s’han vist afectats per la crisi”, explica Víctor Espiga.

Segons la Generalitat, rebran aquesta paga a finals d’agost però, mentre no la tinguin, la tasca es pot centrar a la promoció: “ens donarem a conèixer i quan sapiguem com i quant cobrem, donarem els diners”, afirma Espiga. Tanmateix, anima al món de la sanitat a fer el mateix i també a la ciutadania, que podrà col·laborar econòmicament, però de moment els hi demanen difusió.

La cultura també cura

Els beneficis de Sanitaris pels Escenaris aniran destinats a tres iniciatives culturals de Catalunya: Sambach, Foss i Xamfrà. La dramaturga Clara Manyós de Foss i el pianista Pol Oñate de Sambach van contactar amb Espiga després que aquest denunciés a Facebook la situació de la cultura. A més, volien involucrar l’àmbit social que es va aconseguir amb Xamfrà, un projecte per la integració de persones en risc d’exclusió social al Raval de Barcelona.

No descarten poder ajudar més projectes, però de moment “pensem en petit, ho limitem a tres per tocar de peus a terra”, reconeix Espiga. Tot i que si superen les xifres que s’han marcat, ho donarien a altres projectes culturals.

La paga i els aplaudiments no són la solució

Rere aquesta iniciativa per unir salut i cultura es troba el debat dels recursos i condicions laborals de la sanitat. “És una manera altruista de posar sobre la taula la sanitat pública. Aquesta paga extra està molt bé, però no arregla res. Que la paga i els aplaudiments no inhibeixin el debat de fons”, reivindica Espiga.

Des del món sanitari reclamen unes condicions, sous i recursos més dignes per poder fer la seva feina, posant de manifest la situació que viuen a la sanitat pública. “S’ha d’aplaudir als artistes i els sanitaris han de poder treballar bé”, exigeixen des de Sanitaris pels Escenaris. “Ara que hem après a rentar-nos les mans, toca aprendre a rentar el món”, sentencia Espiga.

Afegeix un comentari nou