Sant Feliu de Guíxols, primera Capital de la Sardana en temps de Covid

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
A la proclamació no es podran ballar sardanes. Font: Agrupació Amics de la Sardana
A la proclamació no es podran ballar sardanes. Font: Agrupació Amics de la Sardana
Durant l'any hi haurà diversos concerts. Font: Agrupació Amics de la Sardana
Durant l'any hi haurà diversos concerts. Font: Agrupació Amics de la Sardana
L'Agrupació Amics de la Sardana forma part de la organització. Font: Agrupació Amics de la Sardana
L'Agrupació Amics de la Sardana forma part de la organització. Font: Agrupació Amics de la Sardana

Sant Feliu de Guíxols, primera Capital de la Sardana en temps de Covid

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Després d’un any d’incertesa, i l'ajornament dels actes pel context actual, el municipi gironí serà el centre del món sardanista amb nombroses activitats i l'homenatge a Juli Garreta, un dels compositors sardanistes més eminents.

Sant Feliu de Guíxols serà la primera Capital de la Sardana en un context de pandèmia. Aquesta situació que estem vivint ha comportat molts mals de cap a l’equip organitzador, que conformen la Confederació Sardanista de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l'Agrupació Amics de la Sardana.

La presidenta de l'Agrupació Amics de la Sardana, Dolors Puig, recorda que, ara fa un any, quan aquest esdeveniment va ser ajornat a causa de la Covid-19, l’organització va viure un moment “molt dur”, ja que feia tres anys que treballava per preparar tots els actes que se celebrarien al municipi gironí.

“Ara ho hem hagut de refer tot de nou”, ens explica la Dolors sobre la preparació dels actes de la Capital de la Sardana 2021, que s’han hagut d’adaptar a les mesures anti-Covid: aforaments limitats, mascaretes i formats virtuals, entre d’altres. “Ja tenim tot l’any organitzat amb actes que abans no hi eren, ja que alguns els hem hagut de treure del programa”, afegeix.

El que més entristeix a l’organització és que no es puguin ballar sardanes el pròxim 1 de maig, el dia en què la ciutat de Sant Feliu de Guíxols serà proclamada Capital de la Sardana. “Sant Feliu de Guíxols serà recordada com la Capital de la Sardana de la Covid”, lamenta la Dolors.

Aquest acte inaugural, que serà el tret de sortida de la Capital de la Sardana 2021, se celebrarà a partir de les 17 hores, al Teatre Narcís Masferrer i servirà per presentar el programa d’activitats de l’any, mostrar una peça artística sobre Sant Feliu de Guíxols i el món de les sardanes i anunciar els Premis Capital de la Sardana 2021.

A més a més hi haurà un concert a càrrec de la cobla La Principal de la Bisbal i el grup d'havaneres Port-Bo. I es farà un recordatori de la capital anterior, Perpinyà, i es farà una mirada a la següent, Balaguer. Tot i que el dia de la proclamació no tindrà balls, des de l’organització no descarten que durant l’any es puguin organitzar balls de sardanes seguint totes les mesures sanitàries adients.

Nous actes i reconeixement a Juli Garreta

Altres actes que ja tenen programats son la presentació del doble disc amb la cobla La Principal de la Bisbal, que conté sardanes “que no s’havien gravat mai”, i la projecció de La SuperSardana de l’Any en una pantalla gran perquè les persones que ho vulguin veure no s’hagin de desplaçar fins a l’Espluga de Francolí.

Com a novetat, el 26 de juny es farà un concert d’havaneres, sardanes i música que no es fa en cobla, amb un pianista, un cello, una guitarra i una soprano. “Esperem que agradi molt”, diu il·lusionada la Dolors.

D’altra banda, a l’octubre es farà un concert presentant l’integral del santfeliuenc Juli Garreta, considerat com un dels compositors sardanistes més eminents.

Apropar la sardana als joves

La Capital de la Sardana 2021 manté els mateixos propòsits que s’havien plantejat per al 2020, com l’acostament de la sardana als joves, la implicació amb les escoles, i una reivindicació sardanista en clau local.

“Tenim pensat fer un taller per a joves i de cara al setembre fer cursets a les escoles”, ens avança la Dolors sobre l’objectiu d’apropar la sardana a la gent jove. A més, des d’Amics de la Sardana també oferiran classes de sardanes tant per a joves com per a gent gran.

Afegeix un comentari nou