Sant Jordi confinat i des de l'estranger

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Algunes entitats culturals han pogut adaptar-se a la situació i mantenir activitats per Sant Jordi. Font: CC
Algunes entitats culturals han pogut adaptar-se a la situació i mantenir activitats per Sant Jordi. Font: CC
Imatges com aquesta del Sant Jordi 2019 del Casal Català de Munic no es podran veure aquest Sant Jordi, almenys de moment. Font: Casal Català de Munic
Imatges com aquesta del Sant Jordi 2019 del Casal Català de Munic no es podran veure aquest Sant Jordi, almenys de moment. Font: Casal Català de Munic
Imatge d'arxiu d¡una activitat del Casal Català de Tolosa. Font: Casal Català de Tolosa
Imatge d'arxiu d'una activitat del Casal Català de Tolosa. Font: Casal Català de Tolosa

Sant Jordi confinat i des de l'estranger

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les entitats que fomenten la nostra cultura fora del territori celebren aquesta diada tan especial amb diferents activitats telemàtiques, superant així la barrera que suposa no poder sortir de casa per l'estat d'alarma.

Sant Jordi s'ha convertit en una festivitat pràcticament global gràcies a la història del cavaller, la princesa i el drac, així com l'atractiva tradició de regalar llibres i roses com a mostra d'amor entre les parelles i familiars. Els catalans i les catalanes que marxen a viure a l'estranger poden continuar gaudint del Sant Jordi cada 23 d'abril lluny de casa, en part gràcies a les entitats que fomenten la cultura catalana arreu del món. Durant aquests dies els casals i centres culturals catalans omplen les seves agendes amb activitats relacionades amb la literatura.

Aquest any, tot i les dificultats per la situació de confinament, moltes entitats continuaran celebrant el Sant Jordi, això sí, adaptant-se al moment i organitzant activitats que es poden seguir de forma telemàtica, des de casa. D'altres, malauradament, han hagut d'anul·lar les activitats que es preparaven per un dia tan especial. Et portem un llistat d'algunes d'aquestes activitats que s'organitzen des de diferents parts del món:

  • Sant Jordi a Luxemburg

Tot i no poder oferir el seu local per oferir llibres i roses, el Centre Català de Luxemburg no ha volgut deixar passar l'ocasió de celebrar la diada de Sant Jordi. L'entitat ha recuperat el concurs literari 'Sant Jordi a mil', que ja van convocar els anys 2012 i 2013. Diversos casals europeus han organitzat, conjuntament, una competició entre els guanyadors dels concursos que organitza cada casal.

Hi pot participar tothom i s’acceptarà qualsevol text en català que tingui una extensió màxima de mil paraules. Els participants tenen fins al 20 d'abril a les 18 h per enviar els seus textos. El guanyador s’anunciarà el dia de Sant Jordi. El guanyador s'emportarà un lot de llibres.

  • #LivresEtRoses a Montreal

El Cercle culturel catalan du Québec ha preparat un Sant Jordi ple d'activitats. El mateix 23 d'abril, a les 17:30 h (23:30 h hora catalana), l'exdiputada de la CUP i autora del llibre Trencar el silenci, Mireia Boya, mantindrà una conversa sobre l'obra amb l’escriptora, editora i directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé. L'activitat, que es farà en català, es realitzarà amb la plataforma Zoom. Aquelles persones que vulguin participar, i fer preguntes al final de la conversa, hauran d'inscriure's en aquest enllaç.

Un cop finalitzada aquesta activitat, es realitzarà el Cercle de lecture: apportez vos livres! en francès, durant el qual membres de la comunitat catalana del Quebec i del club de lectura del grup Lisez l’Europe comentaran els seus llibres preferits. El restaurant Bo'Dégât, de la xef catalana Carme Márquez, oferirà quatre menús literaris per emportar entre 22 i el 26 d'abril amb motiu de Sant Jordi i del Dia de la Catalunya Exterior (25 d'abril).

  • Confinament literari a Munic

El Casal Català de Munic proposa 'El confinament literari de Sant Jordi 2020', el primer concurs literari de l'entitat amb la qual, malgrat el confinament, conviden a tothom a participar. Es tracta d'un concurs de relats de temàtica lliure i amb diferents categories. Hi haurà un premi per a cada categoria. Com en altres concursos arreu d'Europa, el guanyador participarà al concurs europeu de tots els casals catalans. La data límit de presentació dels textos és el 20 d'abril.

  • 'Des de la finestra, un Sant Jordi indiscret', a París

El Casal de Catalunya de París recolza la proposta de la Delegació del Govern a París per tal que els socis i simpatitzants de l'entitat participin en el primer Festival de textos curts i d’il·lustració infantil 'Des de la finestra, un Sant Jordi indiscret'. Amb la iniciativa es convida a desplegar i compartir el talent i la creativitat per escriure un text curt que inclogui la paraula “solidaritat” o paraules de la mateixa família lèxica.

Al festival també poden participar els més petits de la casa amb un dibuix inspirat en els valors solidaris. Més enllà de la comunitat catalana resident a França que segueix celebrant Sant Jordi lluny de casa, hi ha un desig d'obrir aquesta iniciativa a totes aquelles persones, dins de la França Metropolitana, que estan interessades a promoure la literatura, l'escriptura i la cultura en general, així com als francesos i franceses residents a Catalunya.

  • Concurs de narrativa catalana a Tolosa de Llenguadoc

Enguany se celebra la 12a edició del Concurs de Sant Jordi de Narrativa del Casal Català de Tolosa de Llenguadoc. Els treballs hauran de ser inèdits, és a dir, no haver estat presentats a cap certamen ni publicats en cap mitjà escrit o informàtic. L'extensió ha de ser d'entre 7000 i 10.000 caràcters i es pot presentar per correu o en format digital. En aquest enllaç tens tota la informació de les bases del concurs. Aquesta és lúnica activitat que des de l'entitat han pogut mantenir donades les circumstàncies actuals.

Afegeix un comentari nou