Àmbit de la notícia
Cultural

Seguretat al món dels castells: accidents per sota del 3%, però compte amb les lesions potencialment greus

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
Les caigudes en el món dels castells han baixat any rere any.
Les caigudes en el món dels castells han baixat any rere any. Font: Unsplash (Llicència CC).

L’últim informe de sinistralitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya xifra en un 16% els incidents que afecten la canalla. 

El compromís amb la seguretat és un pilar fonamental del món dels castells, des d’on es treballa sense descans i en molts àmbits per millorar els protocols i equipaments que assegurin la pràctica segura d’aquesta tradició del nostre país. Per això, una caiguda greu com la que va patir la Mia, la jove castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, durant la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, sempre és una mala notícia. 

Així ho va transmetre el cap de colla de la Vella de Valls, el Manuel Urbano, qui va admetre en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que “el pitjor que pot passar sempre és que la canalla es faci mal”. Afortunadament, i en bona part gràcies a un element clau per a la seguretat dels castells com és el casc, la Mia està bé i ja és a casa després de ser intervinguda pels metges de l'Hospital de Sant Joan de Déu, qui creuen que a la nena no li quedaran seqüeles a llarg termini. 

Malgrat tot, la desafortunada caiguda ha reobert el debat sobre la seguretat als castells, especialment a les xarxes socials, on les opinions sempre es decanten cap als extrems i domina la polarització. Des del món casteller, però, tenen clar que el millor aval pel que fa a la seguretat és la trajectòria de 230 anys dels castells i les dades. 

Actualment, hi ha més de quinze mil persones que fan castells i cada any s’aixequen més d’onze mil estructures; de les quals només cauen entre un 2,5% i un 3%. D’entre aquest percentatge, les lesions que es produeixen són de poca importància, i casos com el de la Mia es poden comptar amb els dits d’una mà en la llarga història dels castells al nostre país.   

Totes les dades queden recollides en l’informe de sinistralitat que elabora anualment la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). L’últim, amb relació a la temporada 2023, destaca que només el 2,8% dels castells van patir caigudes, l’índex més baix dels darrers anys. Amb tot, el document remarca que els accidents amb lesions potencialment greus (LPG), com el que va patir la Mia, han augmentat progressivament des del 2012, i han experimentat un repunt important des de la pandèmia i han afectat el 19% dels sinistres, un percentatge que la CCCC considera “totalment inacceptable”. 

El casc casteller com a factor clau de la seguretat

L’informe de sinistralitat 2023 xifra en un 16% els accidents que van afectar la canalla, però des que es va implantar l’obligatorietat de dur el casc, els incidents greus han estat excepcionals, i cap menor ha presentat seqüeles a llarg termini. 

En aquest sentit, i arran de l’incident de la Mia, la CCCC ha insistit en la importància del casc casteller com un element essencial per a la seguretat: “L’incident ocorregut a Sant Fèlix ha evidenciat una vegada més la funció crucial que exerceix aquest element de protecció”, expliquen en un comunicat, alhora que subratllen que “el casc va complir la seva missió de manera efectiva, ajudant a minimitzar les conseqüències de la caiguda i garantint un pronòstic molt més favorable per a la Mia”.

En el text, la coordinadora posa en relleu, com sempre ha fet, “la importància de la correcta col·locació del casc per garantir la protecció per a la qual està dissenyat”. En aquesta línia, l’edició d’enguany del Concurs de Castells, que se celebrarà els dies 29 de setembre, a la plaça del Castell de Torredembarra; i els dies 5 i 6 d'octubre, a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona, ha anunciat que penalitzarà els casos de caiguda del casc de seguretat que utilitza la canalla a partir d’aquesta edició.

Menys accidents, però amb conseqüències més greus

Si tornem a l’informe de sinistralitat 2023, i ens fixem en les xifres absolutes, la temporada passada van fer llenya un total de 414 castells, un més que el 2019, però amb una xifra de construccions per sobre de les 10.000. Es tracta de les dades més positives des que es recullen aquestes dades, el 2012. 

Des de la CCCC expliquen aquestes xifres positives i les relacionen directament amb l’esforç de les colles. “Una de les primeres mesures de prevenció i seguretat al món casteller és l’assaig”, ha argumentat, en declaracions a l’ACN, la Sílvia Simó, assessora de l’Àrea Mèdica i Científica de la coordinadora, qui afegeix que “cada vegada assagem més i millor i això fa que les estructures siguin més fiables i, per tant, que caiguem menys”.

No obstant això, un dels punts de l’informe que més preocupa la CCCC és l’increment de les anomenades lesions potencialment greus (LPG), que inclouen fractures cervicals, dorsals, pelvianes, o traumatismes cranioencefàlics, i que han repuntat significativament durant la temporada 2023. 

Així, en total, es van registrar 79 LPG, el que representa un 19,1% del total de sinistres, una dada que gairebé triplica la de 2019. Més enllà del creixement de les lesions greus,  i malgrat la millora en l’índex de caigudes, si ens fixem en les conseqüències de les caigudes, es pot destacar que han estat més importants. Pel que fa a la distribució d’aquests sinistres, l’informe fa palés que 71 de les 79 lesions greus es van produir durant actuacions, mentre que vuit van tenir lloc en assaigs.

Des de la CCCC atribueixen l’augment de les LPG a diversos factors, com la falta d'efectius als assaigs, que fa que no es pugui garantir la seguretat en estructures complexes; la pressió per assolir els nivells anteriors a la pandèmia, amb colles que presenten castells sense que tots els membres tinguin prou experiència, especialment a la pinya; i a la fatiga muscular derivada de la llarga durada de les diades i l'augment d'hores d'assaig, fet que redueix l'atenció i incrementa el risc de lesions greus. Per tant, tot i que les caigudes han disminuït, les conseqüències d'aquestes són cada vegada més importants.

Amb les dades a la mà, doncs, es pot afirmar que els castells són una activitat segura que ha millorat any rere any pel que fa a la seguretat de qui participa en aquesta tradició. Així i tot, cal continuar treballant amb l’objectiu de reduir els incidents, i especialment en rebaixar el nombre de LPG. Una tasca i un compromís que assumeix plenament la CCCC i que ha permès incrementar la seguretat dels castells al llarg del temps. “Continuarem treballant per mantenir aquesta pràctica cultural segura per a tothom”, reblen des de l’entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari