S’engega Cultura Coop, un nou circuit de cultura crítica, cooperativa i comunitària

Colectic
Autor/a: 
Montse Rosell
 Font: Violeta Palazon
Cultura Coop és un nou circuit de cultura crítica, cooperativa i comunitària que s’ha presentat aquest 25 de febrer a La Lleialtat Santsenca Font: Violeta Palazón
 Font: Violeta Palazon
El Circuit vol promoure la idea que és possible un consum responsable en l'àmbit de la cultura Font: Violeta Palazón
 Font: Violeta Palazon
Apartir d'ara la programació es descentralitza ubicant-se cada mes en un espai diferent de Barcelona Font: Violeta Palazón

S’engega Cultura Coop, un nou circuit de cultura crítica, cooperativa i comunitària

Autor/a: 
Montse Rosell
Colectic

Resum: 

La seva programació aposta per una forma alternativa de viure i gaudir de la cultura a Barcelona

Exposicions, Fira Literal, tallers, xerrades, música, i molt més. Arriba un nou cicle de cultura que surt del model convencional privat i comercial, i es vincula als valors de l’economia solidària. Cultura Coop és un nou circuit de cultura crítica, cooperativa i comunitària que s’ha presentat aquest 25 de febrer a La Lleialtat Santsenca i que trepitjarà fort durant tot l’any per diferents espais de la ciutat comtal.

Parlem de tot plegat amb la Laie Vidiella, membre de La Pera Comunicació Cooperativa, una de les cooperatives implicades en l’organització del Circuit Cultura Coop.

Tret de sortida a un nou circuit de cultura a la ciutat. Quin és l'objectiu que s'ha perseguit?

El Circuit Cultura Coop pretén aglutinar sota un paraigua comú, una sèrie d’activitats culturals, basades en uns mateixos principis de l’economia solidària, dutes a terme per cooperatives culturals de la ciutat. Et donaré més detalls.

Endavant!

La idea és poder visibilitzar de manera conjunta tot aquest ventall d’activitats culturals crítiques cooperatives que ja es duen a terme arreu de la ciutat. Aquestes pràctiques que mostren una altra forma de viure i gaudir la cultura, sovint queden limitades al teixit del barri on es duen a terme, passant desapercebudes a la resta de la ciutat. El Circuit Cultura Coop vol fer d’altaveu d’aquestes iniciatives i convidar-vos a recórrer els diferents espais comunitaris on tindran lloc per gaudir-les.

Com va néixer la proposta?

L'activitat sorgeix d'un espai de trobada i coordinació més ampli, del qual participen diverses cooperatives culturals de la ciutat i que porta reunint-se des de fa un parell d'anys compartint inquietuds, coneixements i articulant-se col·lectivament. Això, per una banda, però la iniciativa sorgeix també de les ganes de fer un pas més en aquest procés i oferir una proposta cultural per al públic.

A partir d'aquestes trobades i moltes ganes es va ideant el Circuit...

Aquest espai, que ha anat tenint una participació variada, amb unes vuit o deu cooperatives com a grup motor, ha donat més continuïtat al procés.

En una primera fase es va realitzar una tasca d'investigació, un estudi sobre la història i l'estat actual del cooperativisme cultural a la ciutat . Aquest es va acabar concretant en l'edició de la Guia de cooperativisme cultural i el recull de cooperatives culturals que actualment podeu trobar publicat a la web Culturacooperativa.cat; així com la realització d'algunes formacions específiques.

Heu necessitat finançament extern per tirar endavant el projecte?

El Circuit es comença a treballar en aquest espai de coordinació, i es presenta a la convocatòria de subvencions 'Impulsem el que fas' per tal de tenir el finançament necessari per a endegar-lo.

Totes les cooperatives implicades estem aportant hores de treball per a poder-lo dur a terme. Per tant, podríem parlar d'una coproducció entre Cultura Coop, que fem una aposta i aportem hores de feina, i 'Impulsem el que fas'. Alhora estem explorant altres vies de finançament per tal de poder consolidar el projecte i les condicions de treball.

Les propostes d'aquest Cicle estan vinculades a alguns valors que no trobem en altres programes culturals. Ens en pots parlar?

Cultura Coop és un circuit de programació cultural basat en la col·laboració entre projectes de l’economia solidària i alguns equipaments de gestió comunitària. Són propostes culturals diverses i de qualitat, que comparteixen una forma d’entendre, viure i produir la cultura comuna, vinculada als valors de l’economia solidària i no al consumisme.

Trobem activitats de diferents àmbits de la cultura que s'ubiquen en espais comunitaris i a l'aire lliure situats a diversos barris de la ciutat.

Propostes culturals diverses i de qualitat, que comparteixen una forma d’entendre, viure i produir la cultura comuna, vinculada als valors de l’economia solidària i no al consumisme

Voleu transmetre la idea de circuit.

Sí, de paraigua comú entre les diferents activitats per tal que el públic faci el recorregut per les diverses propostes.

Som conscients que el que plantegem des de les cooperatives culturals sovint té un fort component d'arrelament territorial als barris i, per això, a vegades és difícil fer el salt a l'àmbit de ciutat. Precisament això és el que volem promoure amb la creació del Circuit com a marca conjunta.

Quina resposta espereu del públic?

Algunes de les activitats que formen part del Circuit, com la Fira Literal, el 'Say It Loud' i el Circ d'Hivern, ja tenen un recorregut, un reconeixement, i el seu públic. El que volem aconseguir amb aquesta visibilització conjunta és que els públics que ja gaudeixen d'aquestes activitats, i pressuposem que tenen certa sensibilitat amb la manera de fer cultura que volem promoure, se sentin interpel·lats per tot el conjunt i s'apropin també a la resta de propostes.

Podríem dir que voleu donar-vos a conèixer i posicionar-vos...

Efectivament, volem que aquest primer any serveixi perquè coneguin 'la marca', i el públic la relacioni amb el tipus d'activitats i manera de fer que compartim. De fet, un altre dels objectius del Circuit és que volem promoure entre el públic la idea que és possible un consum responsable en l'àmbit de la cultura. Igual com ja passa en altres camps, com l'agroecologia, on cada cop hi ha més sensibilització al voltant del consum.

Volem promoure entre el públic la idea que és possible un consum responsable en l'àmbit de la cultura

Seguim en termes de màrqueting. Fugiu de la ‘marca Barcelona’?

Sabem que en la definició de l'actual ciutat de Barcelona, la seva marca i la seva projecció internacional, han jugat un paper estratègic tant la cultura i les indústries culturals com els grans esdeveniments.

Avui en dia la gran majoria de la cultura que es fa i es promou a la ciutat de Barcelona obeeix a la lògica privada i comercial, promovent la 'marca Barcelona' a través del que s’anomenen indústries culturals. Com a producte la producte ha estat fonamental en la creació d'aquesta marca i ha contribuït als processos de gentrificació i turistificació de la ciutat. És, a més, un sector que precaritza a les professionals que participen en les diferents parts del procés creatiu, de gestió cultural, comunicació, infraestructures...

Tot just fa uns dies que vau fer la presentació del Cicle. Quina valoració en feu?

Hem fet una presentació senzilla explicant el projecte i les accions que realitzarem durant el Circuit, i hem obert el torn de paraula a la gent que hi ha assistit.

Estem contentes perquè cada vegada es van apropant més persones vinculades a altres projectes culturals que treballen amb perspectives semblants per sumar-se i veure com establir sinergies i poder col·laborar.

Les propostes culturals les podem trobar repartides per diferents punts de la ciutat.

Necessitàvem donar el tret de sortida a tot el Circuit Cultura Coop en una activitat conjunta on trobar-nos, i ho vam fer amb la presentació. Però a partir d'ara la programació es descentralitza ubicant-se cada mes en un espai diferent.

Quines són les activitats que podrem gaudir ben aviat?

Aquest mes de març, per exemple, trobarem arts visuals i feminisme a la Lleialtat Santsenca, de la mà de la cooperativa Trama, amb ‘Dones amb art’. La proposta consta d'una exposició que es podrà visitar durant tot el mes i una jornada d'activitats sobre arts plàstiques i feminisme el 14 de març.

La següent activitat, a l'abril, es centra en les llibreries de proximitat i com poden fer front al capitalisme de plataforma. Constarà d'una trobada el dia 1 d'abril a la Farinera del Clot, i diverses accions de difusió conjunta de les llibreries cooperatives de cara a Sant Jordi.

I més endavant?

Hi haurà activitats també a Sant Andreu amb la Fira Literal al maig. A Sants podrem gaudir de la Trobada de Cinemes Cooperatius al mes de juny. A Nou Barris celebrarem el 'Say it Loud' al Pati, al juliol; i el Circ d’Hivern al desembre…

Donar dimensió de ciutat és precisament un dels objectius del Circuit. Demostrar que globalment oferim resposta a les inquietuds i necessitats culturals de tots els barris i aquesta n'és una bona mostra.

Preteneu que en un futur es pugui consolidar el Circuit amb més edicions?

La proposta es va tancar amb un programa d'activitats per aquest primer any perquè hi havia la necessitat de començar a caminar. Aprofitant la difusió i l'impuls que suposa pel grup, ja s'està començant a pensar en la propera edició en aquesta clau d'obertura i ampliació de l'espai. La idea és que es puguin incorporar moltes altres activitats que s’emmarquen en els mateixos criteris i que ja s'estan fent a la ciutat.

Quin ha estat el paper de la Pera Comunicació Cooperativa en el Circuit?

La Pera, dins el Circuit, ens encarreguem de gestionar la comunicació, juntament amb una altra cooperativa, La Tremenda. Tenim la visió més global de tot el que anirà passant i procurarem que hi hagi difusió de totes les activitats i donar a conèixer el Circuit.

Afegeix un comentari nou