Àmbit de la notícia
Cultural

Torna el concurs 'La Sardana de l'Any' per difondre les millors composicions del 2022

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El concurs 'Sardana de l'Any' compta amb tres categories de guardons: Premi Popular, Premi de la Crítica i Premi Joventut.
    El concurs 'Sardana de l'Any' compta amb tres categories de guardons: Premi Popular, Premi de la Crítica i Premi Joventut. Font: Ana Ballesteros
  • Concurs de colles sardanistes de Barcelona
    Concurs de colles sardanistes de Barcelona Font: Clara Feliu
  • L'objectiu principal del concurs és difondre les compositores i les obres de sardana que s'han estrenat durant l'any, perquè la ciutadania s'apropi al món de la sardana.
    L'objectiu principal del concurs és difondre les compositores i les obres de sardana que s'han estrenat durant l'any, perquè la ciutadania s'apropi al món de la sardana. Font: Amadeu Gavaldà

Enguany, la Confederació Sardanista de Catalunya celebra la trenta-tresena edició, amb una participació de més de cinquanta sardanes presentades, de les quals quaranta han estat seleccionades pel procés d’eliminatòries.

Amb l’objectiu principal de donar a conèixer a la ciutadania els compositors i les compositores de sardana i les obres que han estrenat durant l’any, i per posar en valor la feina feta i divulgar la vitalitat i el moviment que presenta el món de la sardana, va néixer, ja fa trenta-tres anys, el concurs 'La Sardana de l’Any', impulsat des dels inicis per la Confederació Sardanista de Catalunya.

Enguany, s’han presentat cinquanta-set sardanes, de les quals un jurat format per diverses artistes del món de la música, amb coneixements sobre cobla, les ha puntuat fins a quedar-se amb les quaranta que han passat de fase. El Comitè Seleccionador d’aquesta edició està compost per professionals de la música com Jordi Figaró, Rosa Rodríguez i Joan Josep Blay, i per les sardanistes Mercè Herrero i Joan Teixidor.

El Premi Popular, escollit a través de la participació ciutadana

Un cop escollides aquestes quaranta sardanes, comença la fase de les eliminatòries per determinar la guanyadora de la categoria Premi Popular. Cada setmana se’n celebra una, de divendres a dilluns, i n’hi ha fins a dotze, de les quals, a través d’un sorteig, se seleccionen les quatre que competiran cada setmana. Tothom qui vulgui participar pot votar la sardana que més li agradi a la pàgina web oficial del concurs.

Aquesta edició va engegar motors el 20 de gener, i la primera eliminatòria ha tingut com a guanyadora ‘Les campanes de Foixà’, de Josep Coll. Per tant, les tres sardanes restants, ‘Or Blanc’, de Lluís Alcalà; ‘Família Sardanista’, de Jeroni Velasco, i ‘Un llegat daurat’, de Martí Fontclara, han quedat eliminades. El divendres 27 de gener s’iniciarà la segona eliminatòria.

La Confederació Sardanista de Catalunya treballa amb cent quaranta emissores de ràdio, les quals emeten les composicions que aquella setmana batallen a l’eliminatòria, per donar a conèixer el concurs i animar a les oients a participar. A més, es dona l’opció de votar per trucada telefònica si s’escolta el programa radiofònic en directe.

Un cop finalitzades les dotze setmanes d’eliminatòries, es disputen dues semifinals, d’on surten les vuit sardanes finalistes. El concurs es resoldrà el dissabte 27 de maig, amb el Concert Final i celebració molt especial que es durà a terme a Lloret de Mar.

Cal destacar que s’atorguen tres categories de premis diferents, de les quals el Premi Popular és escollit per les seguidores del concurs gràcies a aquest procés d’eliminatòries setmanals.

Diferències de valors entre vots per fidelitzar l’audiència

Una novetat que aquest any han introduït a la normativa del concurs, és el valor dels vots. Amb l’objectiu de recompensar i incentivar la participació de la ciutadania, s’ha establert que no totes les decisions tinguin el mateix pes.

Si una persona no ha participat mai al concurs, el primer vot que emeti valdrà un punt. En canvi, si la usuària és constant i mostra un interès setmana rere setmana, el valor del seu vot incrementarà a quatre punts. “Estem intentant buscar la manera per fer que aquesta participació sigui fidel. Que no votin un dia i prou”, expressa Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya. Per a les persones que ja han intervingut en edicions passades, el seu vot a la primera eliminatòria ja manté el valor de quatre punts.

“Nosaltres entenem que en l’organització del Premi Popular hi ha compositores que tenen més seguidores, perquè són més actives i engresquen més a la població, les quals aglutinen més vots i massa social”, reflexiona el president de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Premi de la Crítica i Premi Joventut, les categories determinades pel jurat

El jurat professional és l’encarregat de concedir el Premi de la Crítica, el qual va dedicat a la sardana més correcta, musicalment parlant, i el Premi Joventut, per incentivar les composicions de les autores més joves. El Comitè Seleccionador no té cap informació de l’autoria de les sardanes, per fer encara més imparcial la seva resposta i decisió.

“Creiem que hem de donar veu al jovent, a les noves incorporacions. És per això que premiem la sardana de la compositora més jove, menor de trenta anys”, detalla el president de la Confederació Sardanista de Catalunya. Aquestes últimes categories, per tant, no queden en mans del públic.

Un concurs per popularitzar la sardana

“És important que la gent sàpiga que hi som, que existim, i que sempre creem música. El fet que el concurs tingui el vessant popular dona un plus a la participació”, explica Tresserras.

Des de la confederació expressen que organitzen el concurs de la manera més senzilla per facilitar el compromís i la implicació del nombre més gran de compositores possible. A través de les modificacions anuals de la normativa, cerquen afavorir la participació i que el joc sigui just.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari