Torna el Festival de Bandes de Música Catalanes amb dues edicions el 2021

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'Agrupació Musical l'Emburgada del Perelló durant la 18a edició del Festival de Bandes de Música Catalanes. Font: Federació Catalana de Societats Musicals
L'Agrupació Musical l'Emburgada del Perelló durant la 18a edició del Festival de Bandes de Música Catalanes. Font: Federació Catalana de Societats Musicals
La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona participarà en la 19a edició del Festival. Font: Federació Catalana de Societats Musicals
La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona participarà en la 19a edició del Festival. Font: Federació Catalana de Societats Musicals
Imatge de la Banda Municipal de Barcelona. Font: Federació Catalana de Societats Musicals
Imatge de la Banda Municipal de Barcelona. Font: Federació Catalana de Societats Musicals

Torna el Festival de Bandes de Música Catalanes amb dues edicions el 2021

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Federació Catalana de Societats Musicals organitza el 4 de juliol l'acte anual a l'Auditori amb la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris i la Banda Municipal de Barcelona.

Després d'un any en el qual la majoria d'actes de cultura popular, com el Festival de Bandes de Música Catalanes organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals, van haver de cancel·lar-se o posposar-se a dates més avançades, enguany, en un moment en el qual sembla que es presenta un millor panorama per dur a terme activitats culturals, les entitats volen recuperar aquest temps d'aturada que ha afectat tant a tots els col·lectius del sector cultural i reprendre així l'activitat, sense precipitar-se, però confiades i amb esperança.

Per recuperar l'edició "perduda" del 2020, la Federació Catalana de Societats Musicals organitzarà dues edicions del Festival de Bandes de Música Catalanes durant el 2021. Així ho confirma el nou president de la Federació, en Joan Cañagueral. "Fins ara el Festival comptava amb l'actuació de tres bandes, però ara no les podem fer desplaçar amb un temps d'actuació tan limitat i en un moment en què encara hi ha moltes restriccions, així que més endavant hi haurà una nova edició amb més actuacions", manifesta.

La primera edició de les dues que se celebraran enguany tindrà lloc a l'Auditori el pròxim 4 de juliol i comptarà amb la participació de la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris i la Banda Municipal de Barcelona, dues bandes de la capital catalana per evitar, precisament, els grans desplaçaments que destaca Cañagueral. "Estem molt contents que es comencin a obrir una mica les portes, però sempre respectant totes les mesures de seguretat, així com l'aforament i el temps d'actuació limitat", explica.

"Ens hem d'adaptar, però considerem que poder celebrar el festival ja és molt. Els músics estan il·lusionats de poder actuar", manifesta el president de la Federació Catalana de Societats Musicals sobre la 19a edició del Festival de Bandes de Música Catalanes, que també comptarà amb un acte de reconeixement a les bandes de música i un lliurament de records del seu pas per l'Auditori.

La segona edició del 2021, en la qual la Federació Catalana de Societats Musicals ja està treballant, se celebrarà el 21 de novembre, i en la qual ja està confirmada la Societat Musical del País Valencià a Barcelona (SMPVB). Des de l'organització del Festival estan estudiant quina serà la segona banda federada de la Federació Catalana de Societats Musicals que acompanyarà 'La Valenciana' a l'Auditori.

Les bandes

Membre de la Federació Catalana de Societats Musicals des de pràcticament la seva fundació l'any 1989, la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona és una banda molt prolífera i que ha actuat en llocs tan emblemàtics com el Palau de la Generalitat de Catalunya o el Palau de la Música Catalana. Dirigida per Daniel Navarro, interpretarà l’obertura per a banda Ross Roy, de Jacob de Haan; la peça simfònica Diagram, d’André Waignein; i la sardana El parc de la guineu, del compositor d’Àger Pere Fontàs.

La Banda Municipal de Barcelona (BMB), creada el 1886 per l’Ajuntament de Barcelona, sent així una de les agrupacions musicals més antigues de la ciutat, està dirigida per José Rafael Pascual-Vilaplana, que interpretarà la Simfonia núm. 3 Urban Landscapes (‘Paisatges urbans’), de Franco Cesarini. La BMB ofereix una temporada estable de concerts a l’Auditori.

Primer curs de Direcció de Banda de l’Auditori

Des del pròxim 14 de juny, i fins al dia 18 del mateix mes, tindrà lloc el primer curs de Direcció de Banda de l'Auditori de Barcelona amb l'objectiu d'estrènyer vincles entre les societats musicals i músics professionals. Organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals, juntament amb l'Auditori, el curs el dirigirà José Rafael Pascual-Vilaplana, i comptarà amb la presència d'uns vint-i-cinc directors de tot l'Estat espanyol, així com de l'estranger, entre participants i oients, tal com comenta Cañagueral.

Per a concloure el curs, l'alumnat tindran l'oportunitat de dirigir la Banda Municipal de Barcelona. El concert es realitzarà a les 19 h la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona, tot i que les entrades es van exhaurir en 24 hores. Al concert s'escoltaran peces com Lohengrin. Processó d'Elsa a la catedral de Wagner, amb arranjaments de Franco Cesarini, Yosemite Autumn de Mark Camphouse o, entre d'altres, Masque, de Kenneth Hesketh.

Afegeix un comentari nou