La segona Nit del Bestiari Festiu i Popular 2015 va camí d’Europa en el reconeixement i foment dels valors de la cultura tradicional.
Festivitas Bestiarum vol esdevenir enguany l’obertura cap a Europa. Iniciar contactes amb les entitats europees que tenen cura de bestiari festiu, convidar als europarlamentaris catalans a que es comprometin a treballar perquè el dia 24 de novembre sigui declarat oficialment Dia Europeu del Bestiari Festiu. Amb aquest propòsit, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya organitzarà la segona Nit del Bestiari Festiu i Popular 2015 el proper 24 de novembre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès. L’objectiu és reconèixer a persones públiques, institucions, empreses i associacions que s’hagin destacat en fomentar els valors de la cultura tradicional.
En aquesta edició, la periodista Rita Marzoa serà nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016, amb el compromís de difondre i contribuir a la representació i la bona imatge del món del bestiari festiu. D’aquesta manera, prendrà el relleu a l’actual ambaixador, Jordi Margarit. L’acte serà presentat per Xavier Grasset, per segona ocasió.
Durant la jornada es farà una mostra de bestiari amb plantada de figures, ballades i cercavila. Participaran una quinzena de figures. La festa també serveix per a reconèixer anualment la Millor Iniciativa original i innovadora al Premi Best. A més, el Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca acollirà el Congrés “El bestiari festiu: definició i criteris de catalogació”, de 10 a 13:30h.
Rita Marzoa, Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016
Rita Marzoa és nascuda a Sitges el 1968. Llicenciada en Ciències de la Informació (UAB), ha estat directora i presentadora del programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio, cadena amb la qual també ha dirigir i presentat els programes “Catalunya Matí” i “Si més no”, també va ser copresentadora del programa casteller “2 de 9″ a TVC, i anteriorment, directora i presentadora del magazin “Res a veure” a Ona Catalana. Actualment és consellera de la CCMA-Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals.
Vota el Premi Best 2015
Fins el mateix dissabte 21 de novembre a les 12h, es pot votar la millor iniciativa original i innovadora. El millor d’aquests tres projectes finalistes, escollits d’entre totes les propostes rebudes, serà el guanyador del Premi BEST a la Millor Iniciativa original i innovadora 2015. Finalistes:
“Jazzinferno” (Colla del Bitxo del Torrent Mitger, Terrassa): és un espectacle on la pirotècnia, el foc dels diables i les enceses del Bitxo formen part d'una història on la protagonista és la música de jazz. Amb un quintet de jazz tocant en directe, elements teatrals i un argument original, hem pretès unir la tradició del foc amb un dels elements culturals més definitoris de la ciutat de Terrassa: el jazz.
“Els tres tombs infernals” (La Satànica de Sant Andreu, Barcelona): l'acte representa les temptacions a les quals, segons la llegenda, Satanàs va sotmetre a Sant Antoni quan aquest estava de meditació pel desert. El sexe, el mam o les drogues i el poder són presentats per Satanàs amb l'ajuda de les seves Fúries, però el Sant el rebutja cada vegada. Satanàs, enfadat, crida les forces de l'Avern i fa «tres tombs infernals» per retornar al costat del Sant i cremar-lo dins la seva cabana.
“Festival d’enceses” (Associació El Griu, Artesa de Segre): el Festival, pretén estimular la imaginació i enginy, per tal de fer lluir el bestiari de foc, exhibint les millors i més potents enceses, que facin espurnejar d’allò més les nostres bèsties, un dels símbols de la nostra identitat com a poble.Així es com naix aquests concurs singular que va per la 7a edició. consta de 6 participants els quals faran durant tot el Festival un total de tres enceses de concurs cada un.
Les votacions es duen a terme a través de la pàgina de Facebook de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
El bestiari popular català
El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons deCorpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d’altres.
Una de les festes més conegudes on són presents és la Patum de Berga, que se celebra la setmana de Corpus, declarada el 2005 << Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat >> per la UNESCO. També són presents a la Festa del Corpus i al Carnaval de Solsona – festa d’interès turístic nacional – , el Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona per les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia i el Corpus, i en festes majors com les de Santa Tecla de Tarragona, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, i fetes d’altres tipus arreu del país.
L’Agrupació del Bestiari Festiu
L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és una associació de l’àmbit catalanoparlant que representa el “Món del Bestiari”. Es va fundar el 24 de novembre de 1996 amb l’objectiu de proveir als grups d’ajuda tècnica i informació, així com també de plataforma per la recerca i canals de comunicació dels creadors, comissions i usuaris. Actualment, l’Agrupació està formada per unes 200 entitats que representen prop de 400 figures de bestiari festiu i més de 6.000 afiliats entre bastaixos, pirotècnics, músics, auxiliars, etc.
Afegeix un nou comentari