Àmbit de la notícia
Cultural

Una marató per potenciar la llengua catalana a través de la Viquipèdia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La Viquimarató per la Llengua Catalana busca ampliar els continguts en català a Internet des del 2013. Font: Llicència CC Unsplash
    La Viquimarató per la Llengua Catalana busca ampliar els continguts en català a Internet des del 2013. Font: Amical Wikimedia
  • L'objectiu principal de la iniciativa és promoure la llengua catalana i apropar l'eina de la Viquipèdia a les participants.
    L'objectiu principal de la iniciativa és promoure la llengua catalana i apropar l'eina de la Viquipèdia a les participants.
  • Enguany, les activitats presencials se celebraran a Tarragona, Lleida, Perpinyà i Amposta.
    Enguany, les activitats presencials se celebraran a Tarragona, Lleida, Perpinyà i Amposta.

Enguany se celebra la novena edició de la Viquimarató de la Llengua Catalana, del 18 al 25 de novembre, organitzada per l’entitat Amical Wikimedia i la Secretaria de Política Lingüística.

La Viquimarató de la Llengua Catalana cerca, des del 2013, ampliar la presència del català a Internet, i ho fa gràcies a la creació i ampliació de continguts a l’enciclopèdia digital més popular, la Viquipèdia. Durant els dies que dura la Viquimarató, diverses voluntàries amplien la informació, amb referències fiables, i creen el major nombre d’articles possibles relacionats amb la llengua catalana seguint la temàtica concreta de l'edició.

Un altre dels objectius pels quals treballa la Viquimarató és promocionar i apropar la Viquipèdia a persones que no hi estan familiaritzades i que volen endinsar-se en el seu funcionament. Al ser una enciclopèdia en construcció, és recurrent que certs camps del coneixement manquin d’extensió. L'associació Amical Wikimedia, juntament amb la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat i la col·laboració dels governs dels set territoris de parla catalana, són les organitzadores.

L’entreteniment televisiu en català com a eix de la novena edició

La Viquimarató se celebra enguany la setmana del 18 al 25 de novembre i la temàtica principal són les pel·lícules i sèries en català. “Per escollir el tema principal de cada any mirem quins camps poden resultar atractius pel públic general i també que tinguin una mancança en la seva presència, en quantitat i qualitat a la Viquipèdia”, explica Lluís Madurell, membre d'Amical Wikimedia.

Les pel·lícules i les sèries són una topologia d’articles que, per a les persones que no han editat mai, els resulta fàcil i accessible de crear-los i treballar-los. A més d’editar i completar continguts, també se suggereix la traducció d’articles existents en altres llengües.

La Viquimarató també compta amb activitats presencials i amb un concurs en el qual es fa recompte i classificació de les usuàries amb major participació i contribució i s’atorguen reconeixements. “Es premia tant el fet de crear un article com ampliar un que ja existeixi i afegir-ne referències”, detalla Madurell. De fet, les referències són l’element clau de la Viquipèdia, ja que comptar amb un contingut referenciat correctament, a partir de fons fiables, és senyal d’informació verificada.

Algunes de les recompenses són: una subscripció anual a FilimCat, pel·lícules en suport físic, llibres i marxandatge, com ara bosses, samarretes o cantimplores, entre d’altres. Des de l’organització animen a les entitats que participin a proposar-se reptes, per exemple, en una determinada àrea del coneixement, com poden ser el gènere preferit o els professionals de cinema de la comarca.

Tallers presencials a diferents poblacions de Catalunya i voltants

Les activitats previstes per a la celebració d’enguany són a Tarragona, Lleida, Amposta, Perpinyà i, falta per confirmar, Andorra. El mateix divendres 18 de novembre es dona el tret de sortida amb un acte a la capital del tarragonès, al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. D'altra banda, justament aquest any la Viquimarató coincideix amb la quinzena trobada de viquipedistes catalans a la capital del Montsià. “Amposta serà Capital Wiki durant un cap de setmana”, plasma el membre d’Amical Wikimedia.

L’organització dels tallers presencials compta amb una introducció i una explicació general del funcionament de la Viquipèdia, com s’hi edita i treballa, per després abordar el gruix de l’activitat, que és editar els continguts.

La defensa i promoció del català

“La Viquipèdia és un exemple d’èxit del català. Ocupa una molt bona posició entre idiomes similars”, expressa Lluís Madurell. Des d’Amical Wikimedia creuen que facilita l’accés a la informació i ajuda a difondre el català com a llengua d’aprenentatge i ús habitual, a més d’impulsar el moviment de defensa de l’idioma.

Fins al 2020, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat era l’únic ens administratiu que participava en l’organització, però, actualment, ja col·laboren els governs de tots els set territoris de parla catalana: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya del Nord, Aragó, les Illes Balears i el País Valencià.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari