Zumzeig Cinecooperativa: “El nostre activisme es basa en ser una finestra de les produccions que ens fan obrir la mirada a altres realitats”

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Zumzeig Cinecooperativa: “El nostre activisme es basa en ser una finestra de les produccions que ens fan obrir la mirada a altres realitats”

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Des del barri de Sants, el cinema Zumzeig ofereix una programació multidisciplinar i compromesa. Està concebut com un espai per a pensar i compartir.

Zumzeig Cinecooperativa és el primer cinema cooperatiu de Catalunya, per què decidiu apostar pel model cooperativista?

Creiem que és la manera més ètica i solidària de tirar endavant el projecte, sobretot en el món del cinema on hi ha molts interessos privats. A més, el districte de Sants té una llarga tradició cooperativista i associativa i ens semblava la manera més lògica d'establir lligams amb el territori.

Es va fer una campanya de micromecenatge per fer el salt a cooperativa, doblant amb escreix els objectius plantejats. En quin punt es troba la nova etapa del projecte?

Portem ja gairebé tres mesos d'activitat i ens trobem en un moment d'estabilització de l'eufòria inicial i veient que en el dia a dia, tot i que anem bé de públic, s'ha de treballar molt a fons perquè la gent vingui. Les xifres són positives, però volem que vagin augmentant, i de fet ho estan fent.

Zumzeig Cinecooperativa parteix de l’activisme cultural, entenent el cinema com una eina de transformació social. Quina és la vostra aposta?

Apostem per un cinema diferent, que se surt dels paràmetres comercials i que, per tant, aporta punts de vista diferents sobre el món que ens rodeja. El nostre activisme es basa en ser una finestra de les produccions que ens fan obrir la mirada a altres realitats.

Parleu d’un cinema popular dirigit a nous públics, això en què es tradueix?

Som un cinema petit, de barri, en aquest sentit som populars perquè som un cinema per als veïns i veïnes. I al mateix temps som un cinema que per les característiques de la programació atrau també a espectadores de tota la ciutat, no habituals per un cinema de barri. Per tant, el Zumzeig és un lloc de trobada de públic cinèfil amb gent del barri potser no tant cinèfila però que igualment gaudeix de la nostra programació.

Teniu un programa basat en l’educació de la mirada, en què consisteix?

Ens referim a que l'espectador no sigui un ésser passiu que mira la pel·lícula i se'n va a casa, sinó que volem generar debat, ja sigui amb col·loquis posteriors de les projeccions amb els directors i directores que convidem sovint, o al mateix bar amb la resta d'espectadors un cop han sortit de la sala. També volem col·laborar amb escoles i instituts per acostar el cinema als i les joves.

Trobem els “Amics del Zumzeig” i els socis col·laboradors. Quin és el seu paper?

Hem de diferenciar entre socis i amics. El carnet d'amiga/amic del Zumzeig ofereix descomptes a totes les nostres pel·lícules, ja siguin estrenes o sessions paral·leles. Estem a punt de celebrar una assemblea extraordinària amb tots i totes i d’aquí en sortirà un representant que serà el vincle amb el consell rector, per poder aportar suggeriments i punts de vista sobre el que fem a la cooperativa.

Els socis col·laboradors fan una aportació de capital com a manera de recolzar la cooperativa, realitzen assemblees periòdicament amb la seva participació i en general la relació amb els socis treballadors és molt més directa.

Quina programació es pot veure en els propers mesos?

No podem avançar encara títols, però si podem assegurar que seguirem amb la nostra línia de cinema arriscat compromès artísticament i social. Potenciarem encara més les sessions paral·leles amb passis especial de cinema documental, experimental, cinefòrum i taules rodones. Insistim en la nostra voluntat de ser, més que un cinema, un punt de trobada.

Afegeix un comentari nou