748 bilions de dòlars invertits al món en armes nuclears durant el 2017 i el 2018

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: ICAN - Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears
Font: ICAN - Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears

748 bilions de dòlars invertits al món en armes nuclears durant el 2017 i el 2018

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El nou informe de ‘Don’t bank the bomb’ ens presenta els resultats de l’anàlisi de les inversions realitzades en companyies que estan involucrades en la indústria de les armes nuclears.

Shorting our security Financing the companies that make nuclear weapons’ és el títol de l’informe global de ‘Don’t bank the bomb’ sobre el finançament dels productors d'armes nuclears que aquest 2019 ha presentat PAX i ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, per les seves sigles en anglès).

L’informe analitza les inversions realitzades en companyies que estan involucrades en la indústria de les armes nuclears i quantifica en 748 bilions de dòlars la inversió feta en els 18 principals productors d’armes nuclears al món entre el mes de gener de 2017 i el mes de gener de 2019.

Aquestes inversions han estat realitzades per 325 institucions financeres diferents, tot i que més de la meitat dels 748 bilions invertits van ser acaparats per 10 companyies d’inversió: Vanguard, BlackRock, Capital Group, State Street, Verisight (ara Newport Group), T. Rowe Price, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, i Citigroup.

Si bé l’informe revela que el nombre d’entitats financeres que inverteixen en productors d’armes nuclears segueix disminuint, també posa de manifest que els diners invertits han augmentat. La dada optimista és que quasi cent entitats financeres han finalitzat la seva relació amb la indústria armamentística nuclear respecte a les dades de l'informe anterior, mentre que la dada descoratjadora ens mostra que altres entitats han començat a finançar productors de components clau per a armes nuclears.

Pel que fa al cas concret de l’Estat espanyol, els bancs i institucions financeres tant públiques com privades que han invertit en productors d’armes nuclears han estat: BBVA, amb 4.280 milions de dòlars, Societat Estatal de Participacions Industrials amb 3.219 milions, Santander amb 2.194 milions, Banc de Sabadell amb 127, Magallanes amb 17 milions i Fundació Bancària Ibercaja amb 11 milions.

Afegeix un comentari nou