Cap a una transició ecosocial i feminista de l’economia barcelonina

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: Coòpolis
Font: Coòpolis

Cap a una transició ecosocial i feminista de l’economia barcelonina

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Coòpolis analitza els sectors productius urbans i traça algunes línies per transformar l’economia de la ciutat de Barcelona.

A principis del mes de juliol, Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, va celebrar l’última taula estratègica del curs posant el focus en el debat i la reflexió sobre com transformar l’economia de la ciutat, analitzant-ne els sectors productius i traçant el camí cap a la seva transició ecosocial i feminista.

Van participar de la taula entitats de l’Ateneu, projectes concrets, cooperatives de la ciutat, el Comissionat d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa i la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya.

Les entitats i administracions, que partien de la premissa que el decreixement turístic és imprescindible pel futur de la ciutat i que cal impulsar alternatives de fonts de recursos, van posar damunt la taula la urgència d’un debat estratègic que, vinculat a un canvi de matriu productiu urbà, dugui a una economia feminista i antiracista.

Van apuntar la necessitat de fer incidència en la sensibilització de les persones consumidores, així com de cercar i implementar cadenes productives solidàries en tots els sectors perquè la transformació en els hàbits de consum sigui real.

La taula també va traslladar el focus de debat sobre l’estructura productiva i reproductiva urbana des de la democratització, d’on partia la primera fase de treball de l’Ateneu, cap a la transició social, ecològica i feminista de la ciutat, segona fase, tot identificant els 10 sectors estratègics:

  • Alimentació ecològica
  • Mobilitat i logística sostenible
  • Transició energètica
  • Democratització de les cures i la salut
  • Cultura i creativitat cooperativa
  • Economia circular
  • Tecnologia socialment apropiada
  • Habitatge i ciutat
  • Educació i lleure
  • Tèxtil

En aquest espai de treball es van reivindicar també els ateneus cooperatius com a eina de transformació social i no només com una alternativa de model empresarial més “amable” a ulls de la societat que reprodueixi pràctiques d’un sistema que oprimeix.

Afegeix un comentari nou