Com evitar notificacions d’Hisenda durant l’estiu?

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
És recomanable demanar els dies de cortesia per evitar que alguns requeriments caduquin al tornar de les vacances. Font: Unsplash. Font: Unsplash
És recomanable demanar els dies de cortesia per evitar que alguns requeriments caduquin al tornar de les vacances. Font: Unsplash.
Les persones contribuents poden demanar fins a 30 dies de cortesia a l'any per no rebre notifiacions d'Hisenda. Font: Unsplash. Font: Unsplash
Les persones contribuents poden demanar fins a 30 dies de cortesia a l'any per no rebre notifiacions d'Hisenda. Font: Unsplash.

Com evitar notificacions d’Hisenda durant l’estiu?

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

Als 10 dies de rebre un requeriment de l’Agència Tributària per via telemàtica, encara que l’entitat no l’hagi obert, es considera notificada. Per això és recomanable demanar la suspensió temporal de la rebuda de missatges durant les vacances.

Si les persones a càrrec de l’àrea econòmica d’una entitat marxen de vacances sense demanar les anomenades vacances fiscals a Hisenda, les notificacions que rebin durant els dies que siguin fora podran quedar obsoletes quan es reincorporin a la feina.

Per aquest motiu, tot i que moltes entitats encara no ho facin, és recomanable sol·licitar els dies de cortesia a Hisenda. En aquest recurs s’explica pas a pas com fer-ho.

Conseqüències de rebre requeriments de vacances

Des del moment en què es rep una notificació per via telemàtica a través de la bústia d’Hisenda, la persona contribuent està obligada a contestar-la en un període màxim de 10 dies. És a dir, passats els 10 dies des de l’enviament de la notificació, Hisenda considera que la informació ja ha arribat a l’entitat. A partir d’aquí, comencen a comptar els terminis.

Això suposa certs riscos per a les persones contribuents. Per exemple, en el cas de rebre una notificació durant les vacances demanant informació sobre un procediment d’embargament d’una empresa proveïdora, l’entitat es pot trobar, al tornar de les vacances, que la notificació ja ha caducat i que no han arribat a temps de complir amb el termini.

S’ha de tenir en compte que per accedir a la bústia d’Hisenda cal fer-ho amb el certificat digital. Per tant, s’han d’obrir les notificacions a través de l’ordinador on es té el certificat digital instal·lat.

Alguns consells

Es poden sol·licitar fins a 30 dies de cortesia a l’any per no rebre notificacions. És recomanable que el període sol·licitat comenci uns dies abans de marxar de vacances. D’aquesta manera s’eviten les notificacions d’últim moment.

A més, és important tenir en ment que no cal allargar el termini de cortesia fins que acabi l’absència de la persona que s’encarrega dels tràmits amb Hisenda. Les notificacions penjades al sistema s’entenen notificades, en cas que no s’obrin, transcorreguts 10 dies des del seu dipòsit a la bústia virtual. Per tant, es poden escurçar els dies de cortesia fins a 10 dies abans de la reincorporació a l’entitat.

No s’aturen terminis

D’altra banda, cal recordar que la suspensió temporal de les notificacions no suposa cap ajornament del deutes tributaris ni dels terminis per qualsevol procediment en curs. Per exemple, un recurs, o atendre un requeriment anterior.

Si l’entitat rep un requeriment per contestar l’IVA, i per tant té 10 dies per respondre, el fet de demanar la suspensió de notificacions no suposarà l’ampliació del termini de contestació. S’ha de contestar en el termini establert, tot i que hi ha l’opció de demanar un ajornament d’aquest termini. Si, per exemple, arriba el requeriment el dia abans de marxar de vacances i no dona temps de recopilar tota la informació que Hisenda demana, es pot demanar un ajornament per contestar al requeriment, que no tindria res a veure amb els dies de gràcia de no rebre notificacions.

Afegeix un comentari nou