Construint alternatives econòmiques antiracistes

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
La primera Fira d'economia social i solidària migrant i diversa es va celebrar l'any 2019. Font: Coòpolis
La primera Fira d'economia social i solidària migrant i diversa es va celebrar l'any 2019. Font: Coòpolis
La Fira aposta per l'antiracisme com un valor de l'economia social i solidària. Font: Coòpolis
La Fira aposta per l'antiracisme com un valor de l'economia social i solidària. Font: Coòpolis

Construint alternatives econòmiques antiracistes

Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La II Fira de l'economia social i solidària migrant i diversa torna per enfortir els processos organitzatius i l'autonomia migrant, tot sumant forces en la lluita antiracista.

El moviment d’economia social i solidària (ESS) té clar que el sistema capitalista és insostenible i que urgeix construir alternatives econòmiques que posin en el centre la vida i la comunitat. Amb especial rellevància la vida migrant, d’aquelles persones que ja parteixen d’una situació de desavantatge i que amb la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19 aquesta situació s’ha agreujat.

Són persones que han vist créixer i han patit darrerament més que mai els discursos i les pràctiques racistes. Un col·lectiu que malgrat tot s’han organitzat per a desenvolupar iniciatives econòmiques i que han traçat xarxes de suport mutu per al seu dia a dia i per a les seves lluites i les d’altres. Així ho ha ratificat el Cercle d’Economia Cooperativa i Migracions de Coòpolis després d’haver treballat i debatut sobre l’afectació de la conjuntura actual en les persones migrades.

Malgrat la voluntat i la feina, les iniciatives econòmiques empreses per aquest col·lectiu es troben amb grans obstacles davant dels quals van capejant, però que en moltes ocasions els és impossible salvar. Aquí és on l’ESS es planteja incidir.

Per a una economia veritablement transformadora

Un dels grans reptes que es proposa l’economia social i solidària és ser veritablement transformadora i per ser-ho ha d’estar al servei dels sectors populars, d’entre els quals el de les persones migrades. Com? Facilitant-los l’empresa dels seus projectes econòmics autogestionats.

Per a ser realment transformadora ha de poder qüestionar també les causes que forcen les persones a migrar: conflictes armats, desastres ambientals, tractats de lliure comerç, etc. i defensar els drets dels i les treballadores. En aquest sentit ha de ser una eina per a la creació de llocs de feina que permetin l’obtenció de permisos de residència i treball i per a l’enfortiment d’iniciatives que es desenvolupen en condicions d’informalitat i que estan amenaçades per inestabilitat o manca de finançament, entre d’altres.

I per sobre de tot ha d’aconseguir incorporar la diversitat del teixit associatiu català, que reflecteixi la riquesa diversa de la nostra societat, i que mostri el seu múscul transformador.

La Fira d’economia social i solidària migrant i diversa

El Cercle Migracions de Còopolis organitza una segona edició de la Fira de l’economia social i solidària migrant i diversa, un espai que té per objectiu estratègic apropar cultures i llengües i fomentar el diàleg intercultural per a plantar-li cara al racisme.

Aquest objectiu es planteja a través del debat sobre la participació, amb rol protagonista i no només anecdòtic, del col·lectiu migrant en totes les fases del cicle econòmic (producció, distribució i consum) des d’una perspectiva d’economia social i solidària.

La Fira tindrà lloc el dissabte 26 de juny al recinte veïnal de Can Batlló (Barcelona) i hi estan convidades el centenar de projectes que ja van participar de la primera edició i està oberta a totes aquelles altres entitats, projectes i persones que vulguin.

I Fira d’Economia Solidària Migrant i Diversa from La Pera on Vimeo.

Afegeix un comentari nou