Dolors Martínez: “És molt bonic formar part d’un projecte global com Xarxanet”

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Eugenia Ifer
El portal econòmic de Xarxanet vol ajudar en la gestió econòmica i fiscal de les entitats del tercer sector.  Font: Fundesplai.
El portal econòmic de Xarxanet vol ajudar en la gestió econòmica i fiscal de les entitats del tercer sector. Font: Fundesplai.
El portal econòmic de Xarxanet vol ajudar en la gestió econòmica i fiscal de les entitats del tercer sector.  Font: Fundesplai.
Suport Tercer Sector de Fundesplai és l’entitat encarregada de gestionar el portal econòmic. Font: Fundesplai.

Dolors Martínez: “És molt bonic formar part d’un projecte global com Xarxanet”

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

El portal econòmic de Xarxanet pretén ajudar i resoldre dubtes relacionats amb temes fiscals i econòmics, per millorar la gestió de les entitats sense ànim de lucre.

Dolors Martínez és la responsable de l'àrea d'econòmica de Suport Tercer Sector de Fundesplai. Martínez porta des de l'inici de Xarxanet escrivint per al portal econòmic. En aquesta entrevista comparteix la seva experiència en aquests vint anys.

Quins són els principals canvis que ha tingut el portal?

Els primers anys, el portal era molt senzill visualment. Però ens va engrescar a tothom aquell projecte, que va ser totalment innovador, fet des del i per al sector no lucratiu. L’objectiu era que les entitats tinguessin un lloc on anar a cercar informació fiable i explicada de forma que la poguessin entendre fàcilment. La consigna per a totes les tècniques que elaboràvem contingut, era “escriu sobre el tema com si ho estiguessis explicant als teus avis”. Han de ser explicacions senzilles, però sense obviar el component tècnic i el marc legal... Tot un repte!

Quan es va actualitzar el portal, d’entrada ens va costar una mica fer-nos a la nova organització i disposició dels diferents continguts (recursos, notícies, agendes...) però de seguida ens vam adaptar i ràpidament ens vam adonar que el canvi era molt positiu. Amb el nou portal les entitats podien trobar molt més fàcil la informació que necessitaven. També va millorar molt el sistema de les demandes d’assessorament gratuït especialitzat.

Recordes alguna anècdota divertida?

Un any vam fer una campanya amb la X viatgera de Xarxanet. Hi havia una lletra X gegant, de color vermell, que havia d’anar passant de setmana en setmana per diverses entitats. Tu la rebies, la utilitzaves per donar a conèixer i explicar el projecte en la teva organització i després escollies a una altra entitat per fer-se-li arribar. Prèvia foto de la X amb tot l’equip, per descomptat! Quan torno a veure aquella foto, recordo el moment amb un gran somriure.

Suport Tercer Sector de Fundesplai ja vint anys que participa en el projecte de Xarxanet. Font: Dolors Martínez.

Què és el que més t’agrada del projecte?

"Xarxanet ens permet donar visibilitat a projectes molt diversos, compartir idees, generar sinergies...".

M’agrada molt el fet de poder donar un cop de mà a les entitats en els temes que són més complexos. Quan un grup de persones crea una associació o una fundació, ho fa amb un objectiu social, al qual volen destinar totes les seves energies i recursos. El fet de poder comptar amb algú que les pugui fer suport i que, les faciliti la seva tasca social, em genera una gran satisfacció personal.

D’altra banda, ja que és un portal en el qual poden col·laborar moltes entitats del sector, ens permet donar visibilitat a projectes molt diversos, compartir idees, generar sinergies... és molt bonic formar part d’un projecte global com el de Xarxanet, i que aquest portal hagi esdevingut com a referència a l’hora d’informar-se.

Quin impacte té en les entitats?

Ens consta que moltes entitats han millorat molt en la seva gestió gràcies a l’existència i els continguts del portal. El fet d’anar informant immediatament dels canvis en les legislacions que poden afectar-les, els recordatoris dels terminis de presentació dels impostos que es van fent o els recursos que sempre estan orientats al punt de vista del món associatiu, crec que ajuda molt a evitar que les entitats puguin trobar-se en situacions problemàtiques amb les administracions públiques.

Entrar al portal de Xarxanet és connectar-se amb el sector, tenir l’actualitat que les pot afectar en el dia a dia més immediat i, alhora, les dona idees que poden aplicar en les seves organitzacions, per millorar-les i així tenir molt més impacte social. En resum, Xarxanet representa poder gaudir d’aquest acompanyament en el dia a dia de la gestió de l’entitat, i això és quelcom realment molt positiu. Per tant, animo a tothom a formar part de la comunitat Xarxanet.

Com funciona el servei d’assessorament?

Les entitats tenen la possibilitat de rebre de forma totalment gratuïta un assessorament personalitzat en tots aquells dubtes que les puguin sorgir. En el meu cas, per exemple, l’assessorament és en relació amb temes fiscals i econòmics. Hi ha un enllaç al portal on l’entitat planteja la pregunta, des de Xarxanet ens la fan arribar als diversos àmbits de gestió segons sigui el tema, i nosaltres la resolem per escrit. En moltes ocasions, l’acompanyem de documents, models o d’enllaços a recursos per complementar la informació de la resposta.

I, si alguna cosa no ha quedat clara, l’entitat té la possibilitat de tornar a preguntar a la mateixa tècnica que l’ha atès prèviament. El que volem assegurar és que el dubte hagi quedat totalment resolt. Per tant, com més concreta sigui la pregunta, molt millor.

Afegeix un comentari nou