El Govern espanyol vol que només les entitats d'àmbit estatal accedeixin a les subvencions de l'IRPF

Autor/a: 
Montse Mateo

El Govern espanyol vol que només les entitats d'àmbit estatal accedeixin a les subvencions de l'IRPF

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

Neus Munté adverteix del greu perill que suposa per a les entitats socials catalanes el Reial Decret que prepara el Govern i amb el qual crearia una prestació per gestionar centralitzadament les subvencions de l’IRPF.

El passat 24 de setembre es va saber que el Govern espanyol prepara un Reial Decret per modificar la Llei de la Seguretat Social i incloure-hi una nova prestació per gestionar centralitzadament les subvencions procedents del 0,7% de l’IRPF.

Segons el diari Ara -que hauria tingut accés a l’esborrany del Reial Decret- algunes de les condicions que es volen imposar a les entitats perceptores d’aquestes subvencions són:

  • Que estiguin legalment constituïdes.
  • Que no tinguin afany de lucre.
  • Que estiguin al corrent de les seves obligacions tributàries i de seguretat social.
  • Que comptin amb personal addicional per al desenvolupament de la seva activitat.
  • Que siguin d’àmbit estatal.

Amb aquesta darrera condició, quedarien excloses les 61 entitats socials catalanes que tenen àmbit d’actuació català i entre les quals es van repartir l’any 2015 un total de 13 milions d’euros.

Aquestes entitats representen el 42% del total de les entitats d’acció social catalanes.

La indignació de les entitats

El mateix dia 24 de setembre, arran de la publicació al diari Ara de les condicions presents a l’esborrany del nou Reial Decret, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya va emetre un comunicat en què mostrava la indignació del sector davant d’aquest nou intent de centralització de la gestió de les subvencions de l’IRPF.

En el text del comunicat, la Taula d’entitats denuncia que l’esborrany és una mostra més de “la insensibilitat i el nul respecte cap els projectes socials i les persones ateses que han ajudat a resoldre situacions d’exclusió els darrers anys.”

El comunicat alerta que, si s’aprovés aquest nou Reial Decret, s’exclouria dels ajuts “pràcticament, la meitat de les activitats i programes que ja s’estan fent a Catalunya”.

Per la Taula d’entitats, els nous criteris que es volen imposar “adulteren” la finalitat del 0,7% de l’IRPF i estan pensats per evitar el compliment de les múltiples sentències que obliguen el Govern espanyol a transferir la gestió de les subvencions de l’IRPF a les comunitats autònomes.

Les entitats catalanes, en perill d’"ofec"

En la mateixa línia, la vicepresidenta del govern i consellera de Benestar social i Família, Neus Munté, va denunciar que darrera la preparació d’aquest nou Reial decret s’hi amaga un nou intent de recentralització per part del Govern espanyol que, a parer seu, pretén que “només les entitats d’àmbit estatal” es puguin beneficiar dels ajuts provinents del 0,7% de l’IRPF.

Munté va recordar que Catalunya té la competència exclusiva en serveis socials i que l’Estat està obligat a ingressar aquests fons a Catalunya.

En aquest sentit, Munté va alertar del perill d’”ofec” que corren les entitats de base catalanes i va lamentar que el Govern espanyol pretengui forçar les entitats a federar-se amb entitats d’altres comunitats o d’àmbit estatal per poder accedir a les subvencions de l’IRPF.

A més, la vicepresidenta va advertir que seria una deslleialtat per part del Govern espanyol aprovar aquest Reial Decret de manera no dialogada amb les Comunitats Autònomes i, per tant, tampoc amb el tercer sector social català.

Per tot plegat, va assegurar que el Govern de la Generalitat s’oposaria a l’aprovació del Reial Decret no solament pel seu contingut sinó també per la forma atès que la fórmula de reial decret llei és un mecanisme d’urgència que no estaria justificat en aquest cas.

Interpel·lació urgent al ministre de Alfonso Alonso

Per la seva banda, el portaveu de CDC al Senat, Josep Lluis Cleries, va presentar el passat dia 21 de setembre al Senat una interpel·lació urgent al ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, en què se l’insta a explicar:

En la interpel·lació, Cleries recorda que l’Estat ha de distribuir els fons i que són les Comunitats Autònomes les que han de “regular els procediments per a la seva gestió i assignació, la tramitació, resolució i pagament de les subvencions”.

Per Cleries, el Govern espanyol ha d’explicar "per què discrimina al Tercer Sector social català en la distribució de recursos del 0, 7% de l'IRPF i, per tant, castiga els catalans més vulnerables".

La resposta a la interpel·lació està prevista per a la sessió plenària del proper dimarts 29 de setembre.

El ministeri diu que només és un document de treball

El dia 25 de setembre, fonts del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat han manifestat al diari Ara que l’esborrany de què es feia ressò la publicació “només és un document de treball” i que “com aquest n’hi ha d’altres”.

Sobre la qüestió d’excloure les entitats que no tinguin abast estatal, només han respost que es treballa amb “diferents plantejaments”.

Les mateixes fonts han afirmat que la intenció és aprovar una proposta definitiva abans no acabi la legislatura.

Afegeix un comentari nou