El Projecte Lliures reparteix 150.000 euros entre nou entitats per fer front a la crisi de la Covid-19

Ravalnet
El projecte Contra la Soledat, un SOL a casa, de Ser Barri, és una de les iniciatives que rebrà suport per part de Lliures. Font: Lliures
El projecte Contra la Soledat, un SOL a casa, de Ser Barri, és una de les iniciatives que rebrà suport per part de Lliures. Font: Lliures
La Xarxa Suport Mutu de Manresa rebrà 15.000 euros de la convocatòria del Projecte Lliures. Font: Lliures
La Xarxa Suport Mutu de Manresa rebrà 15.000 euros de la convocatòria del Projecte Lliures. Font: Lliures

El Projecte Lliures reparteix 150.000 euros entre nou entitats per fer front a la crisi de la Covid-19

Ravalnet

Resum: 

Les iniciatives han estat seleccionades entre un centenar de propostes per ser innovadores, emancipadores i transformadores i per combatre les mancances estructurals entre la població més vulnerable.

Les entitats rebran entre 10.800 i 19.800 euros, a més d'acompanyament tècnic i comunitari per part del Projecte Lliures, impulsat per Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social).

Els 150.000 euros van ser recollits el passat mes de maig en una convocatòria extraordinària de captació de fons derivada de l'emergència social que està provocant la pandèmia de la Covid-19. Les nou entitats, seleccionades entre les 97 que es van presentar a la convocatòria, rebran una aportació econòmica per tirar endavant el seu projecte a partir del mes d’agost de 2020 i durant un any.

Les nou iniciatives socials que rebran suport són:

  • Contra la Soledat, un SOL a casa, de Ser Barri (Barcelona): 18.000 €. Equips de persones del barri ofereixen recursos i alternatives al veïnat en situació de vulnerabilitat.
  • Top Manta, de l'Asociación Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona (Barcelona): 19.800 €. El projecte pretén demostrar les capacitats i el valor de les persones immigrants que volen treballar legalment per contribuir a l’economia global i de Barcelona i millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables.
  • Llars cooperatives per a jovent extutelat, de Sostre Cívic (Barcelona): 18.000 €. Busca promoure l'emancipació del jovent extutelat sense xarxa social ni familiar al territori, incorporant els valors del món cooperatiu. El procés inclou acompanyament socioeducatiu.
  • Espai Món Banyoles, un projecte de ciutat, de Món Banyoles: 18.000 €. És l'espai per a les activitats de caràcter comunitari de l’associació Món Banyoles. També s'ofereix a altres entitats del territori.
  • Xarxa Suport Mutu de Manresa, de la Xarxa de Suport Mutu de Manresa (Manresa): 15.000 €. Xarxa d'entitats i persones que s'han organitzat per pal·liar els efectes de la crisi accentuats per la Covid-19, promovent l’autoorganització popular.
  • Enfilant el futur, de La Troca: escola comunitària de formació permanent (Barcelona): 15.000 €. La Troca acompanya les persones, per millorar l’autonomia, apoderament i la participació comunitària des de l’educació de persones adultes, basada en la pedagogia de Freire.
  • Casa feminista comunitària, de Mujeres Migrantes Diversas (Àrea Metropolitana Barcelona): 18.000 €. Espai que promociona processos comunitaris d’apoderament de dones migrades a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, basant-se en el reconeixement mutu i la solidaritat.
  • Llars del seminari, de l’Associació Entre tots i per al bé de tothom (Lleida): 18.500 €. El projecte ofereix 18 pisos que acullen de manera temporal a famílies en situació de vulnerabilitat social.
  • Més feina menys uberització, de Mensakas (Barcelona): 10.800 €. Mensakas és una cooperativa d‘ecomissatgeria especialitzada en fer repartiment d’última milla a la ciutat de Barcelona. La iniciativa sorgeix de la lluita sindical de RidersXDerechos. Amb la col·laboració de la Xarec i Coopcycle.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha declarat que la pandèmia està agreujant una situació de vulnerabilitat i pobresa que ja existia: "A Catalunya plou sobre mullat; és més necessari que mai situar al centre de tot les persones més vulnerables i en risc d’exclusió i no deixar ningú enrere, perquè mentre hi hagi pobresa i exclusió, no podrem construir una societat lliure”.

David Fernàndez, des de Coop57, ha reivindicat el paper de les xarxes comunitàries: "En aquesta crisi ja vam entrar massa precaris i massa desiguals i el risc manifest és sortir-ne encara més; la desigualtat cronificada no pot definir altre cop la ‘nova normalitat’; per això són tan importants les xarxes comunitàries de suport mutu, solidaritat i transformació social".

Teresa Crespo, membre de la Junta Directiva d’ECAS, ha apel·la a la corresponsabilitat i el compromís de la ciutadania: "Sense renunciar a la responsabilitat de les administracions públiques i els governs de garantir els drets de tota la població i vetllar per la cohesió social, és imprescindible conscienciar i implicar la societat civil en la resposta a les necessitats i la construcció d’una societat més justa".

Què és Lliures?

El projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats va néixer l'any 2016 amb l'objectiu de contribuir a revertir des de la societat la situació de crisi social i cronificació de les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social a Catalunya. Es tracta d’un fons econòmic i social que recull aportacions de persones i organitzacions que es destinen a finançar projectes transformadors, emancipadors i innovadors, de caràcter col·lectiu i amb base comunitària.

Durant aquests anys, Lliures ha donat suport a la creació de la cooperativa de treball de dones migrades Mujeres Pa’lante, la posada en marxa de l’Ateneu Popular Coma Cros a Salt, el funcionament de l’associació Escudella Solidària i l’inici de les activitats de Lola no estàs sola.

Afegeix un comentari nou