Els premis de loteries menors de 10.000 euros no pagaran impostos

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Les entitats no lucratives solen vendre butlletes i participacions de loteries com a manera de finançar-se.
Les entitats no lucratives solen vendre butlletes i participacions de loteries com a manera de finançar-se. Font: Gencat.
L'impost pels premis de loteries s'aplica a partir dels 10.000 euros, mentre que abans el mínim era de 2.500 euros.
L'impost pels premis de loteries s'aplica a partir dels 10.000 euros, mentre que abans el mínim era de 2.500 euros. Font: Gencat.

Els premis de loteries menors de 10.000 euros no pagaran impostos

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Des del 2012 i fins ara, calia donar a Hisenda el 20% de la quantitat guanyada que superés els 2.500 euros.

Tots els premis de la Loteria de Nadal fins a 10.000 euros estan exempts de tributació a partir del 2019. Fins ara, el mínim a partir del qual s’havia de tributar a l’Estat eren 2.500 euros.

El percentatge de retenció es manté al 20%. S’aplicarà a la quantitat que sobrepassi els 10.000 euros. Per exemple, si el premi és de 15.000 euros, la persona guanyadora haurà de pagar a Hisenda un 20% de 5.000 euros; és a dir, 1.000 euros.

La nova norma es començarà a aplicar amb els premis de la Grossa de Catalunya, que se celebra per Cap d'Any.

El mínim pujarà als 40.000

L’ampliació del llindar es va establir als últims pressupostos generals de l’Estat. El canvi afecta tots els sortejos i loteries de l’Organització Nacional de Loteries i Apostes de l’Estat (ONLAE).

La quantitat exempta s’anirà elevant amb els anys de manera progressiva. De cara al 2019, s’apujarà als 20.000 euros. L’any 2020 arribarà als 40.000.

Els premis en les entitats

Les entitats no lucratives solen vendre butlletes i participacions de loteries i altres rifes com una via de finançament.

Si una persona jurídica com una entitat s’endú un premi, la totalitat de l’import tributarà en l’Impost de Societats i la retenció serà un pagament a compte, que hauran de consignar quan els correspongui fer la declaració de l’impost, a través del model 200.

Quan el bitllet o fracció és compartit, l’entitat que la cobri haurà d’informar els retenidors de quines són les persones, empreses o entitats beneficiàries, perquè la tributació pugui ser repartida proporcionalment entre totes les persones guanyadores.

És a dir, s’han de distribuir els 10.000 euros exempts entre totes les persones beneficiàries en proporció al seu percentatge de participació. És necessària la identificació de cada persona guanyadora i el seu percentatge de participació.

Impost creat el 2012

Els impostos de les loteries es van establir el 2012, a través d’una llei que afectava els premis de les loteries i apostes organitzades per una entitat pública, per la Creu Roja i per l’ONCE.

Fins aleshores, les persones guanyadores s’enduien la totalitat del premi. Això sí, havien de fer front a obligacions fiscals l’any següent a guanyar el premi, a través de l’Impost de Patrimoni i de l’IRPF pels guanys generats amb els diners.


Informacions relacionades:

Les rifes i loteries

Afegeix un comentari nou