La Confederació exigeix més inversió pública per als serveis socials

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Membres de La Confederació a la roda de premsa en què han denunciat la manca de finançament dels serveis socials.  Font: Esclat Grup Social
Membres de La Confederació a la roda de premsa en què han denunciat la manca de finançament dels serveis socials. Font: Esclat Grup Social.
Portaveus de La Confederació lamentant la situació financera dels serveis socials a Catalunya.  Font: La Confederació
Portaveus de La Confederació lamentant la situació financera dels serveis socials a Catalunya. Font: La Confederació.

La Confederació exigeix més inversió pública per als serveis socials

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

L’organització, que aplega prop de 1.200 entitats, alerta de l’“infrafinançament crònic” provocat per la congelació de les tarifes dels serveis i les condicions laborals del personal.

La Confederació reclama a la Generalitat que els pressupostos del 2019 contemplin un augment de la inversió social. L’entitat demana que l’administració financi al 100% els serveis de la cartera de serveis socials, de titularitat pública. “Les entitats estem aportant el 16% del cost, actualment”, critica Amèlia Clara, educadora social en l’àmbit de la discapacitat.

En representació de prop de 1.200 organitzacions sense ànim de lucre, La Confederació ha fet públic el malestar generalitzat del tercer sector a través d’una roda de premsa, aquest dijous, al Col·legi de Periodistes.

Concretament, les entitats insten el Govern a incorporar l’actualització i recuperació dels mòduls i les tarifes d’infància, salut mental, discapacitat, dependència i atenció precoç, entre d’altres àmbits.

Els col·lectius vulnerables, els més perjudicats

Entitats com la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i etiologies similars (FEPCCAT) asseguren que la manca de finançament castiga els col·lectius més vulnerables. “Qui ha proveït serveis i ha garantit els drets de la població han estat les entitats d’iniciativa social”, afirma Clara.

FEPCCAT demana acabar amb els mòduls i les tarifes congelades i retallades, el retard en els pagaments, les llistes d’espera i la inseguretat jurídica i econòmica. Des de Salut Mental Catalunya alerten que les entitats proveïdores de serveis públics estan “al límit” i exigeixen coresponsabilitat.

Ecom també s’ha unit a la denúncia de “l’infrafinançament crònic per part del Departament d’Afers Socials”. “Les entitats socials prestem serveis de titularitat pública. Garantir el finançament d’aquests serveis és responsabilitat de l’administració pública”, assenyalen des d’Ecom.

Gent gran i infància

Jordi Serrano, professional del tercer sector en l’àmbit de la gent gran, lamenta que les residències d’avis/es s’hagin convertit en “atenció sanitària ‘low cost’”. “El finançament és el mateix des del 2009”, critica Serrano.

Sobre el personal dedicat a l’atenció a gent gran, Serrano avisa: “Els professionals no poden continuar en les condicions actuals, amb retribucions que no arriben ni a 1.000 euros mensuals, regides per un conveni estatal”.

Pel que fa al sector de la infància, Joan Muntané valora positivament l’acollida i integració d’infants i joves que migren sols/es, però aclareix que “calen més recursos” i que “no s’està anant més enllà de la creació de noves places d’emergència”.

Urgència

“Després de 10 anys d’ajustos pressupostaris és urgent una major inversió i un nou model de col·laboració publicosocial per assegurar els drets socials i la qualitat de l’atenció, l’ocupació i el servei públic”, assegura La Confederació en un tuit.

Tot i que l’entitat agraeix el compromís de la Generalitat per desenvolupar la Llei d’acció concertada a Catalunya, insisteix que caldrà assegurar que la dotació pressupostària s’ajusti a les necessitats de les persones i a la qualitat d’atenció desitjada.

“És urgent i necessari que tots els agents vinculats treballem plegats per dignificar el sector dels serveis socials com un pilar fonamental de l’Estat del Benestar, al costat de la salut i l’educació”, acaba el fil de La Confederació.

Afegeix un comentari nou