La creació de cooperatives augmenta un 46% a Catalunya

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Presentació de les dades sobre l'estat del cooperativisme a Catalunya a la Direcció General d'Economia Social. Font: Economia Social. Font: Economia Social
Presentació de les dades sobre l'estat del cooperativisme a Catalunya a la Direcció General d'Economia Social. Font: Economia Social.

La creació de cooperatives augmenta un 46% a Catalunya

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Una quarta part dels projectes cooperatius han nascut en els darrers anys, tot i la pandèmia i la crisi econòmica.

El 26% de les cooperatives catalanes s'han constituït en els darrers set anys, tot i els impactes de la pandèmia de la Covid-19 i la posterior recessió econòmica. Aquesta és la principal conclusió extreta de la valoració de l'estat del cooperativisme a Catalunya, presentada per la Direcció General d'Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya.

En el període del 2016 al 2022, es van crear a Catalunya un 46% més de cooperatives que en els set anys anteriors. Aquest augment eleva el total de cooperatives amb seu a casa nostra a 4.566 organitzacions d'aquest tipus. D'aquesta manera, Catalunya es posa al capdavant del rànquing de cooperativisme a Espanya, suposant un 19% del total estatal.

Desgranant les dades per províncies, s'observa com el cooperativisme ha crescut notablement a Girona (+70%), Barcelona (+55%) i Tarragona (+49%) i es resenteix a Lleida (-6%), on ha perdut presència degut a l'agrupació i fusió de cooperatives agràries per ser més viables.

Creixement exponencial de les cooperatives de consumidores

La tipologia de cooperativa que més ha crescut en els darrers anys és la de consumidores i usuàries. Aquest tipus d'organitzacions han augmentat percentualment en un 556%, fins a ser un total de 68. Aquest mateix nombre, 68, és també el total de cooperatives d'habitatge que hi ha actualment a Catalunya. Es tracta de la segona tipologia que més ha crescut, amb un augment percentual del 100%.

Amb aquestes dades, Catalunya es col·loca com a "referent a l'Estat i al sud d'Europa", segons ha expressat la Direcció General d'Economia Social, tot i que es continuarà treballant en la millora del sector en àrees com la intercooperació, l'acompanyament a la creació de noves cooperatives i la territorialització del moviment cooperatiu.

Afegeix un comentari nou