La Plataforma 'És Bàsic' anuncia noves accions parlamentàries a favor de la Renda Bàsica Universal

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Màrius Intente
La RBU busca garantir un ingrés mínim per a tots com a dret fonamental, amb l'esperança de millorar la seguretat econòmica i reduir la pobresa. Font: Plataforma És Bàsic
La RBU busca garantir un ingrés mínim per a tots com a dret fonamental, amb l'esperança de millorar la seguretat econòmica i reduir la pobresa. Font: Plataforma És Bàsic
Ha estat objecte de debat en àmbits polítics, econòmics i socials com una possible resposta als canvis en el mercat laboral, la creixent automatització i altres reptes societals.  Font: Plataforma És Bàsic
Ha estat objecte de debat en àmbits polítics, econòmics i socials com una possible resposta als canvis en el mercat laboral, la creixent automatització i altres reptes societals. Font: Plataforma És Bàsic

La Plataforma 'És Bàsic' anuncia noves accions parlamentàries a favor de la Renda Bàsica Universal

Autor/a: 
Màrius Intente
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Diverses entitats juvenils agrupades sota la plataforma 'És Bàsic' han informat de noves iniciatives que pretenen impulsar el debat sobre la implementació de la Renda Bàsica a Catalunya.

Després del debat recent al Parlament català, on dues resolucions vinculades a la Renda Bàsica Universal (RBU) han estat sotmeses a consideració, la Plataforma 'És Bàsic' ha comparegut en seu parlamentària per compartir els seus propers passos i valorar aquestes resolucions.

Mocions creuades

La primera moció, presentada pel PSC el 9 de novembre, proposa l’eliminació de l’Oficina del Pla Pilot i ha estat aprovada amb l’abstenció de Junts. La Plataforma ha criticat aquesta decisió per considerar que desvia el debat de la qüestió ideològica i política i ha demanat als representants parlamentaris “abandonar els debat tècnics” i posicionar-se “a favor o en contra d’una vida plena”. Acusa els partits de no voler assumir la responsabilitat de la implementació de la RBU.

En contrast, s’ha presentat paral·lelament una segona moció, a càrrec d’ERC, que ha estat aprovada amb el suport de la CUP i En Comú Podem, i amb l'inesperat suport de Junts. Aquesta moció insta el Govern a continuar la investigació sobre la mesura a través de l’Oficina del Pla Pilot.

Més accions per fer possible la RBU

La Plataforma ha destacat la importància de mantenir la qüestió al centre del debat polític. Els portaveus, Miquel Rosselló i Albert Blasco, han definit la RBU com una eina transformadora per abordar la precarietat, especialment entre la joventut. També han denunciat que "els drets socials no són intercanviables" i que "aquesta mesura predistributiva no ha de suposar la renúncia a altres mesures que avancin en la defensa i garantia de drets."

Han anunciat l'entrada al registre d'una nova Proposta de Resolució que defensi la implementació sense preàmbuls de la Renda Bàsica Universal, amb el suport dels grups que avui els han acompanyat. Al mateix temps, han comunicat que la plataforma continua atraient la col·laboració d'entitats i individus. Així, la Plataforma continua treballant tant en l'àmbit de l'organització com en la incidència política per aconseguir la seva missió.

Què és ‘És Bàsic’?

La plataforma ‘És Bàsic’ és una iniciativa creada i impulsada per tretze entitats i organitzacions juvenils de Catalunya amb l'objectiu de defensar i promoure la implementació de la Renda Bàsica Universal (RBU) a la regió. Aquesta plataforma serveix com a canal col·lectiu per a la defensa dels principis i beneficis associats amb la RBU, i com a espai d'organització i mobilització per a la joventut catalana interessada en aquesta qüestió.

L'objectiu fonamental d'’És Bàsic’ és sensibilitzar la població, especialment els joves, sobre la importància de la Renda Bàsica com a eina transformadora cap a una societat més justa i equitativa. La plataforma busca influir en el debat públic i incidir en la presa de decisions polítiques, pressionant per la implementació efectiva de la RBU a Catalunya.

A través de campanyes de difusió, esdeveniments públics i altres activitats, "És Bàsic" procura construir una xarxa d'activistes, defensores i simpatitzants de la RBU, tot fomentant la participació ciutadana i la consciència sobre els beneficis potencials d'aquesta mesura enfront dels reptes socials i econòmics actuals.

Renta Bàsica Universal: què significa?

RBU és un concepte que es refereix a un sistema d'assignació financera que proporciona un ingrés regular a totes les persones d'una comunitat, regió o país, independentment de la seva situació laboral, nivell d'ingressos o altres condicions. Aquesta prestació econòmica és universal, incondicional i suficient per satisfer les necessitats bàsiques.

El Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) estava dissenyat per arribar aproximadament a 5.000 persones. D'aquest total, 2.500 serien seleccionades aleatòriament entre els domicilis de tot Catalunya, mentre que les altres 2.500 correspondrien a la població de dos municipis específics. Tindria una durada de 2 anys i els participants rebrien un pagament mensual de 800 euros (per a majors d'edat) i 300 euros (per a menors).

Afegeix un comentari nou