L’associacionisme i el voluntariat a la Ribera d’Ebre

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Noe Alvarez
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’associacionisme i el voluntariat a la Ribera d’Ebre

Autor/a: 
Noe Alvarez
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

La Ribera d’Ebre és una comarca de les Terres de l’Ebre, a la província de Tarragona i la seva capital és Móra d’Ebre i està formada per 17 pobles agrupats en 14 municipis, amb una població de 23.867 habitants.
La comarca limita amb les comarques de Segrià, les Garrigues, el Priorat, el Baix Camp, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Matarranya.
Les persones que habiten a la comarca, es dediquen a l’agricultura, a la indústria, principalment el sector energètic, als serveis i a l’artesania.
Els pobles de la comarca conserven les seves tradicions culturals, amb una gran participació popular.

L'associacionisme i el voluntariat a la Ribera d'Ebre

Ambiental

L’Associació Excursionista La Picossa es va constituir l’any 1930, i el seu objectiu principal era l’excursionisme cultural.
A més de portar a terme tota mena d’actes al seu local social, l’entitat edita una revista perquè tothom estigui al dia de les activitats que porten a terme, donar a conèixer indrets curiosos i els recorreguts de muntanya.
El 25 d’abril de 2004 va tenir lloc dins de la Setmana Cultural de Móra d’Ebre, la inauguració del nou sender la Picossa i Penya-Roja, senyalitzat amb marques de pintura.

Entitat fundada l’any 1989 que desenvolupa tasques divulgatives a la Reserva Natural Riberes de l’Ebre a Flix, amb diferents activitats programades, com la Setmanatura.
A la Setmanatura es realitzen sortides, campanyes de sensibilització i plantades d’arbres, entre altres activitats.

Social

Entitat situada a Móra d’Ebre i constituïda l’any 1979. L’associació es va crear per un grup de famílies amb infants amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.
L’Associació Jeroni treballa per orientar i formar a les famílies, tutors o socis per promoure un estil de vida normalitzat i la integració social de persones que pateixen discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Aquesta entitat forma part de la Federació Catalana de Donants de Sang i va néixer amb l’objectiu de fomentar i divulgar el fet altruista i voluntari de donar sang.

Comunitari

Entitat sense ànim de lucre situada a Móra d’Ebre, que dinamitza activitats de vacances realitzant casals al Nadal, Setmana Santa i a l’estiu.
L’esplai vetlla perquè els infants i joves tinguin dret al lleure.

Aquesta protectora, situada a una zona rural de Móra la Nova, acull animals abandonats al territori.
Es pot ajudar a la protectora realitzant tasques de voluntariat, fent donatius i adoptant alguns dels més de 300 animals que tenen ara mateix a la protectora.

Entitat creada l’any 1983 amb l’objectiu de coordinar i impulsar iniciatives culturals, científiques i artístiques de la comarca de la Ribera d’Ebre.
Entre les seves principals actuacions destaquen la conservació i divulgació de l’arqueologia, la historia, l’art, l’economia, geografia i literatura entre d’altres de la comarca.

Internacional

Mans Unides es va crear el 1955 amb el seu manifest de denunciar la fam al món i trobar solucions urgents per eradicar la pobresa i la fam.
Des d'aleshores ha realitzat més de 50 campanyes per la lluita contra la fam, la malnutrició, la pobresa, la malaltia i el subdesenvolupament.

Cultural

Associació cultural a Móra d’Ebre constituïda l’any 1994.
La finalitat de la creació de l’entitat va ser el foment i promoció d’activitats culturals vinculades al municipi de Móra d’Ebre.
Les seves activitats més destacades són l’organització d’homenatges als dos escultors més representatius de Móra d’Ebre, Julio Antonio i Santiago Costa, exposicions d’antigues fotografies de Móra d’Ebre, la creació d’un arxiu fotogràfic de la població i la col·laboració amb altres associacions.

La colla de diables de Riba-Roja d’Ebre es va constituir l’any 1993 i està formada per un grup de joves d’entre 16 o 40 anys.

Els Figots Satànics han actuat en diverses comarques catalanes com l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Camp, el Barcelonès, la Conca de Barberà, etc. També han actuat fora de Catalunya a pobles d’Aragó, del País Valencià i a França.

Entitat d’Ascó, que va néixer amb l’objectiu de fomentar tot tipus de manifestacions culturals vinculades al municipi d’Ascó.
L’entitat que vetlla per la conservació del patrimoni cultural asconenc, ha creat un arxiu de documentació d’interès bibliogràfic i fotogràfic de la localitat. A més, organitza tot tipus d’actes culturals com exposicions, conferències, cursos, sortides i concursos.

La Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari-Industrial de Móra la Nova n'és la promotoria. Situat al costat de l'estació i format per l'enclavament electromecànic de l'any 1928, un dels primers d'Europa. Compta amb un pont giratori de 23 metres, una nau de recent construcció amb quatre vies destinada a la preservació i el manteniment del material mòbil del Museu del ferrocarril i diversos edificis complementaris. Així mateix, s'hi pot veure diverses locomotores de vapor, elèctriques i dièsel, automotors, cotxes i vagons conformen el parc mòbil.

Principals activitats associatives de Ribera d’Ebre

Des de fa tretze anys el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i les associacions d’empresaris turístics de la comarca, celebren La Festa de la Clotxa, que té com a plat protagonista la clotxa, un plat tradicional a la Ribera d’Ebre.
Aquest any la 13a Festa de la Clotxa tindrà lloc a La Palma d’Ebre i a més participar en els diferents actes, als restaurants de la comarca es podrà gaudir d’un menú de clotxa amb la recepta tradicional.

La Festa de Sant Antoni al municipi d’Ascó se celebra al gener i manté tradicions culturals com els Tres Tombs, les curses de cavalls i l’encesa de la foguera amb la ballada de la jota d’Ascó al seu voltant. A més es pot gaudir de la música i dansa pròpia del poble d’Ascó.
• Correfocs de Rasquera, Garcia i Riba-Roja d’Ebre
Al mes d’agost, aquestes poblacions acullen espectacles del món del foc i dels diables, amb correfocs i espectacles musicals.

A l’agost tenen lloc a Flix, Móra d’Ebre i Ascó les festes del riu a la Ribera d’Ebre i rememoren l’època quan navegar pel riu era un fet quotidià.
A la festa del riu es combinen curses d’embarcacions tradicionals i jocs aquàtics. A Móra d’Ebre se celebra també el concurs de Sirgadors.

Cada any, des de fa 6 anys, se celebra a diferents poblacions de la comarca la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, organitzada per Lo Fardell Patxeti, Associació del grup de jotes de la Ribera d’Ebre i el Consell Comarcal de Ribera d’Ebre, i el suport de tots els municipis de la comarca.
Durant la festa, a més de ballar jotes, es troben productes locals, tallers de jota i actuacions.

Si hi trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a: info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou