Leire Buitrago: "És important aprofitar tots els aliments igual que feien les nostres àvies"

Colectic
Autor/a: 
Sara Borrella
El servei de càtering solidari de Mujeres Palante promou la sobirania alimentària Font: Cooperativa Mujeres Palante
El servei de càtering solidari de Mujeres Palante promou la sobirania alimentària Font: Cooperativa Mujeres Palante
Treballen amb productors locals i productes de proximitat Font: Cooperativa Mujeres Palante
Treballen amb productors locals i productes de proximitat Font: Cooperativa Mujeres Palante

Leire Buitrago: "És important aprofitar tots els aliments igual que feien les nostres àvies"

Autor/a: 
Sara Borrella
Colectic

Resum: 

Parlem amb la Leire Buitrago, membre de l'equip tècnic de la Cooperativa Mujeres Palante sobre alimentació saludable amb criteris justos, sostenibles i de consum responsable.

Com sorgeix la iniciativa de la cooperativa de Mujeres Palante?

Abans de la cooperativa, va néixer l’associació Mujeres Palante que té més de 12 anys de recorregut, sobre tot a l’Hospitalet, concretament a la zona de Collblanc. En aquests 12 anys hem atès a moltes dones amb una mitjana d’entre 2000-3000 a l’any en situacions molt precàries. Moltes, dones migrades recent arribades. Des de l’associació durant tots aquests anys els hi hem fet una primera acollida.

Tenim cursos de català, castellà, d’atenció i ajuda a domicili, d’auxiliar de cuina, etc. També tenim diferents serveis com un servei d’assessoria jurídica amb una companya advocada perquè totes les dones coneguin els seus drets, un servei d’atenció psicològica que realitzem en col·laboració amb Psicòlogues sense Fronteres i un servei d'assessoria laboral.

En els darrers anys vam detectar que moltes d’aquestes dones que assistien als nostres cursos tenien ganes d’auto ocupar-se i formar una empresa per poder dignificar les seves condicions de vida i treball. Als nostres cursos sempre introduïm un mòdul de cooperativisme i emprenedoria social per mostrar altres maneres d’entendre l’economia, el treball i les relacions laborals.

En el cas de les dones que treballen en atenció domiciliària o dins d’una cuina de portes en dins, moltes vegades s’enfronten a tot tipus abusos. Vam posar tot això en comú la resposta va ser la necessitat de crear la cooperativa, que es va constituir al juny del 2018.

Des de llavors, estem treballant amb diferents serveis: atenció i ajuda a domicili, servei de càtering solidari, servei de costura i formació en perspectiva de gènere.

Un dels vostres serveis és el servei de càtering solidari amb productes de proximitat. Amb quins productors treballeu? Quins productes elaboreu?

Treballem sempre amb productes de temporada, de proximitat i consum responsable per promoure la sobirania alimentària. A més, sempre elaborem i cuinem nosaltres mateixes tots els productes que venem excepte alguna petita cosa de brioixeria que no fem però encarreguem sempre a fleques o forns locals pròxims a nosaltres.

Les nostres cuines estan al barri de la Torrassa, a l’Hospitalet, des d’on hem creat una mena de xarxa entre el nostre servei de càtering i les fleques, forns i productores locals que ens proporcionen la matèria prima per crear els nostres productes.

En el cas de vegetals i les fruites, tenim un conegut productor local que té una horta a la zona del Prat. Ara que hi som a la tardor, li encarreguem carbasses per fer-ne cremes, pa de pessic, etc o bolets, amb els quals elaborem arrossos de temporada. Nosaltres mateixes també fem sucs artesanals de diferents sabors que canvien segons l’època de l’any i en funció dels productes de temporada.

Sou dones amb molta diversitat d'orígens. La vostra cuina i els productes que elaboreu reflecteixen aquesta diversitat?

El nostre grup de cuina el lideren dones originàries de diferents llocs del món: Colòmbia, Perú, Bolívia entre altres. Tenim cartes tancades d’esmorzars, dinars i sopars i també elaborem productes de cuina tradicional dels llocs originaris on som nosaltres. D’aquesta manera, fem ceviche, taboulé, empanades bolivianes, arepes...tot tipus de cuina multicultural.

A més, a la cooperativa tenim un servei de costura format majoritàriament per dones del Marroc, l'Índia i Pakistan que col·laboren amb molts dels berenars del servei de càtering fent pastissos tradicionals dels seus països d’origen o begudes típiques. Es tracta que totes tinguem lloc i ajudar-nos entre nosaltres.

A nivell històric, el coneixement gastronòmic el tenen les nostres mares i àvies i que passa de generació en generació amb aquesta manera de aprofitar-ho tot, és sobirania alimentària pura. De quina manera la vostra cooperativa promou el consum responsable, la gastronomia solidària i la responsabilitat social?

Al nostre càtering, utilitzem sempre parament reciclat i biodegradable, excepte algunes petites coses que no les trobem però la gran majoria de elements com plats, gots, tovallons, coberts...són sostenibles. Amb això estem molt conscienciades.

Des de la cooperativa estem molt conscienciades amb el tema ambiental perquè es malgasta molt plàstic. A mida que hem anat aprenent i avançant, ens hem adonat que és important fer compra responsable perquè hi ha coses que no són necessàries, com per exemple plats petits pels esmorzars on vam detectar que la gent només els feia servir uns segons per deixar un tros de pastís o galetes.

Fem petites-grans accions com per exemple en comptes de fer servir aigües petites de plàstic, comprem garrafes grans d’aigua i les servim en gerres de vidre perquè la gent es pugui servir directament. Amb els sucs artesanals fem el mateix: els elaborem i els fiquem en ampolles grans.

Què li diries a les persones consumidores pro-mitges perquè canviessin la seva forma de consumir cap a una òptica responsable i sostenible?

Per sort cada cop hi ha més gent conscienciada amb consumir de manera responsable i sostenible. Per exemple, les dones amb els nostres períodes, fem servir copes menstruals o compreses de tela reutilitzable.

Per mi és important consumir productes locals i de proximitat perquè l’impacte mediambiental que suposa portar una pinya al gener des de Costa Rica és massa alt i no ens ho podem permetre.

Nosaltres fem molts càterings vegetarians per reduir el consum de carn i adaptar-nos a les diferents realitats de consum. També, crec que és important aprofitar tots els aliments igual que feien les nostres àvies, que amb la carn del «Cocido» feien croquetes a l’endemà. Totes aquestes coses estan aquí i les hem anat oblidant però és molt important recuperar-les.

Afegeix un comentari nou