Àmbit de la notícia
Econòmic

Les activitats de lleure no són cap luxe!

Autor/a
Noe Alvarez
  • Núria Valls, subdirectora de la Fundació Catalana de l'Esplai

La Fundació Catalana de l’Esplai  va dur a terme durant  l’estiu la campanya Encerta l’Estiu. Un estiu per a tothom. 

Núria Valls, subdirectora de la Fundació Catalana de l’Esplai, explica en aquesta entrevista com va néixer la campanya Encerta l’estiu-Un estiu per a tothom, i quines van ser les accions per aconseguir una major mobilització social i impacte de la campanya.

 

1-      Com va néixer la campanya Encerta l’estiu-Un estiu per a tothom!?

 

Des de fa anys la Fundació Catalana de l’Esplai impulsa una campanya per oferir activitats d’estiu per als infants i joves, garantint-ne la qualitat i l’accés. Fins ara, això ho havíem fet mitjançant campanyes de captació de fons per atorgar beques a les famílies afectades per l’atur. Però l’empitjorament de la crisi ens ha obligat a pensar noves fórmules per mobilitzar tota la societat.

 

2-      Quines accions es porten a terme per aconseguir una major mobilització social i impacte de la campanya?

 

D’una banda hem continuat amb la campanya de beques, amb la que hem aconseguit doblar el nombre d’ajuts concedits, passant de 1.400 a més de 3.200! Però, a més, hem impulsat noves iniciatives com ara la campanya d’ajuts en material per anar a les colònies; el sistema d’autofinançament de les activitats mitjançant la Rifa de l’estiu i, sobretot, l’organització de la primera Gimcana Solidària de l’estiu.

 

3-      En què ha consistit aquesta Gimcana?

 

Hem convidat la ciutadania a participar en un joc en què, organitzats en petits grups de 4-6 persones, han hagut de superar tot un seguit de proves alhora que han hagut d’organitzar sistemes per recaptar fons i destinar-los a becar les activitats d’estiu. És impressionant la imaginació que han tingut els grups: des d’organitzar concerts i àpats solidaris, fins vendre samarretes o implicar empreses... En total hi han participat més de 30 equips que han organitzat esdeveniments als quals han assistit més de 2.500 persones! Només amb la Gimcana s’han recaptat més de 42.000 euros que han servit per becar 800 infants!

 

4-      Fonts de finançament i implicació per aconseguir els objectius.

 

Amb totes aquestes accions hem aconseguit augmentar molt el nombre d’empreses, administracions, entitats i persones que han col·laborat. Des de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Obra Social de “la Caixa”, els fons del 0’7% de l’IRPF, i més de 35 ajuntaments, fins els fons aportats per la Marató contra la pobresa de Catalunya Ràdio i TV3, Wala, el Grup Bardet... entre tots s’ha aconseguit més d'un milió d’euros per a beques i per reduir el preu de les activitats d’estiu!

Estem treballant per augmentar la mobilització de tota la societat per aconseguir que cap infant ni cap joves es quedi sense gaudir d’unes colònies o un casal

5-      A les entitats no lucratives els voluntaris tenen un paper important. Quines són les vies de participació?

 

Per descomptat! Aquesta campanya no seria possible sense el compromís i professionalitat de més de 3.000 monitors i monitores, dels quals gairebé 1.000 són voluntaris i voluntàries. També cal subratllar el paper de les famílies, que confien en la Fundació Catalana de l’Esplai i que també es coresponsabilitzen aportant, de mitjana, el 66% del cost de les activitats.

 

6-      Estratègia de comunicació a través de les Xarxes Socials.

 

Aquest any l’estratègia de comunicació ha comptat amb moltes novetats: d’entrada, vam començar la campanya el març, un mes abans del que és habitual. Hem  incorporat un nou web, molt més participatiu i interactiu que s’ha convertit en l’epicentre de tota l’estratègia on line. A nivell off line s’ha implicat a grans mitjans, com TV3, Catalunya Ràdio, El Periódico o La Vanguardia, que han cedit espais gratuïts per difondre la campanya. I, per descomptat, s’han impulsat les accions necessàries perquè cada membre de la família de la Fundació Catalana de l’Esplai s’hagi convertit en un difusor de la campanya.

 

7-      I quin ha estat el resultat?

 

De manera resumida, hem doblat els ajuts concedits i hem aconseguit que 45.378 infants i joves hagin participat en 880 activitats: un 20% més que l’estiu anterior. Pensem que les dades parlen per si soles. I volem agrair la col·laboració i implicació de tothom en l’assoliment d’aquests resultats. Però, alhora, sabem que hi ha molta feina per fer. I ja mateix estem treballant per augmentar la mobilització de tota la societat per aconseguir que cap infant ni cap joves es quedi sense gaudir d’unes colònies o un casal, unes activitats que, no ho oblidem, no són cap luxe, sinó que són un dret i que, a més, en molts casos, són el recurs que permet que els infants estiguin atesos durant les setmanes que no hi ha escola.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari