Les noves tarifes de la llum beneficiaran poc les famílies en situació de vulnerabilitat

Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a: 
Sandra Pulido
Les noves tarifes no tenen en compte la situació de les famílies en rics de vulnerabilitat. Font: Freepik.
Les noves tarifes de la llum no tenen en compte la situació de les famílies en risc de vulnerabilitat. Font: Freepik.

Les noves tarifes de la llum beneficiaran poc les famílies en situació de vulnerabilitat

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

L'Aliança Contra la Pobresa Energètica considera que els canvis no estan pensats per a moltes realitats socials i trasllada massa responsabilitats a la ciutadania.

Des de principis de juny de 2021 s’aplica una nova regulació de la tarifa de la llum. A partir d’ara, tal com ha establert la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), els usuaris amb PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor), representa la majoria de consumidors/es domèstics, tindran una discriminació horària en els peatges i els càrrecs de la factura. És a dir, que es pagarà un preu o un altre segons l’hora i el dia de consum de l’electricitat.

Aquesta discriminació horària té tres períodes on els preus varien:

  • Període vall: de 00 a 08 h.
  • Període pla: de 08 a 10 h; de 14 a 18 h; i de 22 a 24 h.
  • Període pic: de 10 a 14 h i de 18 a 22 h.

Essent el tram vall el més barat i el pic, el més car. A més, dissabtes, diumenges i festius a nivell espanyol estan durant tot el dia en període vall.

Les novetats també afecten en la potència contractada, ja que hi haurà dos períodes i, per tant, dos preus diferents: un corresponent al tram vall (més barat) i l’altre als trams pla i pic (més car). Tot i que aquesta mesura, que s'aplica a la majoria de consumidors i consumidores sense haver de fer cap tràmit, es presenta com una manera d’estalvi, tindrà una traducció real en la factura de la ciutadania?

Pocs beneficis per a les persones que ja estalviaven

Des de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) plantegen dues situacions. D’una banda, l’alt desconeixement entre la població en tot el que suposa la factura de l’electricitat fa pensar que “en els pròxims mesos moltes persones veuran com les seves factures s’incrementaran”, per la manca de canvi d’hàbits, tal com indica Maria Campuzano, portaveu de l’APE.

De l’altra, els i les usuàries que ja utilitzaven la discriminació horària “segur que veuran un increment en les seves factures”. Aquest és el cas de les famílies en situació de vulnerabilitat “que ja feien un consum distribuït en hores”, però que, segons indica Campuzano, ara “no tindran manera de baixar la factura intentant distribuir aquests consums, més enllà dels que puguin traspassar al cap de setmana”.

Fins ara, els consumidors i les consumidores que tenien contractada la discriminació horària gaudien del període vall de 22 a 12 h (o de 23 a 13 h a l’estiu). Unes hores de marge que permetien distribuir millor el consum.

Molta responsabilitat per als consumidors i consumidores

Des de l’APE destaquen que aquesta mesura “trasllada tota la responsabilitat a les famílies que són les que han d’adaptar els seus consums a aquests horaris poc conciliadors i no pas a les empreses”. De fet, l’entitat ja ha pogut fer formacions sobre aquest tema i la sensació “és que les famílies en situació de vulnerabilitat estan massa angoixades per intentar adequar-se als nous horaris”, tal com diu Campuzano.

La portaveu, a més, insisteix que des de l’APE “aconsellem tranquil·litat i que intentem fer el possible per traslladar aquests consums, però sempre tenint en compte que hem de viure d’una manera digna. Sense fer coses fora de lloc”. Creuen que "els horaris que s’han escollit s’han fet sense conèixer la realitat social, sobretot de les famílies en situació de vulnerabilitat" i expliquen que les persones que viuen en pisos petits no poden posar una rentadora a la nit, per exemple.

El teletreball es veurà afectat

Pel que fa a les persones en situació de teletreball, en general es veuran afectades perquè no poden canviar els horaris de feina. “Aquests horaris no estan aterrats a la realitat, més ara que el teletreball és una realitat molt estesa”, asseguren des de l’APE. Per aquest motiu l’entitat demana que les empreses puguin assumir part d’aquest increment en la despesa de la llum.

D’altra banda, la moratòria del pagament per la situació de Covid està en l’aire. De moment estarà vigent fins al 9 d’agost, però Maria Campuzano demana que es prorrogui “fins que s’implementin mesures estructurals a nivell d’estat, com el principi de precaució com el de Catalunya”.

La traducció real que es derivi d’aquest canvi es veurà en els propers mesos, moment en què també es podrà veure si finalment el canvi de potències té algun benefici per als consumidors/es (més enllà de les persones que tinguin cotxes elèctrics) i si facilitarà la interpretació de la factura, a banda de l’hora d’escollir la potència de contractació més adient.

Afegeix un comentari nou