Àmbit de la notícia
Econòmic

Marcel Vidal: "La reactivació del teixit socioeconòmic de les zones rurals és una necessitat imperiosa"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • L'equip de l'Ateneu cooperatiu de les terres de Lleida durant la presentació del nou programa 'Reeixim L'OESST'. Font: Ponent Coopera
    Els representants de l'Ateneu cooperatiu de les terres de Lleida, l'associació Leader Ponent i els Consells Comarcals de l'Urgell i la Noguera durant la presentació del nou programa 'Reeixim L'OESST'. Font: Ponent Coopera Font: Ponent Coopera

Ponent Coopera posa en marxa el programa ‘Reeixim l’OESST’ per acompanyar a les cooperatives que volen tenir un impacte en el territori.

Reactivar el teixit socioeconòmic mitjançant el cooperativisme, aquest és l'objectiu de 'Reeixim L'OESST', el nou programa de suport a la creació de cooperatives, impulsat per l'Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, Ponent Coopera, amb el finançament de l'associació Leader Ponent, els Consells Comarcals de l'Urgell i la Noguera i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

'Reeixim L'OESST' neix d'una necessitat que detecta l'equip de Ponent Coopera. "Els projectes que estan valorant la possibilitat de constituir-se com a cooperativa sovint es troben un fre: la impossibilitat d'accedir a finançament per començar a implementar el seu pla de negoci", comenta Marcel Vidal, membre de l'Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida.

El programa combina un itinerari de nou sessions formatives presencials i en línia amb la possibilitat d'accedir a finançament. D'aquesta manera, Ponent Coopera combina dues de les seves línies de treball principals: la formativa i l'econòmica.

Des de fa ja quatre anys l'Ateneu cooperatiu de Lleida organitza el premi 'L'OESST' a la millor iniciativa cooperativista del territori. Per la seva part, l'ajuntament del municipi fa ja dos anys que va posar en marxa el programa 'FemCoop!' pel finançament de nous projectes.

Un territori amb tradició cooperativista

"Al nostre territori, quan la gent ho estava passant malament, van sorgir les cooperatives", explica Marcel Vidal, membre de Ponent Coopera. "No estem inventant res nou, a Lleida tenim cooperatives agrícoles centenàries que van contribuir a millorar les condicions de vida de molta pagesia del nostre territori".

Ara, es busca recuperar aquesta tradició cooperativista per retornar la vida al territori. "La reactivació el teixit socioeconòmic a les zones rurals és una necessitat imperiosa", comenta Vidal, "fa anys que estem assistint a una pèrdua constant de població als municipis i viles de Ponent i tots aquells projectes que puguin contribuir a revertir aquesta tendència, són sempre benvinguts".

Precisament amb aquesta intenció, des de Ponent Coopera es tindran especialment en compte aquelles iniciatives que "contribueixin a solucionar alguna problemàtica relacionada amb el despoblament del territori", a més de promocionar aquells projectes cooperatius impulsats per dones, joves o persones migrades, entre altres sectors vulnerables.

De moment ‘Reeixim L'OESST’ compta ja amb dos projectes inscrits. Per inscriure-s’hi només cal registrar-se al web de Ponent Coopera i emplenar un formulari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari