Ponent ja té la seva primera diagnosi de l'economia social i solidària
Comparteix
Fins al moment no existien dades recents en aquesta part del territori, però l'estudi posa de manifest que actualment hi ha 482 cooperatives, el 91% de les quals són agràries o de treball associat.
L’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida Ponent Coopera es va proposar com a una de les seves fites realitzar la 'Diagnosi sobre l'Economia Social i Solidària' quan es va posar en marxa al mes de gener. L'entitat treballa interactuant amb els agents econòmics i els col·lectius socials de Ponent.
Ponent és un territori que compta amb molta tradició cooperativista, especialment agrícola, i també pel que fa a crear xarxa d’intercooperació entre les seves cooperatives. Aquestes es concentren a les capitals de comarca, que són els territoris amb més densitat de població. En aquest sentit, Lleida és a on s'acumulen més iniciatives d'aquest tipus, seguit de Balaguer i Mollerussa.
L’activitat econòmica principal de les empreses de l'economia social i solidària a Ponent es centra en el sector agrícola (42,86%), en el sector serveis (30,18%), en la construcció (18,48%) i en la indústria (8,53%).
Pel que fa a la distribució per sexes, predomina la presència masculina en un 65% de les cooperatives i hi ha paritat de gènere en un 30% d'aquestes, mentre que menys d’un 5% estan formades per més dones que homes. En un 85,71% dels casos la presidència l’ocupa un home, i només el 14,29% n'està presidit per dones. Però en referència al nombre de socis i sòcies, el 40% de les cooperatives del sector de l’agricultura, el 35% de les d’indústria i el 22% de les de serveis són paritàries.
L'economia social i solidària inclou també associacions, fundacions, mutualitats i societats laborals que l'estudi ha comptabilitzat en 266. Descarrèga't la 'Diagnosi sobre l'Economia Social i Solidària' per tenir més informació.
Afegeix un nou comentari