‘Push’: el documental que lluita per l’habitatge digne

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Dani Gallart
Un dels problemes principals és la inversió dels fons voltors en actius immobiliaris, com és el cas de Blackstone. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Un dels problemes principals és la inversió dels fons voltors en actius immobiliaris, com és el cas de Blackstone. Font: Unsplash.
Algunes de les ciutats afectades són Berlin, Londres, Toronto, Barcelona i Nova York. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Algunes de les ciutats afectades són Berlin, Londres, Toronto, Barcelona i Nova York. Font: Unsplash.

‘Push’: el documental que lluita per l’habitatge digne

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

El film reflexa com l’especulació immobiliària i la gentrificació només són la punta de l’iceberg d’un problema que afecta a grans ciutats com Londres, Berlín, Nova York i Barcelona.

Docs Barcelona i Filmin han estrenat aquest dijous 3 d’octubre el documental ‘Push’. A través dels ulls de l’activista Leilani Farha, el film recorre grans ciutats d’arreu del món com Milán, Seúl, Toronto i Barcelona per mostrar el drama que representa per moltes persones trobar un habitatge digne a un preu assumible.

Als darrers 30 anys, el preu de l’habitatge a Toronto ha augmentat en un 425%, mentre que la renda familiar només ho ha fet en un 133%. En tan sols 5 anys, els preus del lloguer a Barcelona han augmentat en un 36%, passant dels 670€ als 910€, segons l’Institut Català del Sòl (Incasòl), mentre que el sou només ha augmentat un 5%.

Joseph Stiglitz, premi Nobel d’Economia, remarca els fons d’inversió com una de les causes principals de la gentrificació i l’especulació immobiliària. “El Servei Nacional de Pensions de Corea del Sur busca una rendibilitat alta dels seus depòsits que troba en la compra d’habitatges a l’altre punta del món. D’aquesta manera, a un veí de Barcelona el pot deixar al carrer un avi coreà que no sap res al respecte” explica Stiglitz.

Un dels problemes principals és la inversió dels fons voltors en actius immobiliaris, com és el cas de Blackstone. Només a l’Estat espanyol posseeix 30.000 habitatges, alguns d’ells obtinguts de forma polèmica. L’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, va vendre 1.800 habitatges al fons d’inversió a 69.000€ per unitat, preu que després es va triplicar.

El director del documental, Fredrik Gertten, mostra com aquests fons voltors s’han fet amb el control de la situació i la gentrificació ja és un terme caduc i que el que està per venir, encara és pitjor.

El documental de Gertten ja ha estat present en festivals internacionals d’Europa i Amèrica del Nord nominat i premiat en diversos d’ells, com el premi del jurat jovent Reteena al Docs Barcelona i el Politiken Audience Award al CPH: DOX Dinamarca.

Sinopsis

Per què no ens podem permetre viure a les nostres pròpies ciutats?

L’elevat cost de l’habitatge i els fons d’inversió mundials, empenyen les persones a la pobresa, desposseïdes d’un dret fonamental. La determinació de l’activista Leilani Farha per denunciar aquesta situació, revela la perversitat darrera l’especulació. És hora de reconèixer que aquest no és un desenvolupament natural i inevitable. Pot canviar.

L’habitatge s’ha convertit en un dels problemes mundials més urgents, un dret humà fonamental que es perd poc a poc. Cada vegada, més activistes i persones anònimes com Leilani Farha, la carismàtica protagonista i relatora de la ONU, dediquen el seu temps i les seves energies a conscienciar els governs de tot el món perquè prenguin mesures urgents per revertir aquesta crisi mundial.

Push revela els secrets més foscos de l’entramat mundial de l’especulació immobiliària i urbanística i posa de manifest com la inversió de fons voltors en actius immobiliaris són, en gran mesura, els culpables de la gentrificació que pateixen els barris de moltes ciutats.

Afegeix un comentari nou