#TheGreekFiles, l’última campanya de DiEM25 pel dret a la informació

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

#TheGreekFiles, l’última campanya de DiEM25 pel dret a la informació

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Democracy in Europe Movement (DIEM25) recull firmes per demanar al Banc Central Europeu que publiqui el dictamen jurídic sobre la legalitat del tancament de la banca grega el 2015.

“El Banc Central Europeu (BCE) té molt poder, pot tancar els bancs de tot un país en un moment. Si aquest poder s’utilitza sense transparència i arbitràriament, no hi ha democràcia a Europa”.

Així acaba el discurs de Yanis Varoufakis, economista i exministre de Finances de Grècia, que protagonitza el vídeo de la campanya #TheGreekFiles, una iniciativa impulsada per la plataforma internacional Democracy in Europe Movement (DiEM25) que exigeix al BCE que faci públic un dictamen jurídic sobre les accions que va emprendre el juny del 2015 quan va ordenar tancar els bancs de Grècia.

“El BCE va encarregar un servei d’assessorament jurídic que va servir de guia sobre les repercussions legals de les seves accions, però el president del BCE i excap de Goldman Sachs, Mario Draghi, diu que no pot veure’ls”, s’explica a la campanya.

DiEM25, que compta amb el suport de 56.000 persones de 190 països, entre els quals el propi Varoufakis i el lingüista Noam Chomsky, té l’objectiu de recaptar 25.000 firmes que pressionin el BCE perquè publiqui el document. La recollida de firmes es fa a través de Change.org. A dia 9 de març, ja s’ha arribat a les 24.000 signatures.

La campanya avisa que les persones dedicades a la investigació i a la política que formen part de DiEM25 emprendran accions legals si Draghi s’oposa a treure a la llum els ‘Greek files’ (arxius grecs). “Com a contribuent europeu, has pagat per aquests documents, però Draghi diu que no pots veure’ls”, apunta l’associació.

La plataforma assegura que s’està incomplint el dret a la informació i que la decisió del BCE de tancar els bancs d’un Estat viola “tot principi democràtic”.

Afegeix un comentari nou