Un cicle de conferències en línia proposa iniciatives de consum i producció responsables

Fundació Solidaritat UB
Cicle 'Consum i producció responsable, què podem fer?' Font: Fundació Solidaritat UB
Es durà a terme els dilluns 2, 9, 16 i 23 de maig a les 18:30 hores a través de Zoom i el Youtube de L'H Espai de Debat.

Un cicle de conferències en línia proposa iniciatives de consum i producció responsables

Fundació Solidaritat UB

Resum: 

L’H Espai de Debat i la Fundació Solidaritat UB, amb el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet, organitzen el cicle 'Consum i producció responsable, què podem fer?', sobre iniciatives de les economies transformadores que posen la vida al centre.

Les pautes de consum i producció de la societat actual estan provocant una degradació mediambiental creixent, i generen, al mateix temps, un increment de les situacions de desigualtat arreu del món. L’ONU ha advertit que, de seguir al ritme actual, l’any 2050 necessitaríem tres planetes Terra per atendre la nostra demanda de recursos naturals.

En aquest sentit, cal pensar què s'està fent i, sobretot, què es pot fer per revertir la tendència. És el que proposa el cicle de conferències en línia 'Consum i producció responsable, què podem fer?', gratuït i obert a tots els públics, en què es mostraran iniciatives de les economies transformadores que posen la vida de les persones i del planeta al centre. Ja són una realitat; però, quantes més persones hi apostin, més accessibles seran. Les persones consumidores tenen responsabilitats i també un gran poder de canvi.

El cicle està organitzat per L’H Espai de Debat i la Fundació Solidaritat UB, amb el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet. El presentarà i moderarà el periodista i politòleg José María García-Pastor, i es durà a terme els dilluns 2, 9, 16 i 23 de maig de 2022 a les 18:30 hores a través de Zoom i el canal de Youtube de L'H Espai de Debat. Per seguir-lo, a l’hora d’inici, cal accedir a alguna de les dues plataformes.

Dilluns 2 de maig: comerç just

El comerç internacional està basat en un sistema econòmic de producció i consum injust, que vulnera els drets de les persones treballadores, contribueix a les desigualtats i la pobresa arreu del món i destrueix el medi ambient. Però existeixen alternatives: el comerç just és una relació comercial internacional basada en el diàleg, la transparència i el respecte, en què es treballa sota criteris de sostenibilitat econòmica i mediambiental i justícia social.

Aquesta conferència anirà a càrrec de Paula Rivera, tècnica de projectes a LaCoordi (Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques).

Dilluns 9 de maig: economia social i solidària

A Catalunya també existeix un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris, que funciona sota criteris democràtics, d'horitzontalitat, transparència, equitat i participació. En aquesta sessió s'introduiran els principis bàsics per reconèixer una iniciativa de l'economia social i solidària, i s'aprofundirà en cinc exemples de propostes de producció i consum transformadores que posen la vida al centre.

La sessió la protagonotzarà Carla Liébana, responsable de comunicació a LaCoordi i membre de la XES (Xarxa d'Economia Solidària).

Dilluns 16 de maig: finances ètiques i solidàries

Sessió a càrrec de FETS (Finançament Ètic i Solidari): una associació de segon nivell que agrupa entitats catalanes del Tercer Sector i l’Economia Social i Solidària que volen promoure el finançament ètic i solidari. Des de la seva creació l’any 1999, FETS treballa per anar visualitzant que la banca ètica va més enllà d’una idea o d’un projecte etern, sinó que és quelcom tangible i real.

En aquesta jornada, Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de FETS, explicarà el funcionament de les finances que desenvolupa aquesta entitat perquè pugui servir com a referència.

Dilluns 23 de maig: ètica del consum davant la crisi ecològica

Sessió per reflexionar sobre la necessitat, utilitat i abast d’un compromís ètic com a persones consumidores en una època en què el model de vida i consum implantat a nivell mundial ha topat amb els límits biofísics del planeta. Com trobar sentit a aquest compromís? Quines són les seves bases i utilitat? En quins àmbits es pot projectar? I quins beneficis, individuals i globals, se’n poden derivar?

Aquesta conferència anirà a càrrec de José María Ruiz Vilallonga, advocat i docent al Màster Globalització, Desenvolupament i Cooperació (UB).

Afegeix un comentari nou