Un mapa per trobar productes cooperatius i d’economia social al Barcelonès Nord

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Imatge del mapa 'Troba el que busques' a Badalona. Font: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. Font: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord
Imatge del mapa 'Troba el que busques' a Badalona. Font: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord.

Un mapa per trobar productes cooperatius i d’economia social al Barcelonès Nord

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

La iniciativa ‘Troba el que busques’ va acompanyada d’un directori d’activitats culturals a càrrec de La Perifèrica.

Els municipis de Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Badalona compten ja amb les seves respectives edicions del mapa 'Troba el que busques', una iniciativa impulsada per l'Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord que localitza i aglutina tots els serveis i productes proveïts des del cooperativisme i l'economia social i solidària al territori.

El mapa és una adaptació local del 'Pam a Pam' impulsat per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya. Per tal de crear el mapa, les entitats de l'Ateneu han treballat per actualitzar la feina feta en anys anteriors, combinant diverses fonts d'informació i el treball de camp sobre el terreny.

En el projecte han col·laborat La Sargantana i El Círcol – que han recollit a informació de les iniciatives de Badalona i de les iniciatives culturals dels tres municipis – Capfoguer – que s'han encarregat de les entitats de Santa Coloma de Gramenet – i La Fàbrica – encarregada de les iniciatives de Sant Adrià i els barris de la llera del Besòs de Barcelona. La tasca de classificació i elaboració de les fitxes que acompanyen al mapa ha anat a càrrec del col·lectiu Pimpampum, originari de Badalona, que col·labora des de fa temps amb l'Ateneu Cooperatiu.

Des de l'Ateneu asseguren que aquesta iniciativa és molt necessària per fer que "les necessitats de les persones estiguin proveïdes des d'una economia que no busqui l'afany de lucre". A més, destaquen la importància de ser conscients de les alternatives ètiques que ja existeixen al nostre voltant. "El primer pas és començar ja a proveir-nos a través de les alternatives que ja existeixen, per això les posem al mapa", afirmen.

Directori d’entitats i iniciatives d’àmbit cultural

A més del mapa de serveis i establiments comercials, la iniciativa de l'Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord també té en compte la dimensió cultural i la importància d'impactar també en aquest sector a través de l'economia social i solidària.

És per aquest motiu que el mapa 'Troba el que busques' va acompanyat d'un altre plànol que se centra en aquelles entitats i iniciatives que treballen en l'àmbit cultural, mostrant una panoràmica del potencial d'aquest sector al Barcelonès Nord. En aquest cas, es tracta d'una iniciativa de La Perifèrica, el cercle de cultura de l'Ateneu.

Tots dos mapes es complementen amb un catàleg de fitxes de cada entitat, amb un cercador per paraules que permet fer filtres per nom, per categoria, municipi i altres criteris. Des de l'Ateneu del Barcelonès Nord, afirmen que aquest projecte és una "eina per facilitar un canvi cap a una societat més cooperativa, justa, resilient i més respectuosa amb la natura i amb els drets de les persones" i que, a més de resultar útil a les usuàries que volen canviar la seva manera de consumir productes o cultura, també pot esdevenir un mecanisme de col·laboració i cooperació entre entitats locals.

Per consultar el mapa de comerços i serveis podeu fer clic aquí i per conèixer més sobre les iniciatives culturals, podeu entrar al següent enllaç.

Afegeix un comentari nou