Finançament
F Pere Tarrés

Premis estatals de Discapacitat Reina Letizia, 2023

Tenen la finalitat d'estimular i reconèixer la trajectòria, dedicació i contribució de persones físiques i jurídiques en matèria d'inclusió, plena ciutadania i gaudi efectiu dels drets humans de les persones amb discapacitat.

Convocant: 
Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030. Real Patronato sobre Discapacidad
Data de publicació de la convocatòria: 
Dilluns, 16 Octubre, 2023
Termini convocatòria: 
05/11/2023
Àmbit: 
Salut i Discapacitat
Tipus: 
Premi
Tipus de finançament: 
Públic
Àmbit geogràfic: 
Estatal

Categories

Les categories de premis que es convoquen són els següents:

1. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia de recerca i innovació

Té com a finalitat el reconeixement d'una labor continuada i prolongada en el temps, en un període no inferior a tres anys, de recerca o innovació en la prevenció de situacions que generin discapacitat, així com l'estudi sobre la inclusió, autonomia, vida independent i apoderament de les persones amb discapacitat.

2. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia d'accessibilitat i disseny universal en municipis.

Té com a finalitat el reconeixement d'una labor continuada, duta a terme durant un període de temps no inferior a tres anys per Ajuntaments, en el camp de l'accessibilitat i el disseny universal tant en entorns com en serveis i productes que abordin de manera transversal totes les esferes de la vida en comunitat, amb especial atenció als serveis públics.

3. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia d'inclusió laboral.

Té com a finalitat el reconeixement d'una labor continuada, duta a terme durant un període de temps no inferior a tres anys, per persona, empreses, institucions o entitats que hagin implantat polítiques innovadores d'inclusió laboral de les persones amb discapacitat, que hagin produït resultats apreciables.

4. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia de cultura inclusiva.

Té com a finalitat el reconeixement d'una creació o interpretació artística posada de manifest a través d'una obra o una actuació feta o representada, que expressi o encarni artísticament els valors de la diversitat humana que suposa la discapacitat o la realització d'un projecte cultural, entenent com a tal, una iniciativa d'índole cultural o amb incidència cultural, que hagi destacat de manera especial en la promoció, foment i extensió de la cultura inclusiva.

5. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia d'esport inclusiu.

Té com a finalitat el reconeixement d'una labor continuada, duta a terme durant un període de temps no inferior a tres anys, en la promoció, foment iextensió de l'esport inclusiu, o el reconeixement d'una trajectòria personal o d'equip en la pràctica de l'esport base i el d'alta competició, especialment el paralímpic, que garanteixi el dret a la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat i contribueixi a realçar el talent que presenten les persones amb discapacitat.

6. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia de drets humans.

Té com a finalitat el reconeixement d'una labor continuada, duta a terme durant un període de temps no inferior a tres anys, de persones físiques o organitzacions per la qual puguin acreditar-se assoliments extraordinaris en el coneixement, la difusió, la presa de consciència, el desplegament i l'aplicació efectiva de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, alineada amb l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

7. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia d'educació inclusiva.

Té com a finalitat reconèixer les iniciatives, experiències i bones pràctiques educatives continuades durant un període inferior no inferior a tres anys, desenvolupades per persona i centres integrats en el sistema educatiu espanyol, que donin consecució als mandats de l'article 24 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

8. Premi Nacional de Discapacitat Reina Letizia per a la igualtat de gènere i l'erradicació de les violències contra les dones i nenes amb discapacitat.

Es dirigeix a reconèixer la labor continuada durant un període no inferior a tres anys, en l'acceleració de la igualtat de gènere, l'apoderament i autodeterminació de les dones i nenes amb discapacitat i les mesures de caràcter legislatiu, administratiu, social, educatiu i d'una altra índole pertinents per a prevenir, protegir i erradicar qualsevol tipus de violència contra les dones i nenes amb discapacitat, tant en el si de la llar com fora d'ell, seguint el mandat de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (*CEDAW), que supervisa l'aplicació de la Convenció sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona de desembre de 1979, alineades amb l'Agenda de Desenvolupament Sostenible.